болно гърло
Лукът е сигурно спасение при болно гърло

Рецепта за лучен сироп – лекува болно гърло без грешка!

Вашето болно гърло ви създава проблеми, макар че навън е лято – а може би тъкмо заради това? Вижте колко е лесно да се лекува болно гърло със сироп от обикновен лук!

Как се прави сироп от лук за болно гърло, описват от web-zdrav.ru. Ето я лесната рецепта: Нарежете една глава лук на тънки полумесеци, добавете три супени лъжици захар и 1/8 литра вода. Разбъркайте до стопяване на захарта и поставете на тих огън. Сиропът трябва да ври слабо не повече от пет минути. След това съдът се отдръпва и се чака няколко часа, докато изстине напълно. Прецежда се. От получения сироп се вземат по 1-2 чаени лъжички до пет пъти на ден.

Народната медицина цени лука като един от универсалните “доктори”. Продуктите от лук, приготвени по различни начини, церят не само болно гърло. Той наистина е една цяла аптека: луковиците съдържат алини, алицин, полисулфиди, пропантиалоксид – това именно е веществото, което ни разплаква, докато режем лук. Богат е на множество витамини, а сухата люспа е склад на флавоноиди.

Лукът е универсално спасение при зимни простуди и грип, когато нещастното болно гърло е само един от признаците на вирусната зараза. Спасява още от хрема, стимулира секрецията на жлезите, подобрява храносмилането и възбужда апетита. Помага успешно и при кашлица. Не отминавайте факта, че сиропите и настойките от лук не просто лекуват болно гърло: те могат да предотвратят болестта, тъй като са чудесен профилактичен продукт.

Всяко болно гърло е независимо от здравословния проблем способно да оцени плюсовете на лука като подправка. Във всевъзможна форма – суров, варен, печен и пържен, ситно нарязан или на колелца, добавен в сосове или салати – той винаги е на мястото си. Помислете само, че докато готвите и режете лук, вие си правите и една добра, съвършено ефективна профилактика срещу всякакви вируси!

Дайте мнение и Вие тук!
болно гърло
Лукът е сигурно спасение при болно гърло

В народната медицина са особено важни целебните настойки, сиропи, компреси и мазилки с лук. Освен цитираната рецепта има много варианти за лечение на болно гърло и кашлица: може да се приема директно по една чаена лъжичка ситно нарязан и стрит лук например, но това не е предложение за деца! Прясно изцеден лук, добавен в чаша прясно мляко, също върши работа.

Добре е и настърган лук да се смеси с мед – това творение на народната медицина е по-поносимо за мъниците. Класическият лучен сироп за болно гърло, за който вече споменахме, е толкова ефективен, че помага дори при упорита кашлица и се препоръчва при коклюш.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *