Aloe Vera Kleopatra1
Ако смятате, че използването на алое вера е модерна приумица със силен маркетингов привкус,

Защо Клеопатра е използвала алое вера?

Ако смятате, че използването на алое вера е модерна приумица със силен маркетингов привкус, то имаме няколко изненади за вас.

Използването на алое вера в традиционната медицина на различни народи по света има история от над 5000 години, като първите писмени данни за растението датират от около 3000 г. пр.н.е. и идват от китайски и шумерски източници.

По времето на фараоните, египтяните са наричали алое вера „растението на безсмъртието“, а описание на неговите противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти за записани върху папирус.

Една легенда разказва, че самата Клеопатра е използвала алое вера ежедневно. Тя е използвала гела от вътрешността на сочния сукулент в комбинация с розова вода и мед, а така направеният еликсир е втривала в кожата и добавяла във ваната си.

И ако легендите понякога са просто легенди, то съвременната наука категорично потвърждава уникалните свойства на алое вера. Те са свързани както с подмладяване и изглаждане на кожата, така и с положително действие върху редица органи и системи в човешкото тяло.

Какво е действието на алое вера върху човешкото тяло?

Най-популярна в исторически план е външната употреба на алое върху кожата. Причината е невероятният охлаждащ и успокояващ ефект, в комбинация с ускоряването на оздравителните процеси. Алое се използва при повърхностни наранявания, изгаряния и кожни раздразнения – както върху кожата, така и върху лигавиците.

В козметиката, различни видове алое се използват за хидратация и подмладяване на кожата, за изравняване на тена и за натурално третиране на акне по лицето и тялото.

Що се отнася до вътрешния прием, най-ефективна е употребата на алое вера гел за пиене. В него се съдържат многобройни растителни съединения, активни съставки и фитонутриенти с благотворен ефект върху всички органи и системи на тялото. Различни изследвания доказват благоприятното действие на алое вера за стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и общото благосъстояние на организма.

Растението има силни антиоксидантни и антибактериални свойства, неутрализира влиянието на свободните радикали и забавя стареенето по естествен начин. И ако все още се колебаете дали си заслужава да подсилите организма си с алое вера за пиене, мнения на специалисти и потребители съвпадат – няма какво да се обърка, ако опитате!

Как можете да направите алое вера част от ежедневната си рутина?

Ако в миналото алое вера е било трудно достъпно и от него са могли да се възползват само тези, които са го отглеждали или набирали, то днес нещата са различни. Пазарът предлага изключително разнообразие от качествени продукти с високо съдържание на алое, като например:

  • Паста за зъби с алое вера за премахване на зъбната плака, успокояване на венците и естествено избелване на зъбите.
  • Гел за пиене с алое вераза подобряване на храносмилането, имунитета и антиоксидантната способност на тялото.
  • Лосион за тяло с алое вера за подхранване, хидратиране и възвръщане на еластичността на кожата.
  • Чист гел от алое вера за лице за изглаждане на бръчки, премахване на пигментни петна и видимо подмладяване на кожата.
  • Сапуни, душ гелове и ексфолианти с алое вера за регулиране на количествата себум върху кожата и дълготрайна хидратация след измиване.
  • Кремове, балсами и маски с алое вера за цялостна грижа за здравето и външния вид косата, тялото и лицето във всички възрасти.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

На пазара се предлагат също така чайове с алое вера, домашни препарати на основата на алое и SOS спрейове с алое вера за незабавно третиране на наранявания.

Достатъчно е да откриете най-доброто алое за пиене или външно приложение, след което да се насладите на силата на природата – точно така, както го е правила и Клеопатра хилядолетия преди това!

Още по темата ТУК:

Дайте мнение и Вие тук!

Какво лекува алое вера? Кой гел и за пиене да изберем? Как се пие? Мнения

Ето как се стяга кожата след отслабване!

Накрая няколко съвета, чрез които можете да се спасите от увисване на кожата при отслабване! Как се извършва стягане на кожата след отслабване с крем.

При отслабване кожата е органът, който пръв и в най-голяма степен започва да страда, тъй като промяната в килограмите поразява първо него.

При увеличаване на размерите и обиколките кожата се е опънала и именно заради това, когато килограмите отгоре си отидат, тя остава отпусната. Най-лошото за външния ни вид, което може да се случи, е да се появяват стрии.

И ако по посока на стриите трудно могат да се приложат ефикасни действия, ето как можете да възстановите кожата си. Като за начало, трябва да спазвате правилото да не отслабвате с повече от 8% от началното си тегло в рамките на месец, за да не загуби напълно кожата своята еластичност.

Как да изберем подходящ крем?

Освен това, задължително е ежедневното ексфолиране, чрез което ще се премахнат слоевете стара мъртва кожа. След това се нанася хидратиращ продукт за дълбоко овлажняване. Препоръчителни са тези продукти, които съдържат хиалуронова киселина, както и екстракт от алое вера, соев протеин.

Важно е още по време на самото отслабване да се обърне внимание на това, че на мястото на мастните депа трябва трябва да се изградят мускули. По този начин няма да се допусне прекомерно увисване на кожата.

И още нещо интересно ТУК:

Алое вера като лекарство: Рецепти за пиене и лечение. Концентрат, хапчета

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *