Компрес с извара? За гърло и на гърдите
При пнемвмония. При оток. При температура. За кашлица. Лечебни свойства на изварата. Ползи

Как се прави компрес с извара? За гърло и на гърдите

Точно как се прави компрес с извара? Изварен компрес за гърло при ангина. При пнемвмония. При оток. При температура. За кашлица. Лечебни свойства на изварата. Ползи

Изварата е не просто хранителен продукт. Тя има множество положителни страни, свързани със здравето на човек! Ако страдате от възпалено гърло, ако имате остра ангина, ларингит или друго възпалително заболяване, не бързайте да посягате към лекарствата. А пък и дори да сте го направили, предлагаме ви изпитан лек – компрес, който безапелационно помага за преодоляване на възпалението. Става дума за компрес с извара.

Как се прави компрес с извара

Компресът се приготвя като изварата се разстила върху парче найлон. Дебелината на разстланата извара трябва да е около 1 см. Слагаме найлона върху памучна кърпа или друга подходяща лента плат. Тя ни помага да увием около гърлото. След това се укрепва отгоре с вълнен шал, който да е достатъчно плътен, но не и стегнат.

Друга технология е да се сложи изварата в тънък найлонов чорап. Така тя няма да се разпилее.

kompres-ot-izvara-01
Изварата се “намазва” върху чиста тъкан

Компресът се поставя преди нощния сън, за да действа през цялата нощ. След това може да се приложи на другата нощ. При особено тежки случаи може да бъде повторен и през деня.

Компресът трябва да бъде непременно топъл, но не гореш  – особено внимание обърнете на този факт! Да се постави, така че топлината му да се задържи максимално дълго. Компресът може да действа до 8 часа след поставянето му.

Един и същ компрес е безсмислено да се използва повторно, тъй като няма да има ефект. При всяка следваща употреба се приготвя нова смес.

Компресът с извара при болно и зачервено гърло успешно може да се използва и при малки деца, защото той не дразни и не уврежда кожата, а и няма опасност да потече при техните неконтролируеми движения през нощта.

Внимавайте за евентуално наличие на алергия към млечни продукти, което е рядко срещано, но все пак срещано при малките деца.

Добре е лечението с компрес от извара да се съпроводи и с инхалации, което ще подпомогне пълното излекуване.

“Фигурин

След като се махне компресът, болният не бива да излиза на студено поне няколко часа.

Извара успешно се прилага с лечебна цел не само вътрешно (в диетични режими), но и външно. Има две места, на които тя е особено полезна – на гърлото и на гърдите.

За гърло

Сред неприятните и опасни сезонни болести, особено при децата, болното гърло държи първенство. От извара се прави идеален компрес за болно гърло – възпалено или зачервено. Пригответе си сами и изварата, и компреса, за да сте сигурни, че ще е ок.

За приготвянето му е необходимо неголямо количество извара. Такава можете да си закупите от магазина или да си приготвите, като към един литър прясно мляко добавите няколко супени лъжици оцет или лимонов сок и след загряване оставите да се изцеди.

Дебелината на компреса с извара, който лекува възпалено гърло, не трябва да е повече от около 1 см. След като върху гърлото се нанесе равномерен слой извара, той се покрива с найлон и с помощта на шал или подходящо парче плат се прикрепя към гърлото.

Важно е компресът да е прикрепен добре, за да не губи от топлината си. Компресът е добре да престои около 8 часа, за да има силен лечебен ефект по отношение на възпаленото гърло.

Лечението на възпалението може да продължи и с някои хомепопатични продукти, както и с други средства за лечение на болно гърло.

Според народните лечители този компрес е най-ефективен при деца. За възрастните идеална работа върши чесънът.

На гърдите

Компрес от извара на гърдите правим при подозрение за бронхит или възпаление на белите дробове. Но в този случай можем да го използваме само при условие, че болният не пие антибиотици.

Рецепта: затоплена извара, смесена с мед. На 100 г от млечната съставка слагаме 1 с.л. мед.

Топлата извара се разстила върху гърдите. Покрива се с кърпа или восъчна хартия, а най-отгоре слагаме нещо вълнено, за да запази топлината. Компресът се оставя за цялата нощ.

В кои случаи се прилага?

Компресът с извара е прекрасно народно с-во при дихателни неблагополучия от лека простуда до пневмония. Те помагат при кашлица и затруднено дишане, дори при синузит. Основното правило е използваната извара да не е суха и да не е студена.

kompres-ot-izvara-02
Ето как се прави компрес на гърдите
При ангина

Една ангина сама по себе си достатъчно измъчва болното дете, а още по-опасно е, ако се повтаря или доведе до нежелани усложнения като увреждане на сърцето и бъбреците или ревматизъм. Грижа на лекаря е да се избягнат тежките усложнения чрез подходящо антибиотично лечение.

От своя страна пациентите или родителите на болното дете често прибягват до редица съпътстващи лечебни действия, известни по-скоро от народната медицина, които често имат доста добър ефект. Сред известните методи за справяне с възпаленото гърло е компресът с извара.

Той действа много добре дори при висока температура и гнойни налепи и може да се прилага както при ангина, така и при ларингит и други възпаления в областта на гърлото. Компрес с извара се прилага успешно и при възпаление на ухото (отит).

Конкретна рецепта описваме в главата за висока температура.

При правилно използване компресът от извара може да замени всички лекарства против кашлица и заедно с това да ни покаже кога проблемът се е усложнил до пневмония

При пневмония

Компресите с извара се държат цяла нощ. При свалянето им сутринта трябва внимателно да разгледаме цвета на изварата, защото по него бихме диагностицирали пневмония.

  • Ако изварата е останала бяла, всичко е наред.
  • Но понякога изварата пожълтява или придобива зелен оттенък.
  • Опасно е и когато пълнежът е на петна.

Тогава се обърнете към медицинско лице, защото вероятно се касае за възпаление на дробовете, тоест пневмония.

Пневмония – симптоми и лечение с Гентамицин и вендузи, причини и видове

Дайте мнение и Вие тук!
При оток

Компресите са старо средство за терапия при възпалителни процеси. Изварата е лечебна и при възпаляване и отичане на ставите. Лечебна е млечно-киселата бактерия, която се намира в млечния продукт. Тя спира възпалението, болката и разпръсква събраните течности, така че отоците спадат. Засъхващата извара стимулира и кръвообращението.

Хладни превръзки с извара се използват при ставни болки, изкълчване, болки във врата.

При температура

Рецепта при висока температура: смесете 250 г извара и 200 г ситно нарязан лук. Леко загрейте сместа до 30-35°С, но не повече от това! Надежден ориентир е този: изварата трябва да бъде с температурата на тялото, тоест да не се усеща като гореща.

Гърлото леко се обработва с крем. Половината смес се слага на плат и се прилага към гърлото. Привързваме със суха кърпа. След 20-30 минути заменяме с нова порция смес.

При чувствителна кожа загръщаме изварата в кърпа.

Рецептата с лук може да използваме още при ангина и при простуда.

За кашлица
  • Компрес #1

Логиката показва, че имаме нужда от компрес на гърлото. Но при кашлица по-ефикасен е компресът на гърдите. Направете рецептата с мед – 100 г извара + 1 с.л. мед. Положете я на гърдите затоплена.

Компресът се налага преди лягане. След като го наредим, даваме на болния горещ билков чай, от който да се изпоти.

Сутринта сваляме компреса. Обтриваме с кърпа на сухо тялото и обличаме болния с топли дрехи.

  • Компрес #2

Кашлица при децата се лекува и с шепа извара, смесена с 4 смачкани скилидки чесън. Нагряваме сместта, но на пара! Разделяме на 3 части, които налагаме на челото, под плешките и в горната част на белите дробове. Компресите се държат 2 часа. 

Бабини рецепти за кашлица с храчки. Домашен лек за упорита кашлица. Мощен антибиотик

Лечебни свойства на изварата

Ето какво се случва, когато наложим компрес с извара. Тялото се загрява, секрецията в дробовете се размеква и втечнява. Възпалението започва да спада, бронхите се отпускат. Изварата унищожава гъбички и бактерии.

Още по-добро действие се постига при смесване на изварата с природен антисептик като лука или с широкофункционалния мед.

Качество на изварата е, че лесно прониква през кожата и достига тъканите на бронхите и дробовете. Тоест тя действа непосредствено върху засегнатия орган. Затова лечебното й действие е силно.

Извареният компрес също така осигурява добро загряване. Той създава влажна среда със значително повишена температура.

Компресът с извара има предимството, че действа по-бързо от антибиотика за намаляване неприятните субективни усещания, като болките при преглъщане, които особено при децата стават причина за отказ от хранене.

Противопоказания за компрес от извара

Противопоказание за използване на компрес с извара е пиенето на антибиотици. Не трябва да са приемани такива лекарства 30 дни преди слагането на компреса.

Освен това компрес не се поставя при твърде висока температура, защото той още повече я повишава.

Опасно е да ползваме компреса при гноен процес в дробовете, при туберкулоза и рак.

Внимание! Изварата е любима за компрес на децата, но не трябва да се ползва под 5-годишна възраст. Компресът е ефективен, но оказва прекалено натоварване върху неукрепналия организъм.

Ползи от ядене на извара

Лечебните свойства на изварата се дължат на съдържащите се в нея различни видове аминокиселини. Както и на някои витамини от групата В, а така също и на калций и фосфор. Благодарение на тях тя подобрява състоянието на костната и хрущялната тъкани, регенерира нервната с-ма и повишава хемоглобина в кръвта. Изварата помага за терапията на сърце, черен дроб и съдове. Включват я в диетични режими за подобряване на метаболизма.

С лечебна цел се използват и диуретичните свойства на изварата, благодарение на което тя е чудесен продукт при повишено кръвно, проблеми с бъбреците и сърдечни неразположения.

Тя почти замества действието на антибиотик. Ето защо понякога проблемът с болното гърло може да се реши без опасността от гъбичните инфекции, които може да причинят антибиотиците, с което нещата допълнително биха се усложнили.

Как се приготвя домашна извара

За компрес ни трябва обезсолена извара. Ако не сме сигурни в качеството на готовата от магазина, по-добре да си я приготвим сами. За целта ни трябват:

  1. Прясно мляко с добро качество – 1 л;
  2. Оцет – 2 с.л., или същото колич. лимонов сок или лимонена к-на.

Вари се до пресичане. Понякога киселината не е достатъчна и може да се добави още, за да се пресече млякото по-добре. Сместа трябва да се прецеди през тензух или марля, след като поизстине.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

солпадеин

Солпадеин, едно сигурно спасение от болка и температура

Солпадеин – какво представлява медикаментът. Възможни приложения при различни заболявания; дозировки и действие при деца …

4 Мнения

  1. Рая Костова

    Компрес с извара при температура се прави докъм 38 градуса най-много, нагоре вече е опасен, защото самата извара доста загрява и може да се стигне до опасно висока Т.

  2. Ренета Каравелова

    Дъщерята страда от хроничен бронхит и винаги се облекчаваме с компрес от извара. Правя й го три поредни дни и тогава подейства, но пък спестява лекарства.

  3. Христина

    Ако изварата има лечебни свойства, сиренето също ли има? И кое е по-доброто от тях? Кисело мляко става ли, то е по-евтино, но пък е течно, може би ще тече. Някой да поясни за млечните продукти, моля?

  4. Маргарита Маринова

    Здравейте, може ли компрес от извара да се използва при оттоци на краката? Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *