проф Христо Мермерски

Съветите на проф. Христо Мермерски за здраве и дълголетие

Съвети от проф. Христо Мермерски: За да запазим красотата и енергията си, да избегнем остеопорозата и преодолеем по-лесно критическата възраст, може да хапваме сутрин комбинация от:

половин или една кофичка кисело мляко, 1 с.л. мед, 40-50 г смлени орехи, 1 с.л. пектин, 2 с.л. синя боровинка (може и замразена), 40-50 капки от 30% прополисова тинктура и 1 ч.л. канела.

Комбинацията може да се яде за закуска или на работното място, като на всеки 2 часа се изяжда 1/4 от кофичката заедно с 1/4 банан. Ако искате да отслабнете, тази смес може да замести храненето през деня. Киселото мляко в тази закуска има антибиотично и антира-ково действие, унищожава гнилостната микрофлора в храносмилателната система и съдържа 8-те незаменими аминокиселини.

Бацилът на туберкулозата, оставен в кисело мляко, загива след 15 мин. Медът повишава имунитета, има антигъбично и антивирусно действие, антиалергично, отхрачващо, помага за по-бързото зарастване на рани. Орехите помагат при безсъние, подобряват паметта и работата на мозъка, укрепват имунитета, понижават кръвното налягане, предпазват от заболявания на стомаха, червата, черния дроб, далака, бъбреците.

Пречистват кръвоносните съдове и забавят развитието на атеросклерозата. Действат против гуша. Пектинът неутрализира действието на киселините и отровите, изброява пред списание „Всичко за жената“ проф. Мермерски.

Прополисът има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. Помага при остри дихателни заболявания, на храносмилателната система, гинекологични, кожни, при лъчеви увреждания, пародонтоза, гингивит. А редовният прием на канела понижава кръвната захар с 20%.

– Хранете се с проста, натурална храна, като плодовете и зеленчуците трябва да заемат 40-60% от храната. Те унищожават канцерогените в началната фаза на развитието им.

– Проявете умереност в храненето и дъвчете бавно. Откажете се от мазните, солените, рафинираните продукти, защото те ускоряват процеси като атеросклероза и стареене.

– Предпочитайте картофи вместо хляб. Те пречистват кръвта и унищожават киселините, действат против язви, гастрит и подпомагат смилането на храната. Печените картофи с обвивката предотвратяват мутацията на клетките, водеща до рак. Помагат при висококръвно налягане, имат антивирусно действие. Съдържат витамин С и скорбяла.

– Пийте колкото се може повече течности, особено размразена вода. Кислородът в нея е с 3 единици повече, което е по-добре за организма.

– Бъдете в центъра на събитията, случващи се около вас и в света. Така ще се поддържате в тонус. Не спестявайте от съня си, но и не прекарвайте цялата сутрин в леглото.

“Фигурин

– Тренирайте паметта си с всекидневно четене и писане.

Дайте мнение и Вие тук!

– Всеки ден минавайте 10 км пеша или правете физически упражнения, защото при ускорено дишане ще изхвърлите въглеродния двуокис от алвеолите. Упражненията ще ви освободят от стреса и напрежението, което сте натрупали по мускулите и мозъка. Тялото ще стане по-еластично, ще имате лекота и ще спите добре.

– Излизайте веднъж седмично в планината, където средата е стерилна, без болестотворни организми и с много кислород в абсолютно чистия му вид.

– Пийте настойка от шипка. Няма друг продукт, който да съдържа толкова витамин С, колкото шипката.

– Не спорете ожесточено, защото това унищожава нервните ви клетки, които не се възстановяват.

– Смейте се и се радвайте на живота. Изпитвайте удоволствието на секса и никога не казвайте, че остарявате.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *