диета при високо кръвно
Подходящата диета при високо кръвно налягане трябва да бъде преди всичко много добре балансирана и разнообразна откъм хранителни продукти

Коя е най-подходящата диета при високо кръвно налягане?

Подходящата диета при високо кръвно налягане трябва да бъде преди всичко много добре балансирана и разнообразна.

Това важи за хранителните продукти, с преобладаване на въглехидратите и ограничаване на белтъчините

Високото кръвно налягане, известно още и като артериална хипертония, най-често е наследствено, но има и някои рискови фактори за развитието му, към които спадат стресът, понижената физическа активност, нездравословното хранене, мигрената, злоупотребата с алкохол и цигари. Симптомите му включват сърцебиене, главоболие и виене на свят, прескачане на сърцето, безсъние, шум в ушите, обща отпадналост, а усложненията водят до проблеми със сърцето, нервната система и бъбреците.

Препоръчителната диета при високо кръвно налягане залага преди всичко на по-честото хранене, но на малки количества, които да се консумират по-бавно. Задължително трябва да се избягват обилното хранене и преяждането, тъй като те значително повишават кръвното налягане. Не по-маловажно е също така менюто да бъде добре балансирано, а храната – разнообразна, като се избягва гладуването и нередовното хранене. Мазнините, белтъчините и солта трябва да бъдат ограничени, но да преобладават въглехидратите. Препоръчва се 3 часа преди лягане да бъде последното хранене за деня, за да не се натоварва излишно организмът.

Подходящите храни, които могат да бъдат включени към ежедневната диета при високо кръвно налягане, са:

млечни продукти (диетична извара, сирене от краве или козе мляко, прясно сирене, нискомаслено прясно или кисело мляко, нискомаслени подсладени млека), месни храни (млади и нетлъсти меса: ярешко, агнешко, говеждо, птиче месо, нетлъсто свинско месо в по-ограничени количества, диетични колбаси), риба и морски дарове (бяла риба, мряна, нетлъст шаран, пъстърва, клен, щука, чига, калкан, мерлуза, карагьоз, кефал, камбала;

Дайте мнение и Вие тук!
диета при високо кръвно
Подходящата диета при високо кръвно налягане трябва да бъде преди всичко много добре балансирана и разнообразна откъм хранителни продукти

раци, скариди, миди, калмари, омари, октопод), яйца (само белтъка), растителни масла (слънчогледово олио и зехтин), зеленчуци (домати, тиквички, моркови, червено цвекло, пиперки, бяло и червено зеле, целина, салати, камби, марули, карфиол, лук, зелен фасул, зелен грах, картофи, праз;

замразени зеленчуци, зеленчукови сокове), плодове (ябълки, ананаси, ягоди, банани; плодови пюрета и салати; компоти, нектари), зърнени изделия (диетичен хляб, безсолен пшеничен хляб, булгур, елда, варено жито, ориз, оризово брашно, грис, овесени ядки, нишесте, макарони, кускус, юфка, фиде), мед (пчелен мед, пчелно млечице, пчелен прашец, глюкоза, захарин).

Продуктите, които трябва да бъдат забранени в ежедневната диета при високо кръвно налягане, са: сол, животински мазнини, месо в по-големи количества, солена риба, бобови варива, силен чай, кафе, алкохолни напитки, цигари.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *