Бързо отслабване с Глюкофаж.
Инсулинова резистентност и Глюкофаж.

Мнения: Бързо отслабване с Глюкофаж, Метфогама и Метформин

Бързо отслабване с Глюкофаж. Разлика между Глюкофаж, Метфогама и Метформин. Инсулинова резистентност и Глюкофаж. Спиране. Мнения: Слабее ли се наистина?

Лекарите си служат с метформин, за да регулират глюкозата в кръвния поток на диабетици от втория тип.

Към хапчетата посягат и хора, които мечтаят да стопят излишни килограми и губят надеждата да го направят по традиционните начини с диета и спорт. Впрочем, лечението на затлъстяване е сред официалните показания на лекарствата с метформин.

У нас се продават лекарства от различни производители.

Лекарства с метформинов хидрохлорид
наименованиетаблетки
Метформин500мг, 850мг, 1000мг
Глюкофаж500мг, 750 XR, 850, 1000
Метфогамма / Метфогама500мг, 850мг, 1000мг
Метфокон850, 1000
Бротмин500мг, 850мг, 1000мг
Меглюкон XR500мг, 850мг, 1000мг
Сиофор500 SR, 850, 1000 SR
Неоформин500, 850
Софамет500мг, 850мг, 1000мг
Метфодиаб500мг, 850мг, 1000мг

Освен „чист“ метформин, са създадени и комбинирани средства: метформин + друго антидиабетно лекарство като ситаглипин (Janumet 50 mg, Metformax XR Combi 100 mg), дапаглифлозин (Xigduo 5 mg), вилдаглиптин (Вилспокс 50 mg, Тутекви Комби 50 mg), емпаглифлозин (Synjardy 5 mg, 12,5 mg)

Как се постига бързо отслабване с Глюкофаж

Глюкофаж е едно от лекарствата с метформин. То се отличава с пълния спектър от използвани дозировки, които се произвеждат на два вида таблетки – обикновени и с удължено освобождаване.

glukofaj-02
Разглежданите хапчета са против диабет

Придобива известност като ефективно лекарство за отслабване. Препаратът е предназначен за лечение на диабетици, но благодарение на допълнителния си ефект става популярен като вълшебна таблетка.

Метформин върши следните неща:

  • Намалява количеството глюкоза и холестерол, съдържащи се в кръвта;
  • Увеличава възприемчивостта на инсулина;
  • Премахва риск от дистрофия на вътрешни органи;
  • Нормализира въглехидратния обмен.

Плюсове: достъпна цена, съчетаване с фет бърнъри, минимални рискове от усложнения;

Минуси: привикване и намаляване на ефективността при дълъг курс на използване, невъзможност да се получи пълноценен резултат без диета, много противопоказания.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Механизъм на действие: хипогликемичен ефект.

Под въздействието му намалява концентрацията на глюкозата в кръвния поток. Паралелно намалява нивото на хемоглобина и се изработва толерантност към глюкозата. Задстомашната жлеза изработва инсулин в предишния режим без изменения. Нормализира се съдържанието на мазнини в кр. поток, което виждаме като по-малко триглицериди и холестерол.

  • Глюкозата намалява чрез няколко влияния: потискане на изработката й от невъглехидратни съединения, активната й утилизация от клетките, забавяне на всмукването в тънките черва. Паралелно се увеличава възприемчивостта на тъканите към инсулина, който командва оползотворяването на глюкозата.

Глюкофаж и другите метформинови лекарства бързо се усвояват. Пълна концентрация достигат за 2 часа през изпиване на таблетката. Метформинът се натрупва в жлезите, мускулите, бъбреците и ч. дроб. Прекъсва притока на енергия, което става при усещане за глад. При това потребяващият лекарството не се мъчи от глад, благодарение на ниското съдържание на инсулин в кръвта.

Отслабване при инсулинова резистентност

Един от механизмите, съпровождащи прекаленото отлагане на мазнини в тялото, е увеличаване на секрецията на инсулин. Това е опит на тялото да компенсира болестното напълняване и да пресече риска от хипергликемия, защото мастните клетки имат хормонална и метаболитна активност. Обаче с времето компенсаторният механизъм се „разваля“ и в тялото пак се отделя прекалено много инсулин. Настъпва нечувствителност към него, преддиабетно състояние, анормални нива на глюкозата и накрая – диабет 2. Заради прекаленото секретиране на инсулин започват сърдечни и съдови усложнения.

Метформин подобрява възприемчивостта към инсулина, тоест противодейства на целия по-горе описан механизъм. Той дава много голям ефект, ако се съпроводи с физическа активност и изменение на вредните хранителни навици. Специалистите са категорични, че само таблетките няма да свършат достатъчно работа. Те разглеждат лекарствата с метформин само като допълнение към нелекарственото основно лечение, а именно движение и правилно хранене.

Мнения за отслабването с Глюкофаж
glukofaj-03
Това са “”удължените” таблетки

Тук и по-долу ще публикуваме мнения и истории, свързани с бързото отслабване, благодарение на Глюкофаж и други средства. Тези отзиви са взети от форумите с позволение на авторите им, а също и в коментарите ни по-долу или по електронната поща на Лекар.БГ. Тези, които са дали най-интересните мнения, сме помолили да ни предоставят и своя снимка.

Една потребителка открива специална тема за Глюкофаж във форума БГ-мама, когато с лекота сваля 2-3 кг от „трудните“, които никога не искат да се махнат. В темата се включват и други с такъв опит и се оформя мнението, че с тези хапчета се свалят до 5 кг, но не и повече. Някои диабетици обаче отбелязват, че не са имали вталяващ ефект. Описан е и случай на напълняване. По-голямо внимание се отделя на рисковете и страничните явления, които се оказват немалко и неприятни.

В тема за отслабване със Сиофор има по-ентусиазирани мнения. Една от участничките е свалила 20 кг и продължава да сваля с Глюкофаж и диета. И отново се отделя внимание за негативите, които са сериозни.

Във форума „Сподели“ направо е отворена тема за страничните ефекти на медикамента. Там съветите са за здравословен живот, вместо експерименти с лекарства.

ВАЖНО: Вижте още мнения за отслабване с Глюкофаж и оставете непременно и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари? Ползвахте ли го? Имахте ли резултати? А странични ефекти? Споделете с читателите!

Слабее ли се от Глюкофаж? Резултати

Глюкофаж оказва съществено давление върху нивото на глюкозата в кръвта, но с него не се отслабва непременно и винаги. Ако се разчита само на хапчето, без други мерки, резултатът е минимален или никакъв.

Ендокринолозите са категорични, че не е възможна висока ефективност, защото метформин не е фет бърнър. Той не гори мазнини. Неговата задача е да нормализира кръвните показатели и да намали апетита, а самите мастни отлагания се премахнат по друг начин.

Важен ефект на метформин е намаляване или стабилизиране на телесната маса и намаляване на висцералната мазнина (мастните депа около органите, които ги затрудняват и разболяват). Според проведени проучвания размера на отслабването зависи от продължителността на приема на лекарството. То варира от 0.5 до 4.5 кг общо.

За колко време се отслабва с Глюкофаж?

Докато се пие Глюкофаж и се вземат другите нелекарствени мерки, отслабването продължава текущо. То няма краен срок или граница. Пациентите отслабват със собствено темпо, няма точно определени.

Специалистите помагат със схема на прием на метформин, специално създадена за лечението на затлъстяване. Тя касае лечебното вещество метформин, а не конкретно лекарствено наименование.

  • Първо, категорично е забранено да се прилага без предванителна консултация. Таблетките се пият с голямо к-во чиста вода.
  • Първоначална доза – 500 мг на денонощие;
  • Максимум – 3 грама;
  • Оптимално време за прием – преди сън.

Дозировката се увеличава постепенно. Не трябва да се изпива голяма доза рязко и наведнъж, защото страда стомахът. Един от симптомите на предозиране е металически вкус и гадене.

Конкретна схема

  • Начални 7 дни – 1 Х 500 мг;
  • Поетапно повдигане до 850 – 1000 мг, разпределени на две изпивания.

При нестабилна обмяна се налага паралелна употреба на инсулин.

Правила на приема

  • Съгласуване с лекар;
  • Прием на минимум 1.5 л вода;
  • Отмяна при първи дискомфорт;
  • Диета без тестени, картофи, сладко, мазно и алкохол, без глад, с много белтъчини;
  • Физическа активност – ежедневна разходка, йога, фитнес, спортни танци.
Мнение №1: Моето отслабване с Глюкофаж и билки
eleonora-vasileva-sandanski-Glucophage
Елеонора Василева от Сандански

Най-добрата ми приятелка ме подлъга да започна Глюкофаж. Тоест тя се подлъга, подлъга и мен. Използвам тази дума, защото истински пострадахме и двете. Стомашните проблеми, гаденето и другите странични ефекти не закъсняха. Обаче в същия момент сваляхме и не искахме да спрем. В БГ-мама прочетох, че болките и проблемите минават за около 10 дни. Да, ама при нас не стана така. Проблемите само се увеличаваха.

В един момент решихме да се откажем, но постепенно, и да преминем към нещо безопасно. Спряхме се на Фигурин, защото е за отслабване и за да излекува болежките, които си отворихме с хапчетата. Намалихме хапчетата, вкарахме чая. В началото отслабването намаля. В момента, когато спряхме Глюкофажа, и кантарът заспа. Обаче постепенно процесът пак тръгна. Аз свалих 7 кг (а исках 5), приятелката ми свали 9 кг, колкото си беше планирала. Глюкофаж ни даде началния тласък, но добре че преминахме на здравословния Фигурин, защото хем отслабнахме, хем не навредихме на здравето си.

Елеонора Василева от Сандански

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Разлика между Глюкофаж и Метфогама (Метформин)

Тези две лекарства са аналози. И двете съдържат едно и също – метформинов хидрохлорид. Разликите са минимални и те касаят избраната дозировка.

Основното преимущество на Глюкофаж пред Метфогамма е наличието на таблетки с удължено освобождаване. При обикновените таблетки двете лекарства са идентични – имат хапчета по 500мг, 850мг и 1000мг.

Отделно Глюкофаж има три дозировки с удължено освобождаване, които са по-нова и усъвършенствана форма.

Разлика между Глюкофаж и Глюкофаж XR

Таблетките с удължено освобождаване се означават с индекса XR. Те са в три дозировки – 500мг, 750мг, 1000мг.

Преимущество на удълженото освобождаване е свързано със страничните ефекти. Понасянето на метформин се ограничава от страничните явления в стомашно-чревния тракт. Новата пролонгирана форма на метформин позволява да се пие лекарството без такива негативи, значително опростява схемата на приложение и подобрява като цяло качеството на живот на пациента.

За какво се използва Глюкофаж всъщност?

Метформин (и Глюкофаж като представител на лекарствата с метформин) продължава да бъде препарат от първа линия на избор за лечението на диабет от втория тип. Неговата ефективност и безопасност са доказани от 50-годишен опит и успешно приложение в клиничната практика. На него се дължи редуцираната опасност за сърцето.

Инсулинова резистентност и Глюкофаж

Инсулинът помага на глюкозата от храната да проникне в клетката, където тя се унищожава, освобождавайки енергия. Когато рецепторите на клетките престанат да реагират на инсулина (да го разпознават), това се казва инсулинова резистентност.

В тялото има инсулин, обаче клетките не го разпознават и не го възприемат.

Мозъкът решава, че няма достатъчно инсулин и заповядва да се произведе още. Задстомашната жлеза е форсирана за повече инсулин, което я износва и продукцията й в един момент спада.

Малко инсулин значи малко глюкоза в кръвта, малко енергия за клетките, следователно увреждане на тъкани и органи. Ако не се коригира възприемчивостта към инсулина, то постепенно се развива диабет.

Дайте мнение и Вие тук!
glukofaj-06
Ако сме любители на тези изкушения, метформин няма да ни втали

Глюкофаж се намесва в това звено, като коригира възприемчивостта – той кара клетките да разпознават инсулина и да го използват. Това намалява нуждата от свръхпроизводство на инсулин, жлезата се разтоварва и си почива. Следователно метформин / Глюкофаж е препарат, който е задължителен при инсулинова  резистентност.

Лекарствени форми и разфасовки на Глюкофаж

  • Глюкофаж обикновени таблетки – кутии по 30, 60 и 100 таблетки с концентрация от 500мг, 850мг и 1000мг. Цената е съответно 11.92 лв, 4.13 лв, 8.10 лв;
  • Глюкофаж 1000 с удължено действие се предлага в кутии по 60 таблетки на цена от 22.32 лв;
  • Глюкофаж 750 е само с удължено действие. Той е в кутии по 60 бройки за цената от 17.81 лв.
Странични ефекти от Глюкофаж

Най-сериозната вреда от Глюкофаж е т. нар. лактатна ацидоза. Това е рядка, но рискова реакция, свързана с неконтролиран диабет, инфекции, гладуване, препиване, обезводняване, болен черен дроб и други болести. Дори да възникне обезводняване текущо, докато се лекуваме с Глюкофаж, лекарството трябва да се спре. Подобна ситуация възниква при повръщане, диария, треска, прегряване.

Белезите на това усложнение са повръщане, коремни + мускулни болки и спазми,, задъхване, непоносима умора, спадане на Т°С и пулса. Това е спешно състояние и грози с изпадане в кома.

  • При бременност. Метформин е противопоказан. Производителят указва корекция на лечението, ако текущо възникне зачеване. Има проведени изследвания за лечение с метформин на бременни, които показват повишен риск от преждевременно раждане и по-ниско тегло на новороденото. Стандарт за лечение на диабет през бременността е приемането на инсулин;
  • Може ли с алкохол? Консумацията на алкохол е сред рисковете за усложнения и особено за лактатна ацидоза.
Спиране на Glucophage

При поява на негативна симптоматика Глюкофаж се спира рязко и незабавно (заради риск от ацидоза). Принципно не съществува схема за спиране на метформин, защото този препарат се приема доживот или се заменя с друго хипогликемично средство. Замяната става рязко – спира се метформин и се започва новото лекарство.

Очевидно тези препоръки не касаят здравите хора, които пият метформин за отслабване. Но няма конкретни препоръки по този въпрос, защото това приложение на препарата е „неофициално“. Най-правилно е да попитате лекаря си.

Мнение №2: Резултати и странични ефекти от Глюкофаж и чай
mila-angelova-lovech-Glucophage
Мила Ангелова от Ловеч

Пих Глюкофаж 2 месеца и свалих 4 кг. Това беше много под очакваното и далеч от моята конкретна цел. Имах болки в черния дроб, чувствах се уморена, много отпусната. Плюс това имах гадене, газове и главоболие. Не знаех как да продължа, как да спра и въобще какво да правя.

В интернет прочетох за Фигурин и се реших на радикална смяна на посоката. Спрях хапчетата и почнах билков чай. Не очаквах много, даже нищо. Даже не се теглех, не исках да знам. Но един ден все пак се изтеглих и яко се израдвах. Бях свалила още 1.5 кг след Глюкофажа.

Заех се с ентусиазъм, Фигурин просто сработи, не знам  как и защо, но с него свалих 5.5 кг. За мен е  супер резултат!

Мила Ангелова от Ловеч

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Заместители

Аналози на Глюкофаж са лекарствата с метформинов хидрохлорид. Продаваните на нашия пазар ще видите горе в таблицата. Те имат почти еднакви дозировки, а няколко препарата предлагат и усъвършенстваното освобождаване (отбелязва се с SR или HR).

Цената на лекарствата с метформин е сравнително невисока и те се предлагат от множество фарма компании.

  • Глюкофаж или Метформин? Същността им е еднаква, производителите са различни. Лекарства с името „Метформин“ се произвеждат от НИХФИ, Екофарм, BMS, Чайка Фарма;
  • Глюкофаж или Сиофор 1000? Същността им е еднаква – метформин от различни производители. Глюкофаж е на Мерк, Сиофор на Berlin Chemie. Това са двете лекарства с удължено освобождаване, дозировките са еднакви – 500мг, 750мг, 1000мг;
  • Метфогама е метформин от Worwag Pharma. Произвежда се на обикновени таблетки по 500мг, 850мг и 1000мг;
  • Глюкофаж или Неоформин? Неоформин е български метформин, който се отличава с ниската си цена. За разлика от Глюкофаж няма такова разнообразие на дозировки – предлага се само по 500 и 850 мг.

Отслабване с Меглюкон

Това лекарство представлява метформин с пролонгирано действие. При ползване за отслабване е нужно преизчисляване на дозата предвид ефекта на постепенно освобождаване. Ако при обикновени таблетки трябват по 2550 мг на ден, при тези удължено освобождаване дозата се редуцира до 2000 мг.

Меглюкон се стартира от ниска доза, например 500 мг, и плавно се увеличава до 2000 мг. Това позволява на организма да се адаптира към лекарственото средство.

Отслабване с Метфокон

Към момента е трудно да се изпълни схема за отслабване с това лекарство, защото се продава само в една дозировка от 1000 мг. С нея е затруднително да се изпълни плавно увеличаване на дозата, както и постигането на препоръчваната доза от 2550 мг.

Метфокон се произвежда и на таблетки по 850 мг, но към момента не са налични в мрежата.

Мнения за Метфодиаб

Метфодиаб е препаратът на Актавис. Той е на стандартни хапчета, в обичайните дози от 500мг, 850мг и 1000 мг.

От форумна тема за Метфодиаб бихме се заблудили, че лекари го изписват при наднормени килограми. Но ако се задълбочим, че видим, че всеки път причината е повишена глюкоза.

Резултатите са доста различни. Някои нямат ефект, някои са свалили по 1 – 2 кг, а други – повече. Потребителката с най-добри резултати е провеждала и строга диета.

Инсулин за отслабване

Отдавна е забелязано, че при нисък инсулин в кръвта теглото е нормално, а при повишаването му идват проблемите и с мастните слоеве и запаси. Затова е създадена инсулинова диета – начин на хранене, който държи инсулина нисък. Тази диета се базира върху избора на храни с невисок гликемичен (до 40 пункта) индекс. Такива са храни, които по-бавно се разграждат на глюкоза и не провокират отделянето на инсулин.

От инсулиновата диета до идеята да се инжектира инсулин за отслабване има само една крачка. И това се прави, абсолютно нелегално и на собствен риск. Ендокринолозите са изумени. Те казват: да се отслабне с инсулин е невъзможно, никога, при никакви условия. Инсулинът е анаболик, той способства за образуването на мастни тъкани и следователно – за напълняване. Освен това той има едно неприятно странично действие – повишава апетита.

Реално за отслабване помагат други инжекции за диабетици. Това е хормон – глюкагоноподобен пептид-1. При инжектиране на този хормон се ускорява процесът на насищане. Човек яде по-малко и отслабва.

Отзиви за лекарството Синджарди
glukofaj-01
Стотици компании се борят с диабета и свръх теглото, лекарствата са огромно множество, но метформин е “първа линия”

Синджарди е комбиниран медикамент, в който действието на метформин се подкрепя от второ хипогликемично средство – емпаглифлозин. Допълнителната съставка има свое действие – блокира протеин, който пести глюкозата, не позволява да постъпи в урината и я връща в кръвообращението. Комбинираният медикамент увеличава изхвърлянето на глюкоза. Използва се главно за предотвратяване на сърдечни увреждания.

В интернет има много положителни отзиви за отслабване с Synjardy. Посочват се около 5- 6 кг за обозрим период. Обаче нито един от споделилите не е здрав човек, който пие лекарството единствено за вталяване. Става въпрос за диабетично-болни, които се нуждаят от лечение.

Отзиви за Ксигдуо

Ксигдуо е препарат, подобен на Синджарди. В него също има втори елемент, който увеличава извеждането на глюкозата през бъбреците в урината. Само че активното вещество е друго – дапаглифлозин. Изписва се на диабетици.

Във форумите не намираме споделен опит от лечението с Xigduo. От отзиви в чужди форуми научаваме, че в препарата е вложен качествен метформин, който работи отлично. Намалява захарта, теглото, кр. налягане, защитава сърцето, очите и т.н. Като недостатък се посочва цената..

Глюкобай или Глюкофаж?

Глюкобай съдържа акарбоза – лекарство, което забавя всмукването на въглехидратите. Използва се главно за профилактика на диабета, когато има първични нарушения. Винаги се комбинира с диетично хранене и двигателна програма.

По отношение на диабетиците Глюкобай и Глюкофаж имат отделно и несравнимо значение. Акарбозата има свой метод на работа, който не съвпада с метформина. Това позволява тя да се дава допълнително за увеличаване на ефекта от лечението.

  • Как се отслабва с акарбоза: тя потиска разграждането и всмукването на въглехидратите в тънките черва. Следователно съкращава нарастването на глюкозата в кръвта след хапване на нещо сладко. В резултат тялото получава по-малко калории, което води до постепенно намаляване на теглото.

Лекарствата с акарбоза привличат пълните хора, които не се отказват от сладко. Те се надяват да се наслаждават на любимата храна без да пълнеят повече.

Обаче и тук има проблем. Когато акарбоза се съчетава с въглехидрати, възникват негативни явления. Лекарството блокира всмукването на въглехидратите, но те вече са в червата. Възникват газове, болки и позиви към тоалетната. За да работи акарбоза, трябва да се ограничават въглехидратите. Но в такъв случай тя става излишна.

Тражента

Лекарството в Тражента е  линаглиптин. Той увеличива секрецията на инсулин в зависимост от нивото на глюкозата и намалява секрецията на глюкагона. Това води до нормализиране на кр. глюкоза. Засега този препарат не е пробван за отслабване и следователно няма мнения за неговото въздействие върху здрави, но затлъстели хора.

Още информация и източници на английски: Бързо отслабване с Глюкофаж (Метформин); * Отслабване с хапчета против инсулинова резистентност.

Мнение №3: Как пих хапчета за инсулинова резистентност и как реално отслабнах
rumyana-staykova-smolyan-Glucophage
Румяна Стайкова от Смолян

За 3 години качих 18 кг. Отидох на ендокринолог и ми казаха: инсулинова резистентност. Искам да ви кажа, че почти на всеки пълен човек му лепват тази диагноза без много много да го изследват. Поне при мен стана така. Изписаха ми хапчета за тая резистентност и се започна. Трябваше да сваля килограми, като очакването ми беше за тези излишни 18 кг, но не се получи така. Не бях добре и не отслабвах.

Ходих пак на изследвания и ми махнаха диагнозата. Оказа се, че често пишат резистентност на напълнели хора, което е грешка. Предписаха ми диета, ежедневно движение и билки за отслабване. Казаха да си избера.

Аз си избрах едни билкови хапчета, но не ми понесоха на стомаха. После си избрах билки натюр, чай Фигурин. Не зная дали той ще успее да се справи с моите 18 кг, но дотук за 6 месеца съм свалила 12 кг. Според мен вървя добре и продължавам.

Румяна Стайкова от Смолян

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

3 Мнения

  1. Калояна Галева

    Пих Фигурин за детокс и трайно лечение на запек. Не съм имала за цел да отслабвам и не съм била на режим, но все пак отслабнах 4 кг за времето на лечението.

  2. Иванка Стаменова

    Не мога да си представя колко акъл трябва да имаш да се гъбаркаш с инсулина, от това доскоро се умираше. Пиещите Глюкофаж, осъзнайте се!

  3. Ивайла

    Искам да отслабва ако трябва с метформин, защото съм отчаяна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *