Тийнейджърските сколиози се превръщат в епидемия!

Компютърна гърбица – новата болест на младите

Модерната компютърна гърбица и сколиоза: Масовото увлечение по компютрите сред подрастващите може да роди поколения гърбушковци.

Тийнейджърските сколиози се превръщат в тотална напаст! 15-годишен англичанин бил отведен от майка си при ортопед, след като жената открила уродливо изкривяване на гръбначния му стълб.

Младият Райън прекарвал всеки ден поне по четири часа пред компютъра, уточняват от medikforum.ru. Шокираната майка твърди, че синът й винаги е имал правилна стойка.

За лекаря изкривяването на Райън изобщо не било впечатляващо. Той обяснил, че всяка седмица има поне по един подобен пациент с компютърна гърбица – изкривяване на гърба, причинено от позата при продължителна работа пред компютър.

Изкривяване се получава не само в седнала позиция, но и когато сте легнали с лаптоп на коленете, уточнил още лекарят. Младият Райън например имал навик да пише полулегнал, опрян на левия лакът – именно по тази причина дясната му лопатка била постоянно щръкнала и оформяла характерното изгърбване.

На Райън му се наложило да започне лечебни процедури и гимнастика, за да нормализира нещата колкото е възможно. В подобни случаи тийнейджърският гръб започва да се деформира. Когато това стане устойчива промяна, започват болки в гърба и шията, главоболие.

Консултацията с ортопед веднага показва, че страдащият млад човек вече има сколиоза (трайно изкривяване на гръбначния стълб). Мащабите на този проблем са като при епидемия, потвърждават лекари и съветват родителите да бъдат по-настоятелни, ако искат да отгледат здраво момиче или момче.

Болките в гърба изкривяват гръбнака

Читателски въпрос за болки в гърба и изкривяване на гръбнака (сколиоза), които са причинявали неописуеми страдания.

Аз съм майка на две деца, но още когато бях съвсем млада, ми откриха изкривяване на втори и трети прешлен на гръбначния стълб. От тогава досега няма ден, в който да не изпитвам ужасните болки в гърба и кръста. Ходила съм по много лекари, използвала съм много лекарства, чела съм много по въпроса, но мисля, че още малко няма да ми навреди.

Проблемът, който имате, е често срещан – и сред младите, и сред по-възрастните хора. Гърбът не обича обездвижването. За него не е препоръчително както дългото, стоене прав, така и продължителното седене. В основата на страданието стои заболяването, наречено сколиоза или странично изкривяване на гръбначия стълб.

Ако гръбначният стълб на абсолютно здравия човек изглежда изправен, то при сколиоза той е наведен надясно или наляво, а най-често приема S-образна форма. Заради неправилното натоварване гръбначните прешлени постепенно се изместват от своята ос, а това значително увеличава натоварването върху междугръбначните дискове.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В резултат се образуват между гръбначни хернии и се оказва силен натиск върху нервните окончания, а това води до появата на болка и нарушаване на функциите на вътрешните органи.Както и много други заболявания, корените на сколиозата са още в детството. Практически всяко едно ранно изкривяване на гръбначния стълб може да се излекува с помощта на лечебната физкултура, тъй като на 15-16-годишна възраст опорно-двигателният апарат на човека запазва своята еластичност.

Дайте мнение и Вие тук!

В 85 на сто от случаите сколиозата е идиопатична – причината не е напълно изяснена. Съществуват различни теории. Дисплазична теория – според която заболяването се дължи на неправилно развитие на мускулно-връзковия апарат на гръбначния стълб.

Нарушена обмяна на мукополизахаридите, при което се размекват епифизните зони на растежа в областта на залавяне на междупрешлените връзки. Това довежда до подхлъзване на апофизите на телата на прешлените и до възникването на сколиоза. Не на последно място се поставя генетичната теория, според която заболяването се дължи на наследствени причини.

Тъй като по-голямата част от времето си прекарваме на крак, а някои от жените и на високи токчета, стъпалата не издържат повишеното натоварване. И възниква дюстабанът. И ако сводът на стъпалото е уплътнен, функцията на амортизатор трябва да се изпълнява от гръбначния стълб. Под въздействието на допълнителното натоварване той постепенно се изкривява – формира се сколиозата.

При изкривяване от първа и втора степен се провежда консервативно лечение – изправителна гимнастика, коригиращи гипсови корсети, електростимулация на мускулатурата от изпъкналата страна. Често при лека сколиоза се провеждат само периодични прегледи и се следи дали състоянието прогресира.Оперативно лечение се налага при тежки и прогресиращи сколиози.

Прилага се при деца над 12-13-годишна възраст, когато растежът на гръбначния стълб е почти завършен. Използват се различни методи – метод на Котрел – Дюбосе, метод на Зилке и др.

Прогнозата при лека степен на сколиоза е добра. По-неблагоприятна е при пациенти с тежка степен. При тях възникват тежки функционални нарушения на сърдечносъдовата, белодробната, нервната системи поради разместването на органите в гръдния кош.Задължително е провеждането на профилактични прегледи при всички деца с цел ранно откриване и лечение на болестта.

Погледнете и ТУК:

Стресът предизвиква болки в гърба и артрит

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *