дълголетие тайна

Пет признака за това, че ви чака дълголетие

Как да забавим стареенето и да постигнем дълголетие?

Учени от цял свят продължават да си блъскат главите в търсене на един отговор: защо някои хора достигат дълголетие? Как така живеят сто и повече години – при това “остават с всичкия си” и не ги връхлитат тежки болести? Международен форум в Сочи наскоро дискутира тези теми, като накрая бяха обобщени петте най-сигурни признаци и условия за възможно дълголетие.

В Италия например достигат дълголетие много повече хора, отколкото в редица други страни, коментират от www.kp.ru. На дълголетие се радва един на 5000 души, твърди професор Клаудио Франчески от университета в Болоня. Той е провел с екипа си най-мащабното в света проучване на тема “дълголетие”. Изследването му е обхванало 16 000 италианци, радващи се на дълголетие. Анкетата, която е опознавала феномена, е копала надълбоко: събирани са данни не само за храненето и начина на живот, но са били включени също разшифровки на геноми, лабораторно изследване на микрофлора, характер на обменните процеси и т.н.

По-голяма част от достигналите дълголетие италианци са успели да избегнат най-опасните заболявания, свързани с възрастта: диабет, сърдечно-съдови и деменции. “Дори външно тези хора изглеждат много по-добре от връстниците си”, отбелязва професор Франчески. Фактически тези хора се радват на дълголетие, защото при тях стареенето протича по-бавно. Как така?

Тайната на възможното дълголетие се открехва до голяма степен при геномните изследвания. Учените се шегуват, че находките им в това отношение са стряскащи: все едно, че сте попаднали на извънземни! Столетниците притежават уникални защитни изменения в гените, които ги предпазват от развитие на тежките старчески болести. Именно от тях си отиват от живота и не постигат дълголетие “обикновените” хора. При някои от анкетираните са открити и варианти на гени, допускащи предразположеност към старческите болести. Очевидно обаче защитните мутации са така силни, че могат да неутрализират успешно своите вредни “събратя”.

Дайте мнение и Вие тук!

И така – кои всъщност са знаците и условията да се надявате на дълголетие? Разбира се – при благоприятно стечение на външните обстоятелства!

дълголетие
Имате ли шансове за дълголетие?

Ето и отговорите: 1.Наследствеността: поне един от родителите ви, а също баби и дядовци, да са постигнали дълголетие. 2. Правилното хранене: максимум зеленчуци и плодове, минимум месо и захар. 3. Здрава чревна микрофлора. Редовно физическо натоварване: ходене, спорт, домашен труд, занимания в градината. Минимум 40 минути всеки ден. 4. Стресоустойчивост: умение да се справяте с емоционалните “удари”, да се изключвате от многократното преживяване на събития, върху които не можете да влияете. 5. Намерете си “делото на живота”: работа, любимо занимание, увлечение, което няма да ви остави да скучаете и във всеки момент може да ви зарежда и вдъхновява. И няма – може би! – да се разминете с желаното дълголетие!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се взема детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. …

2 Мнения

  1. Много полезна статия, в моето семейство имам жива пра баба която в момента е на 98 години и е със всичкия си, за съжаление падна преди 3 години от едно дърводокато се опитваше да бере сливи за ракия и е на легло със счупена тазобедрена става. Питал съм я как е достигнала до тази възраст, а тя ми отговаря всеки път с 50 грама ракия всяка вечер, на младини е пушила умерено и мъжа и я е побиивал вечер… не и е бил лесен живота но си има годинки. Аз да речем съм постоянно под стрес занимавам се с пътна помощ и автомобили сервиз, репатриране и всичко свързано с автомобилите демек тежък физически труд но ми доставя удоволствие и се надявам да съм дълголетник като пра баба ми.

  2. ДО Калин внимавай със сливите.Ракия само седнал.БОЯ не е за предпочитане но при положение че си женен нямаш изход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *