Вагинален сърбеж – как да го облекчим?

 При появата на вагинален сърбеж най-важното е да потърсите своевременно лекарски съвет!

Появата на вагинален сърбеж може да се дължи на различни фактори – от венерическа болест до инфекция. При бременни жени неприятното състояние може да се дължи на настъпващите промени в алкалността и киселиността на влагалището, които са нормални, но които водят до често локални раздразнения.

Гъбичните инфекции в областта на влагалището са известни именно с това, че предизвикват сърбеж.

Ако той е наистина непоносим, съществуват няколко познати и достъпни начина да го облекчите. Но ще повторим, че тези съвети ще помогнат само временно – докато посетите лекарския кабинет.

Именно специалистът ще определи каква е причината за неразположението и ще назначи подходящо лечение в зависимост от това за какъв първоизточник на състоянието става дума.

Ако вагинален сърбеж се появи при бременна жена и е установено, че той се дължи на промените, настъпващи в тялото й, то тя може да пристъпи към лечение на проблема с някое от популярните средства, които понижават pH на влагалището.

Дайте мнение и Вие тук!

Подобен е ефектът – понижаване на pH – и при прилагане на бани със сода бикарбонат. Ако сърбежът е локализиран в една конкретна зона, може да се приготви каша от сода бикарбонат и вода, която да се наложи във въпросната зона.

Сексуалният контакт също понижава киселиността на влагалището, тъй като спермата е с ниско ниво на киселинност. Като мярка срещу вагинален сърбеж може да се приложи и студен компрес.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *