Възстановителен период след инфаркт и връщане на работа
Кой е оптималният възстановителен период след инфаркт и връщане на работа

Възстановителен период след инфаркт. Връщане на работа

Колко трае обичайният възстановителен период след инфаркт? Кога може да се предприеме връщане на работа? Това зависи от тежестта на удара и от други неща.

Преди всичко при загиване на част от сърдечният мускул отслабва помпената функция на сърцето, което намалява притока на кръв към останалите тъкани и органи на човешкото тяло и води до сърдечна недостатъчност.

Това причинява задържане на течности и нарушение във функционирането на някои органи, например на бъбреците.

Повечето пациенти могат да се върнат на работа и да продължат обичайния начин на живот няколко месеца след сърдечния пристъп. Някои пациенти остават с по-ограничена активност, поради слабост на сърдечния мускул. Колко време е необходимо за възстановяване?

След малък сърдечен инфаркт

(минимална увреда на сърдечния мускул), пациентите възстановяват нормалната си активност след две седмици. Това включва връщане на работа, както и нормална сексуална активност.

Средният по степен сърдечен инфаркт

изисква ограничение и постепенно увеличаване на физическата активност в рамките на четири седмици.

Големият по обем инфаркт

изисква по-дълъг период на възстановяване за около шест седмици или повече. По време на възстановителния период пациентите трябва да избягват силни физически усилия и вдигане на тежко и други натоварвания. Относно сексуалната активност – тя може да бъде възстановена 3-4 седмици след сърдечен инфаркт.

Инфарктът на миокарда се лекува с антиагрегантни лекарства за предотвратяване образуването на съсиреци в артериите. В някои случаи се прави коронарна ангиография с или без поставяне на стент в запушената коронарна артерия, медикаменти лизиращи кръвния съсирек.

Дайте мнение и Вие тук!

Колкото по-рано се назначат тези медикаменти, толкова е по-сигурен техният ефект, свързан с лизиране на кръвния съсирек и възстановяване кръвотока към сърдечния мускул. Така че периодът на възстановяване зависи и от навременното лечение и какво в крайна сметка ще направи и ще каже лекарят.

Задължително погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/03/27/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане на нервна почва и др.

Невралгични болки в гърдите и гърба. Стягане в гърдите на нервна почва. В гръдния кош …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *