Ето защо заразяването с хламидии е толкова опасно!

На първо място, заразяването с хламидии крие риск, защото болестта трудно се диагностицира, а симптомите понякога остават скрити – не се проявяват с дни и месеци.

Така един човек може да зарази всеки свой сексуален партньор, без дори да е наясно, че той е източник на заразата.

Именно липсата на разпознаване на болестта и съответно на лечение е причината хламидиите или хламидозата да се числи сред най-опасните болести, предавани по полов път.

Вижте и ТОВА: Употреба на доксициклин при хламидия!

Когато не се лекува на време, инфекцията може да се превърне в предпоставка за сериозни здравословни проблеми, които в най-голяма степен поразяват репродуктивните възможности на човек.

Подобно на самото заболяване и самите последствия от него могат да останат „скрити” за дълъг период от време, което допълнително влошава здравословната картина.

Инфектиране на матката и на фалопиевите тръби са най-честите последствия за здравето на жената, които настъпват, когато заболяването не се лекува своевременно. Те поразяват близо 40% от представителките на нежния пол, зарази се с хламидии.

Дайте мнение и Вие тук!

Погледнете и ТУК: Сумамед при хламидия!

Едни от признаците, по които може да се разпознае състоянието, са постоянни болки в областта на таза, а последиците могат да са фатални – извънматочна бременност и дори стерилитет.

При представителите на силния пол по рядко може да става дума за усложнения – случва се инфекцията да се разпространи, но случаите на стерилитет са по-редки.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Полижинакс и странични ефекти.

Полижинакс. Мнения и за какво се използва? Глобули за гъбички и др.

Мнения за Полижинакс и странични ефекти. За колко време се разтваря и за какво се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *