болест на Хашимото
Болест на Хашимото представлява автоимунно заболяване, поразяващо щитовидната жлеза – най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция в организма

Какво знаем за автоимунната болест на Хашимото?

Болест на Хашимото представлява автоимунно заболяване, поразяващо щитовидната жлеза – най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция в организма, чиято дейност влияе на растежа, развитието и метаболизма

Болестта носи името на японския лекар Хакару Хашимото, който през 1912 г. публикува резултатите от изследванията си, проведени с четири дами, проявяващи характерната симптоматика на това заболяване – апатия, наддаване на тегло, непоносимост към студ, както и видима подутина в областта на шията.

Самата болест на Хашимото представлява хроничен възпалителен процес, който може да доведе до унищожаването на близо 80% от тъканта на щитовидната жлеза, в резултат на което качеството на живот на заболелия сериозно се влошава. Точната причина за заболяването все още не е определена с точност. Редица специалисти посочват стреса като ключов фактор, но се допуска, че болестта може да се появи и след лечение на някакво друго заболяване, при което болният е подлаган на някакъв вид облъчване. Има и такива, които смятат, че ендокринната болест на Хашимото се появява в резултат на конкретен генетичен дефект, който се проявява в определен момент.

Сред симптомите, които могат да се посочат, са: проблем с преглъщането, слабо подуване и известен дискомфорт в областта на шията, по-лесна уморяемост, липса на енергия, разсеяност, отслабване на паметта, напълняване, болки в ставите и мускулите, шум в ушите, сърцебиене, изпотяване, подпухване.

болест на Хашимото
Болест на Хашимото представлява автоимунно заболяване, поразяващо щитовидната жлеза – най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция в организма

Заболяването се диагностицира по три начина – преглед при ендокринолог, изследване с ехограф и изследвания на кръвта и хормоните.

Дайте мнение и Вие тук!

След като точната диагноза болест на Хашимото бъде поставена, се започва лечение с тиреоидни хормони, което обикновено продължава няколко месеца. Впоследствие се преминава към перманентно медикаментозно лечение, което продължава до края на живота. В определени случаи може да се наложи и оперативно лечение.

Най-важното е болният да не прибягва до самолечение, а да се придържа точно към препоръките на ендокринолога, при когото се лекува, за да не се стигне до влошаване на състоянието.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

хашимото

Болест на Хашимото: присъда ли е това?

Какво представлява автоимунен тиреоидит на Хашимото? Защо тази болест е кръстена на Хашимото и кой …

2 Мнения

  1. Здравейте.Чувствам се длъжна да споделя личния си опит в борбата от това заболяване.При нас то стана известно когато вече беше нанесло доста поражения,едно от които прогресираща алопеция. Тъй като търсех връзка с метаболитни проблеми направих тест за хранителна нетолерантност и се оказа ,че има такава към няколко продукта,един от които ГУЛТЕН. След изключването му от храната и пиене на билки ,антителата започнаха да падат равномерно и косата да се възстановява .Включих и лечение с ХУМА и в момента хормоните са в норма ,като медикаментите са спрени от 3 месеца.Не знам кое имаше решаващо значение ,но като комплекс съм доволна от резултатите.Ако някой се интересува персонално може да ми пише на имейл
    esya@abv.bg

  2. ЛЮБКА ГЕРОВА

    Страдам от Хашимото от 2009 год. Хормоните ми са между 5-2,5 не много високи но много високи антитела 1470 пия Еутирокс 50 от 6 месеца като преди пиех 25,36 и след това 50. Чувствам се ужасно, сърцебиене , ту високо ту ниско кръвно, пулс около 50-55, не съм в състояние да понеса и най-малкия стрес.Нито мога да се разплача когато ми е мъчно нито мога да се засмея когато трябва да се радвам, че проблема е отминал. Дали се дължи на щитовидната или има нещо друго . Не зная как да разбера. Моля пишете ми за този тест който са Ви направили. Къде е направен и кой Ви изпрати там.Храня се нормално но наддавам с всяка година по 1 кг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *