здравословното хранене
Здравословното хранене не бива да стига до крайни ограничения

Пет глупави крайности на здравословното хранене

Ние често се отказваме от обичайните храни в полза на някои по-здравословни. Но здравословното хранене – така, както го разбират мнозина, понякога насърчава хората да стигат до крайности.

Новата, по-здравословна храна всъщност може да навреди, ако се достигне наистина до глупави откази.

1. Отказ от хляб

Една от най-често коментираните крайности на здравословното хранене е пълният отказ от хляб и тестени изделия, описват от www.kp.ru. Хлябът е по много причини една от най-масовите храни на българина. Вярно – този източник на бързи въглехидрати ни кара да трупаме килограми, ако прекаляваме. Когато решим да се заемем със здравословното хранене, ние сме склонни да поставим хляба под №1 в списъка на забранените храни.

Не ви ли се струва парадоксално все пак, че в “царицата” на здравословното хранене – средиземноморската диета, хлябът и макаронените изделия са на особена почит?! Целият номер е в това, че там се работи с т.н. твърда пшеница. В състава на брашното от такава пшеница въглехидратите са бавни и действат отлично на метаболизма. В Италия например такъв вид брашно е било въведено в употреба със закон и сега използването му е нещо обичайно.

Изходът от крайния отказ от тесто е един: четете опаковките на брашното и макароните, които купувате. Макароните от твърда пшеница освен това се разпознават и визуално: те са по-тъмни, също като пълнозърнестия хляб. Не се отказвайте и от него, особено ако е замесен с едро смляно цяло зърно от твърда пшеница!

2. Обезмаслени продукти

Друга крайност на здравословното хранене е консумацията само на обезмаслени млечни продукти. Млечните мазнини наистина са враг на сърдечно-съдовата система, пак те провокират диабет и някои видове рак. Пълното изключване на тези мазнини от менюто обаче е грешка – така губим всички мастноразтворими витамини.

Освен това подобни продукти никак не са вкусни и за да ни накарат все пак да ги купуваме – производители и търговци са се наговорили да добавят в тях захар. Умереност и в този пункт на здравословното хранене: купувайте млека с 2.5% масленост, без да злоупотребявате с количеството.

здравословното хранене
Вкусът към здравословното хранене се създава още в детството
3. Продукти за диабетици

Преориентация към продукти за диабетици. Много фенове на здравословното хранене ги консумират, без да имат диабет. В тях рафинираната захар например е заменена с фруктоза. Какво следва от това? Първо – калориите съвсем не са по-малко. И второ – в подсладените продукти за диабетици има трансмазнини. Всъщност тъкмо тези добавки блокират възприемчивостта към инсулина. Ако все пак държите да се подслаждате от диабетичния щанд, внимавайте на опаковката да пише “без трансмазнини”.

4. Сокове от кутийки

Заблудите за сокове от кутийки. Когато се преориентираме към тях вместо газирани напитки, ние вършим поредна грешка. Основният недостатък на газираните напитки е съдържанието на захар, а в соковете тя е не по-малко. Дори когато сокът е 100-процентово натурален, в него е добавена захар, а също и консерванти.

За сметка на това са отнети фибрите, които имат изключително значение за обменните процеси. Диетолозите съветват любителите на здравословното хранене: ако все пак не могат да минат без соковете от кутийка, да ги разреждат наполовина с вода и да ограничат дневната дажба до 200 мл.

Дайте мнение и Вие тук!
здравословното хранене
Здравословното хранене не бива да стига до крайни ограничения
5. Отказ от сол и захар
“Фигурин

Глупава крайност при преминаване към здравословното хранене е пълният отказ от сол и захар. Всъщност реализацията й е проблемна, защото тези две “отрови” са вложени в много от готовите продукти. В голямо количество и донякъде в скрит вид ги има в чипса, фаст фууд във всичките му образци, инстантни супи, колбаси, консервирани зеленчуци, както и подсладените каши, сокове и колбаси.

Не бива да се забравя, че солта е необходима за пълноценното функциониране на организма, а захарта е източник на енергия. Номерът в здравословното хранене понякога е не напълно да изключиш един продукт, а да го приемаш в разумни дози.

4 неподозирани причини, водещи до затлъстяване

Заседналият начин на живот и консумацията на храна, лишена от хранителни ползи, не са единствените причини за затлъстяване.
Вижте какво още стои зад неконтролируемото покачване на телесното тегло:

  • прекалено бързото хранене – не само че тялото не може да преработи храната, която е приета прекалено бързо, но и в много случаи това, че се храним бързо, означава и че поемаме повече храна, отколкото на практика ни е нужна. Мозъкът ни получава сигнал, че сме се наситили, когато вече сме изяли двойна или тройна порция;
  • хормонален дисбаланс – когато хормоните в тялото ни буквално бушуват, то можем да очакваме, че резултатът от това ще е скоростно напълняване. Проведено наскоро изследване сочи, че при хората, които страдат от затлъстяване или са на прага на такова, не се отделя хормонът допамин, който отговаря за щастието и съответно за удоволствието;
  • липсата на сън – когато редовно не си доспиваме, тялото ни не може да преработи храната, която сме консумирали през деня. Нещо повече – липсата на сън провокира и трудно контролируем апетит, който често води до прекаляване с храната;
  • стрес – дали неочаквана, или не чак толкова, но стресът определено е предпоставка за затлъстяване. Избягвайте го, колкото това е възможно, защото освен върху външния вид, той нанася поражения и върху здравето!

Често се придържаме към режим на хранене, към модел на хранене или просто към вкусови предпочитания, които са в състояние да навредят сериозно на здравето ни.

Несъзнателно, от липса на време или внимание се случва така, че си вредим чрез храната, вместо тя да е източник на здраве и дълголетие за нас.

Ето кои са и някои от основните хранителни навици, които ни съсипват здравето:

  • преяждането – често прекаляваме с храната – на празници, когато на масата има нещо вкусно, когато нямаме какво да правим, когато сме в компания. Причините за преяждането са толкова много, но и пораженията върху здравето ни са не по-малко. Преяждането натоварва тялото, възпрепятства нормалното преработване на храната, води до износване на органите, което на свой ред е предпоставка да се чувстваме тежки и нещастни;
  • пропускането на хранене – когато пропуснем някое от основните хранения в рамките на деня, ние причиняваме затруднение на тялото си – то не е в състояние правилно да разпредели енергията, защото често компенсираме пропуснатото хранене с прекаляване с калории по време на следващото;
  • храним се, водени от емоциите – тъжни, разстроени, нервни, ядосани – ние прекалено често организираме храненето си в зависимост от настроението, в което се намираме. А това води до преяждане, прекаляване, напълняване.

Първоначално публикувано на:12.06.2014 @ 13:39

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *