Гъбички и кандидоза при жените
Причини за гъбична инфекция при жените:

Причини за появата на гъбична инфекция при жените

Причини за гъбична инфекция при жените: Ето защо най-често се появяват гъбички!

Предоставяме ви списък с 5-те най-често срещани причини, които водят до появата на гъбична инфекция при жените.

Защо нападат гъбичките?

Според редица изследвания 75% от жените, които се оплакват от този здравословен проблем са заболели заради една от тези причини:

– антибиотици

– приемът на антибиотици води до дисбаланс в микрофлората на влагалището. Приемът на антибиотици, цитостатици, кортикостероиди, химиотерапия е един от най-рисковите фактори! При промяна в киселинността тази зона от тялото на жената става податливо на редица инфекции, сред които и гъбична такава. Поради това при лечение с антибиотици в повечето случаи се предписват и таблетки, които да възпрепятстват развитието на гъбички;

– бременността

или провеждането на хормонална терапия също водят до появата на гъбички. Хормонален дисбаланс става причина за размножаването на гъбичките по време на юношеството, менопаузата, по време на бременност.

– месечният цикъл

– в средата на месечния цикъл нивата на естрогена в тялото са най-високи. В повечето случаи гъбичките започват да растат именно през този период от месеца, а симптомите на инфекцията се появяват непосредствено преди следващата менструация;

– неподходящи дрехи

и бельо – носенето на прекалено тесни и неудобни панталони, дрехите и най-вече бельото от синтетични материи водят до задържането на влага в интимната зона, което е предпоставка за развитието на гъбична инфекция. Носенето на прекалено тесни и неудобни панталони, дрехите и най-вече бельото от синтетични материи водят до задържането на влага в интимната зона, което е предпоставка за развитието на гъбична инфекция. Работните дрехи по правило са удобни и от хубави, здрави материи за разлика от всякакви изкуственяци. Носенето на неудобно бельо причинява микроскопични наранявания, които стават дом за гъбичките.

– стрес

– когато жената е изложена на продължителен стрес, имунните сили на тялото намаляват, като откриват благоприятна среда за развитието на гъбична инфекция.

Още причини за вагинална кандидоза

Гъбчкиите от рода кандида (Candida) принадлежат към условно патогенната флора, т.е. присъстват на вагиналната лигавица и са нормални. Докато техният брой не достигне определена граница, болестта не се появява. Въпреки това, под въздействието на рискови фактори е възможно активно размножаване на гъбички, поради което се развива инфекциозно заболяване – вулвовагинална кандидоза.

Дайте мнение и Вие тук!
Чести предразполагащи фактори за развитието на гъбични инфекции и възпаления при жените са:
  • Детската възраст, особено при новородените, или при възраст над 60 години
  • Всякаква патология на ендокринните жлези (захарен диабет, хипотиреоидизъм, тиреотоксикоза, хиперкортицизъм и др.)
  • Тежки хронични заболявания от всяка локализация с намален имунитет
  • Постоянно излагане на висока температура и/или влажност
  • Промяна на климата, преместване, стрес, хронична умора и други неспецифични фактори, които намаляват имунитета
  • Прием на хормонални контрацептиви
  • Наличие на болести, предавани по полов път
  • Неспазване на правилата за лична хигиена

Наличието на тези фактори не означава, че една жена определено може да е подложена на по-голям риск от вагинална кандидоза. Вероятността от такъв резултат на изследвания е значително увеличена и ефективното лечение включва, ако е възможно, елиминиране на причината за развитието на гъбичките, за да се предотврати повторната поява на инфекцията.

Диагностика

“Фигурин

Диагнозата се поставя от лекар гинеколог. В допълнение към изясняването на оплакванията, наличието на рискови фактори и визуалния преглед, лабораторните методи за изследване са задължителни. Те им позволяват да определят вида на гъбичките от рода кандида, техния брой и чувствителност към различни лекарства, което им позволява по-точно да предписват лечение. Ако е необходимо, може да се предписват допълнителни инструментални методи, по-специално ултразвук.

Вижте и ТОВА: Излекувах кандида. Природно лечение на кандидоза и вагинална инфекция за 24 часа!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

3 Мнения

  1. Кандизол 150 ме оправи мен, през устата. Мазах малко Клотримазол, но сякаш не помогна много. Питах приятелки, колежки, едно с едно еднакво мнение нямаше как се лекува бяло течение.

  2. Тодоринова

    Звучи неприятно, но съм го правила и много помага тампон с лайка, невен или тетра, напоява се добре и се вмъква навътре. Наистина облекчава, усеща се.

  3. Фани Ардам

    Най-евтиното лечение е с Фасижин, и затова не го изписват, искат да купуваме скъпите лекарства к… See more

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *