алергична реакция
Фъстъците могат да причинят алергична реакция с летален изход

15 храни, които причиняват алергична реакция

Тези храни и хранителни компоненти могат да бъдат включени в различни полуфабрикати и след консумацията им да ни причинят алергична реакция.

Специалисти по хранене и общопрактикуващи лекари съветват да четем внимателно етикетите, за да знаем точното съдържание на нашето меню. Така ще си спестим не само моментната алергична реакция от храна, но и по-сериозни здравословни проблеми в бъдеще.

алергична реакция
Да внимаваме какво слагаме на масата, за да си спестим алергична реакция от храна!

Всяка страна изработва предупредителни списъци на възможните алергени в храните; естествено – тези списъци до голяма степен имат универсален характер, коментират от www.kp.ru. Добре е да се запознаем с тези списъци и да сме наясно в кои случаи е по-голяма вероятността да си причиним алергична реакция: дали от простичкия салам тип “кучешка радост”, или от луксозното пушено филе? Изненада! Простият салам е по-безопасен, защото е варен!

Алергична реакция от храна се получава като реакция на имунната система към чужд протеин. При контакт с алергена организмът изработва антитела за неговото унищожение. Освен това се изработва и хистамин.

При нормални условия хистаминът се намира в организма в неактивно състояние, в свързана форма. Той обаче веднага се освобождава, ако се появи дразнител-алерген или се получи увреждане на тъкан. Тогава е налице алергична реакция.

Любопитното е, че хистамин може да има и в храните – риба тон, сьомга, скумрия. Продуктите, които са претърпели термична обработка, имат тази съставка в значително по-малка доза, т.е. вероятността да провокират алергична реакция е по-малка.

Дайте мнение и Вие тук!
алергична реакция
Фъстъците могат да причинят алергична реакция с летален изход

Правилото – да четем опаковките на храните, за да си спестим някоя алергична реакция, все пак не може да ни бъде стопроцентова защита. За някои потенциални алергени, с които имунната ни система ще се сблъска, ние понякога дори не сме подозирали.

Да не говорим за това, че производителите шмекеруват и не винаги изписват истинския състав на продуктите си. Все пак: колкото повече информация имаме, толкова по-защитени би следвало да се чувстваме.

Ето един възможен списък от 15 групи храни и производните им, които по принцип могат да причинят алергична реакция.

Четете този списък и отмятайте, за да си спестите ВАШАТА алергична реакция:

  1. Фъстъци и продукти от тях;
  2. Аспартам;
  3. Горчица;
  4. Серен диоксид в качеството му на консервант;
  5. Зърнени храни с глутен;
  6. Сусам и сусамови продукти;
  7. Лупина – декоративен вид, заместител на кафето;
  8. Миди и стриди;
  9. Раци и ракообразни;
  10. Мляко и млечни продукти;
  11. Орехи и продукти с орехови добавки;
  12. Риба и рибни продукти с изключение на рибния желатин;
  13. Целина;
  14. Соя и соеви продукти;
  15. Яйца и яйчени продукти.

Дълъг списък! Не се плашете: не е задължително протеините от всички тези храни да са ваши врагове и да ви причинят алергична реакция. Обикновено научаваме от какво да се пазим на принципа “проба-грешка”. Важното е да не повтаряме грешките – все пак, става дума за здравето, а защо не и за живота ни?!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *