Ето кои са добрите упражнения при запек. Гимнастика за изхождане. Как да се изакаме. По-лесно ходене по голяма нужда.
Неприятната констипация е проблем, с който всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си, но няколко лесни упражнения при запек могат лесно да облекчат състоянието ни

Упражнения при запек за бързо изхождане | 3 идеи

Ето кои са добрите упражнения при запек. Гимнастика за изхождане. Как да се изакаме. По-лесно ходене по голяма нужда. Медът е незаменим при жесток запек.

Неприятната констипация е проблем, с който всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си, но няколко лесни упражнения при запек могат лесно да облекчат състоянието ни

При повечето хора хроничният запек се появява в резултат на недостатъчна физическа активност, неправилно и непълноценно хранене, недостатъчен прием на течности, стрес или неправилна употреба на лекарствени средства.

Първото, което трябва да се направи, за да се справим с това изключително дискомфортно състояние, е сериозна промяна в начина на хранене. Това включва хранене по едно и също време, което спомага за нормалното усвояване на хранителните вещества и доброто функциониране на стомаха и червата.

Диетата трябва да включва храни, богати на баластни вещества, като особено подходящи са: киселото зеле, зърнените храни, необработените топлинно плодове: сливи, ябълки, кайсии, круши.

От изключителна важност е и достатъчният прием на течности, като е добре да се изпиват по около 2 л вода на ден, по възможност минерална.

Не се препоръчва консумацията на ĸaфe, чepен чaй и мляĸo, както и пpeĸaлявaнeто cъc захарни изделия и храни от животински произход.

Движението е от изключителна важност, ето защо се препоръчват разходки, плуване, бягане, каране на кънки или велосипед.

Наред с всичко това можем да си помогнем и с няколко много лесни упражнения при запек:

Първо упражнение при запек:

1. Застанете в разкрачен стоеж с обърнати леко навън стъпала, като разстоянието между тях да е по-голямо от ширината на раменете.

Демир бозан за безсъние

Поставете ръцете си върху кръста и присвийте леко колената си.

Започнете плавно кръгово движение на кръста и таза по часовниковата стрелка, а след това в обратната посока, докато горната част на тялото и краката остават неподвижни. Едно такова завъртане се брои за едно упражнение, като се започва от 20 и с всеки изминал ден увеличавате бройката, докато достигнете 200.

Второ упражнение при запек:

2. Ето и още едно от полезните упражнения при запек, което може да направите, за да облекчите състоянието си.

Лeгнeтe на пода по гpъб и извъpшвaйтe въpтeливи движeния c ĸpaĸaтa cи eдин cлeд дpyг в продължение на 1 – 2 минути, все едно карате велосипед.

Трето упражнение при запек:

3. Зacтaнeтe нa ĸoлeнa и започнете да пoвдигaтe ĸpaĸaтa си ĸъм гъpдитe, бeз дa премecтвaтe pъцeтe oт oпopeн cтoeж. Koгaтo ĸoлянoтo дoĸocнe гъpдитe, oбтeгнeтe ĸpaĸa си нaзaд cъc cилeн зaмax. Това се пoвтopя пo 10 пъти зa вceĸи ĸpaĸ.

А когато упражненията при запек не помагат, какво да правим?

Долу във формата за коментари се появиха интересни идеи и бързаме с тях да обогатим публикацията, защото в този си вид явно материалът не е изчерпателен.

Упражненията не вършат работа, хора! – се казва в един от коментарите. Препоръчайте ми някакво лекарство или средство, защото така не се издържа вече. Нищо сякаш не ми помага!

Резонна забележка! Явно има случаи, в които упражненията срещу запек не вършат работата, която вършат в повечето случаи. Тук масово се препоръчва натуралакс. Става дума за лекарство, което не е много популярно у нас, по него няма много търсения в Гугъл, защото вероятно не се разчита на него достатъчно. Вижте обаче достатъчно отзиви по неговото име ТУК в този форум за Натуралакс 3, а също и по-долу това, което се пише при нас, в коментарите.

Затова и молим читателите, които са ползвали натуралакс, също да оставят мнението си, за да имаме една по-пълна картина по въпроса.

Другата препоръка от коментарите е да си пие вода с лимон на гладно.

Само при язва и гастрит не се препоръчвало. За язвата не можем да кажем, но за гастрита сме положителни, че пиенето на лимон с вода на гладно не пречи при гастрит. Това е така, защото лимонът образува алкална среда в стомаха, а не киселинна, колкото и невероятно да ви звучи!

упражнения при запек
Няколко лесни упражнения при запек могат лесно да облекчат състоянието ни

Така че спокойно всяка сутрин можете да изпивате сока от 1-2 лимона, разредени с хладка вода. Това ще ви помогне не само при запек! То и ще ви набави нужните витамини, ще ви зареди с енергия, а също така и… ще ви засити и спокойно можете да не ядете нищо друго до 12 часа наобяд! Вие опитайте и ще останете очаровани!

Това нещо с лимона е проверено лично, докато за натуралакса нищо не можем да кажем с категоричност и се надяваме на мненията на читатели! Пишете ни и вие!

Запек при бебета и при деца

запек
Маслото от рицин е класика при справянето със запек

Какво да правим, когато запек има малко дете или бебе? На мъника трудно можеш да му внушиш тяга към здравословно хранене, колкото до физическата активност – там проблем няма. И все пак – какви са специфичните начини за действие, когато запек има едно малко дете?

За проблем може да се говори, ако едно дете има три и по-малко изхождания за седмица и това е постоянно (puls.bg).

30% от хората, които са имали хроничен запек в детството, имат същите затруднения и в зряла възраст.

Причините? На първо място е консумацията на храни без достатъчно фибри: всеизвестно е нежеланието на мъниците да ядат сурови зеленчуци – те редовно налитат на фаст фууд и сладко, а това не им помага.

Напротив. Точно по тази причина запек при децата се “атакува” с промяна в храненето: продукти с много фибри – сурови плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, достатъчно течности, пробиотици. Лаксативите или слабителните могат да се дават само в краен случай, и то под лекарски контрол.

Дайте мнение и Вие тук!

Няма достатъчно данни и за ефекта от алтернативно лечение от рода на акупунктура, което при възрастните може да е ефективно. При бебетата стимулиране на чревната перисталтика може да се прави с малки количества сокче от домат, круша или сини сливи.

Практикува се и лек масаж на коремчето с три пръста. Не забравяйте, че оризът и морковите затягат и ако тези продукти са били в менюто на детето, това може да е обяснение. Понякога запичащо действат адаптираните млека.

Възможно е обаче да има някакво заболяване в латентна форма, затова при системен запек на бебе или малко дете за проблема трябва да се говори с педиатъра.

Използвайте ленено семе при запек!

Лененото семе е един от натуралните продукти, чрез които успешно се решават висок процент от проблемите на стомашно-чревния тракт, включително хроничен запек. То съдържа много фибри, които стимулират чревната перисталтика и не допускат задържането на екскременти.

Много специалисти препоръчват именно този начин, а не химическите лаксативи, защото чрез ленено семе се неутрализират причините за хроничен запек или лениви черва. Вижте ефективни рецепти за използване на ленено семе или ленено брашно при запек от dar-center.com:

  • 1-2 супени лъжици ленено семе се накисват в чаша вода за една нощ и сутринта се кипват за 2-3 минути. След като леко поизстине, слузестата течност се прецежда и се изпива на глътки до вечерта. Това не бива да се прави на пълен стомах.
  • Супена лъжица ленено брашно се кипва в чаша вода. Пие се без прецеждане.

Хубавото на лененото семе е и това, че може да се пие редовно, без прекъсване, и това няма да навреди на чревната микрофлора.

Какво е официалното лечение при запек – лекарства

запек, упражнения и ленено семе.
Ленено семе при запек – може безопасно да се прилага дълго време

Ако режимът на дефекация не се нормализира чрез хранене, физическа активност и прием на повече течности, се прибягва до използването на специални медикаменти – лаксативи. Има ги много и най-различни и това е причината доста хора, които страдат от запек, да се справят сами и да пробват препоръчан от приятели и роднини продукт.

Това е грешка: възможно е за вашия запек да има някаква сериозна причина и само лекар може да причини дали приемът на лаксатив е достатъчен, не се ли налагат допълнителни изследвания на чревния тракт и коремната област с търсене на друга болестна причина за състоянието ви.

Лаксативите могат да са под формата на хапчета, суспензия или супозитории. Специалистите казват, че независимо от формата, в която ги приемаме, те действат за червата като камшик: пришпорват ги да се активират и чрез това да освободят час по-скоро съдържимото (framar.bg).

Това обаче не отстранява причината за хроничен запек, а с лаксативите, както с всяко лекарство, не може да се прекалява.

И все пак, когато се наложи да ползвате подобно средство – трябва да знаете, че някои лаксативи само активират чревната перисталтика и това е достатъчно. При други се постига размекване на задържаната фекална маса, което е стимулиращо за придвижването й. Има и трети тип лаксативи, при които медикаментът предизвиква задържане на течности в чревния тракт, което прави дефекацията възможна.

Лаксативно действие например има течният парафин; известни са продукти от рода на дуфалак, лаксифарм – таблетки на билкова основа, бизалакс, бизакодил, еукарбон, лактулоза, олопег и т.н.

Медът е незаменим при запек

Мед – редовно консумиран, или специално за целта приготвена медена вода, са отлично средство против запек. Консумацията на мед действа профилактично на функциите на стомашно-чревния тракт, за да не се достига до състояния на запек. Медената вода пък е класическо средство от народната медицина за спасяване от вече проявения проблем.

Ето какъв съвет за приготвяне на медена вода дават от framar.bg:

Супена лъжица мед се разбърква хубаво в чаша топла вода и се изпива сутринта на гладно, на бавни глътки. За подсилване на ефекта прочистващата напитка може да се обогати с една супена лъжица растителна мазнина, например студено пресован зехтин.

Този вариант е по-труден за преглъщане, но ефектът е по-силен!

Свещички при запек

запек, лечение, упражнения
Мед и топла вода на гладно спасяват сигурно от запек

Те спестяват преминаването на лаксативния продукт през целия стомашно-чревен тракт: действат локално, като постигат дразнене при финалния сектор на тракта и това в повечето случаи е достатъчно за активиране на перисталтиката.

Препоръчвани от доста специалисти са глицериновите свещички, които се прилагат и при деца (doctorbg.com). Става дума за супозиториите изилакс – има ги във варианти за деца и за възрастни, помагат! (framar.bg).

Действие на класическото рициново масло

То наистина е класика при запек! Известно е с очистителното си действие и действа безотказно, но не е подходящо при хроничен запек – честият му прием може да причини раздразване на чревната лигавица.

Рициново масло против запек е вариант за възрастни, защото приемът му не е от приятните преживявания. Дозата за едно успешно решение на проблем е до 30 г дневно. Действието се усеща след 2-3 часа и, меко казано, е жестоко.
Има и по-щадящ вариант са прием: рициново масло в желатинови капсули.

Вижте и ТОВА:

Бабини рецепти за запек при деца. Какво да пия за разхлабване? Народна медицина

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

ленено семе при запек

Ленено семе и брашно при запек и още 10+ ползи. Прием. Чай

Рецепти с ленено семе и брашно за лечение на запек и други болести. Как да …

23 Мнения

  1. какво ли не съм правила като ме хване запека. аз препоръчвам Натуралакс.

  2. безвредни и изцяло натурални съставки,които ти разрешават проблема без да се налага да висиш в тоалетната с досадни колики.

  3. Хора и с упражнения не става. Пробвах и ефекта беше нулев. Моля да ми предложите някакво средство, защотот вече имам чувството, че нищо не ми помага. Какво ли не съм пробвал и след време ефекта му изчезва.

    • СУТРИН НА ГЛАДНО 1-2 ЧАШИ ТОПЛА ВОДА С ЛИМОН (АКО ИМАШ ГАСТРИТ ИЛИ ЯЗВА- БЕЗ ЛИМОН), ДОБРОТО ХИДРАТИРАНЕ НА ОРГАНИЗМА ПОМАГА ЗА ПО-ЛЕСНО ИЗХОЖДАНЕ. ПИЙ ВОДА ЗАЩОТО АКО СИ ЖАДЕН ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО ИЗСМУКВА ВСИЧКАТА ВОДА ОТ СЪДЪРЖИМОТО ТАМ ЗА НУЖДИТЕ НА ТЯЛОТО, ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА ТВЪРДАТА МАСА, КОЯТО ПОСЛЕ ТРУДНО СЕ ИЗХВЪРЛЯ. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕХИДРАТАЦИЯТА В ИНТЕРНЕТ. ТЯ Е В ОСНОВАТА НА МНОГО БОЛЕСТИ.

    • Иди в някой магазин и си купи сладко от рози. Продава се в малки бурканчета, но не ти трябват големи количества. На гладно изяж по 2-3 лъжички, но не прекалявай че ще падне голямо тичане. След някое време ще усетиш как всичко в корема ти започва да къркори и бучи и тогава стой някъде където има тоалетна, за да не притичваш по улиците.
      На млади години, след ражданията, съпругата ми пиеше и магнезиев сулфат (английска сол) и какви ли не още слабителни, но ефектът им бе твърде слаб и констипацийте (почти постоянният запек) продължаваха да й правят проблеми.
      Оправи се със сладко от рози. Преди около 5 години, на работата, споделих това с една млада госпожа, която се превиваше от болки в стомаха от нередовното ходене. На другия ден беше усмихната до уши и през смях разказваше как стомахът й бучал като стар камион и на идване на работа със съпругът й са търсили тоалетни и храсти по пътя.
      Дано помогне това сладко и на други хора, защото всичко си зависи и от общото здраве, начина на живот и хранене на човека който страда от запек..

  4. какво съдържа този Натуралакс?

  5. Снежана

    изцяло натурални съставки-алое,американски орех и други. не води към привикване-действа меко.

  6. Chavdar Damyanov

    Сутрин на гладно се изяжда едно или две кивита. Ефектът е страхотен!

  7. да,но аз съм алергична към кивито. затова мисля да опитам с Натуралакс.

  8. Натуралакс е добър избор.защото е от натурални съставки и действа добре без спазми в корема. казвам го от личен опит.

  9. благодаря за препоръките. ще опитам и ще споделя.

  10. и аз съм пил от тези таблетки. справят се с проблема без да дразнят стомаха. освен това не водят към привикване.

  11. Гертана

    ще взема да пробвам и аз с този продукт.вече от няколко дена съм така и е много неприятно.

  12. Гергана

    аз обичайно преди цикъл съм в това състояние е е много много неприятно.по колко таблетки се взимат,за да има ефект?

  13. вземат се по две вечер преди лягане.

  14. Гергана

    благодаря за отговора. дано ми подейства. ще си взема една опаковка.

  15. Димитрина

    ще ти подейства.все пак таблетките са направени от изцяло натурални състваки,които действат по начин без да предизвикват спазми,и по начин да се освободиш от напрежението.

    • Лекар.БГ

      Благодарим на всички за коментарите! Прочетохме внимателно каквото сте написали и дообогатихме значително статията “Три лесни упражнения при запек” като в резултат тя стана повече от двойна по големина. Дописахме за действието на кивито и натуралакса, за запека при бебетата и при децата; как да използваме и лененото семе при запек (защото то действа изключително добре!). Потърсихме и отговор на въпроса: “Какво е официалното лечение на запек”. Кои са лекарствата при запека; Как действа медът, който се оказва наистина незаменим при запек; видовете свещички за запек; и накрая писахме за действието на класическото рициново масло.

      Ще се радваме и ще ви бъдем благодарни на всеки коментар, който оставите. Ние не пропускаме вашите коментари, защото те ни насочват как да продължим темата си и как да я направим още по-интересна и полезна. Пишете ни!

  16. Златина

    Може ли да ти правят операция заради запека?

  17. Въпросът ми е след като се спре приема на Натуралакс, запекът появява ли се отново или действието му е само докато се приема ?

  18. Многократно ползвам различни “марки” ПРОБИОТИЦИ за СРЧ с констипация – всички пробиотици запичат повече, явно, нереалистично е да помагат едновременно и при разстройство, и при запек!? Известен ефект имаше ПРОКОМБО, но откак направиха зелена капсулата, яко запича! Та, питам – какъв пробиотик би действал при запек, ако имате опит?
    Относно НАТУРАЛАКС, действа, но преболяват червата, но някъде пък в характеристиките му из Гугъл прочетох, че не е подходящ при дивертикули!?

  19. Ако сте вкъщи, правете си ленено семе до 3 лъжици (чаени) с кисело мляко. Половин чаша стига. От вечерта се накисва и в хладилника се държи. Сутринта на гладно се хапва натурално и най-безвредно. И когато ви е възможно потърсете лекар. Проблема е сериозен. Всички лаксативи действат временно и не са безобидни. Все пак са лекарства. 😍🥰🥰

  20. Анка Трифонова

    Натуралакс препоръчвам.Много е добро.Пия го всяка вечер по 1 т.На сутринта меко,леко и приятно освобождаване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *