жълто течение бяло с миризма на мърша
Лечение с билки на жълто течение, на бяло течение с миризма на мърша и сърбеж

Мирисът на бялото течение издава причината

Каква е причината за поява на бяло течение може да се определи и по негови мирис, коментират темата специалисти в областта.

В зависимост от това дали става дума за общо заболяване, за гинекологичен проблем и или за друго състояние, миризмата на субстанцията е различна, поради което диагнозата може да се постави далеч по-бързо.

Важно е да се знае обаче, че само по себе си бялото течение не е заболяване, а симптом, че нещо нередно се случва в организма. Добре е обаче да се потърси лекар своевременно, за да се определи каква е причината и да се предприеме необходимото лечение.

Много жени избягват този момент, като се надяват, че то ще отшуми само, като смятат, че е нещо нормално, на което не бива да се обръща особено внимание.

Дори така да е, нека се произнесе по въпроса и компетентно медицинско лице.

Основните признаци за наличието на бяло течение са характерни – замърсяване на бельото, усещане за постоянна влажност в областта на външните полови органи, на ануса, усещане за нечистоплътност скоро след вземането на душ, сърбеж.

Не бива да забравяме и сладникавогнилостната миризма, за която вече става дума. Понякога зловонието е нетърпимо, а понякога миризма напълно липсва.

Цветът на цялото течение също варира – от жълто, жълто-зелено, кафеникаво, кърваво, а в някои случаи бяло, слузесто, с парцали, наподобяващо извара.

Лечение на бяло течение

Лечение на бяло течение се налага, когато то се характеризира с патологични отклонения. Болестните състояния при такива симптоми най-общо се делят на три групи: бактериални вагинози, гъбични инфекции и трихомониаза (puls.bg).

  1. Бактериалните вагинози причиняват промени в различна степен на вагиналните секрети: те могат да се оцветят в сиво-бяло и да издават неприятна миризма, подобна на тази от рибеното масло. Този тип болестни състояния се атакуват с медикамента метронидазол, който се прилага вагинално и перорално. Упоритите инфекции с променено по цвят, консистенция и миризма бяло течение обикновено се лекуват комбинирано по този начин с подходящ за причината медикамент.
  2. При гъбични инфекции промененото бяло течение обикновено има вид на пресечено мляко и е по-обилно; най-често гъбичните инфекции са провокирани от агента Candida albicans. За отбелязване е, че гъбичките могат да бъдат предадени по полов път, но могат да се развият и при променена микросреда след прием на антибиотици, при диабет или бременност. Лечението е чрез антимикотични продукти – таблетки, кремове или вагинални глобули. Стремежът е да се промени влагалищната среда, за да стане неблагоприятна за гъбичките и растежът им да бъде прекратен.
  3. Трихомониазата е инфекция, причинявана от едноклетъчния паразит Trichomonas vaginalis. Предава се по полов път, но заразата може да се пренесе и чрез съвместно ползване на кърпи или други средства за хигиена – паразитът оцелява във влажна външна среда в продължение на 24 часа. При този тип инфекция вагиналният секрет става жълто-зелен, обилен, с неприятна миризма и запенване. Лекар специалист трябва да препоръча лекарствения продукт. Особеното е, че той трябва да бъде прилаган и при двамата партньори едновременно, като по време на лечението не бива да има сексуални контакти.

Бяло течение при бременност

бяло течение с миризма на мърша
Изследванията показват каква е причината за болестно бяло течение

Усиленото бяло течение е една от характерните промени по време на бременност. Хормоналните промени при това състояние се отразяват и на вида на вагиналния секрет, който става по-воднист и с варираща киселинност (puls.bg) . При бременност именно поради тези промени по-голяма е опасността от гъбични инфекции, които се разпознават при още по-активно бяло течение, дискомфорт в интимната зона, сърбеж и зачервяване. Ако описаните промени включват появата на остра неприятна миризма и промяна на цвета към жълтеникав или жълто-зелен, инфекцията не е безобидна и трябва да се консултира с лекар.

Бяло течение на парцали

Бяло течение “на парцали” или с вид на пресечено мляко по принцип насочва към бактериалните инфекции. Ако състоянието е продължително и е придружено с парене, сърбеж, дискомфорт, ако вместо да отзвучи се активира, вероятно става дума за кандидоза и консултацията с лекар е задължителна (puls.bg). Вагиналните гъбични инфекции са доста упорити и се иска постоянство при изпълнението на терапевтичните препоръки.

Бяло течение с миризма

Демир бозан за безсъние

Наличието на миризма при усилено бяло течение е сигурен знак за болестен проблем. Ако миризмата е на риба или рибено масло и секретът е сивкаво-бял, касае се за бактериална вагиноза (dermasofia.com). В такива случаи лошата миризма се усилва след полов контакт или цикъл.

Острата, неприятна миризма от гениталиите е характерна и при зараза с Trichomonas vaginalis. Трихомониазата се разпознава и по оцветяването на вагиналния секрет в жълто-зелено, сърбеж и парене, усещане за дискомфорт или болка при секс.

Дайте мнение и Вие тук!

Бяло течение при жените…и при мъжете

Бяло течение в рамките на нормален вагинален секрет е нещо обичайно за една жена. Дори активирането му при определени случаи (фази на цикъла – овулация, при бременност, след прием на антибиотици) не се счита за опасно и има лесни начини за преодоляването му. Появата на подобно течение при един мъж обаче е обезпокоителен симптом и най-често насочва към инфекция с хламидии. Хламидиазата е нежелано състояние както за мъжете, така и за жените. Характерната симптоматика може да бъде пренебрегната от една жена, но за мъж състоянието е доста необичайно. Пренебрегването на този тип инфекция може да доведе до хронифициране, а от това следват болестни промени във вътрешни органи и проблеми с репродуктивните способности (lekuva.net).

Появата на уретрално течение при мъжете може да е симптом и на гонорея (трипер). Освен полово предаваните инфекции подобни състояния с възпаление на уретрите могат да са резултат от алергии. Когато един мъж се сблъска с този проблем, лечението не бива да се игнорира – дори ако тревожните симптоми изчезнат сами. Това означава единствено, че заболяването е преминало в хронична форма (dermasofia.com).

Бяло течение преди цикъл. Обилно бяло течение

бяло течение на парцали
Невен, чесън и мед помагат при бяло течение

Вече стана дума, че вагиналният секрет търпи промени паралелно с хормоналните колебания в женския организъм. Споменаваното бяло течение например има различни характеристики в зависимост от фазите на месечния цикъл: в началото и края му то е с по-изразен белезникав цвят и гъсто, а по време на овулация се избистря и е по-интензивно, с консистенция на слуз (afya-pharmacy.bg).
Обилното бяло течение обикновено се придружава и с други признаци – сърбеж, неприятна миризма, болки в малкия таз и кръста, често главоболие. В такива случаи става дума за инфекции от различно естество, които налагат лечение (pharmacy-bg.com).

Лечение на бяло течение с билки. Свещички и хапчета при бяло течение

Лайка, смрадлика, мащерка и босилек, цариче, чесън, ябълков оцет – това са средствата, с чиято помощ могат да се овладеят леките токсикози, някои вагинални инфекции с интензивно бяло течение (pharmacy-bg.com). Ето примерни рецепти за външно и вътрешно приложение на билкови продукти за лечение на бяло течение:

  • Външно: 200 грама листа от невен се заливат в бутилка с половин литър зехтин и се оставят на слънце за една седмица. След това масленият извлек се прецежда и се съхранява с тъмен стъклен съд в хладилник. От него се вземат две супени лъжици, разбиват се в половин литър топла вода и със сместа се прави вагинална промивка. Процедурата се препоръчва 2-3 пъти седмично.
  • Вътрешно: вземат се по 100 грама лайка, коприва, мащерка и мечо грозде и 1 с.л. от тях се залива с половин литър вряла вода. Оставят се да врат на тих огън пет минути и се отстраняват. След 30 минути отварата се прецежда. Изпива се в рамките на един ден, разделена на три части, след хранене.

При лечение на бяло течение със свещички (вагинални глобули и таблетки ) целта е унищожаване на патогенните микроорганизми или блокиране растежа на гъбички; препоръчвани са продукти от рода на полижинакс, ломексил, гино-певарил. При хронични състояния и по-упорити инфекции локалните средства се комбинират с перорални таблетки от рода на флажил.

Бяло течение при деца

Според специалистите няма долна възрастова граница, след която да се появява бяло течение. Възможно е вагинален секрет да отделя и едно новородено момиченце (bialotechenie.net). Отделянето на влагалищен секрет е свързано с хормонални колебания; при малки деца това следва да е състояние, което е само временно и отминава за няколко дни. Ако обаче едно дете има влагалищен секрет по-дълго време и едновременно с това се оплаква от сърбеж или болка, щипене при пишкане, следва консултация с лекар и изследване, за да се открие причината за възможното замърсяване и възпаление. Понякога причина за бяло течение при дете може да е попадането на замърсител – частица, в интимната зона.

В периода на полово съзряване събитията с появата на бяло течение могат да са по-чести.

Лечение на бяло течение с мед

То е предложено от популярния лечител – професор Христо Мермерски, и може да се проведе по два начина (zajenata.bg):

    • Супена лъжица захаросан мед и толкова сода бикарбонат се разбъркват хубаво; получава се плътна маса, от която се правят топчета с размер на грахово зърно. Вечер преди лягане във влагалището се поставя по едно такова топче.
    • От захаросан мед колкото орехче се прави топче, увива се в марля и полученият тампон се завързва здраво с дълъг конец. Вечер преди лягане се поставя дълбоко във влагалището. На сутринта марлята се издърпва с конеца и се прави вагинална промивка с литър топла вода и чаена лъжичка сода.

Първоначално публикувано на:04.10.2011 @ 12:53

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

11 Мнения

  1. Zdraveite! koe bi mi pomognalo za lechenie na gubichka tuibkato tq me bila Strahan

  2. Имам прозрачно слузесто течение с ужасна миризма !Какво ли ознава това !!??

  3. Рецептата с билките по 100гр.лайка,мащерка,коприва и мечо грозде се заливат с 500мл вряла вода???!!! Това възможно ли е или има някаква грешка? Опитах и с 500мл вода не може да се запари такова голямо количество билки….

    • Лекар.БГ

      Зависи от това, доколко са изсушени, как са смлени, какъв сорт са и така нататък. Ако не става с толкова вода, добавете повече! Водата не е важна, важно е съдържанието на отварата.

      • Райна Иванова

        Лекар.бг, поздравления за статията, но наистина в дозировката на билките сте допуснали грешка. Във фитотерапията обикновено във 500 мл. вода се запарва 1 с.л., тоест би било редно да се редактира така:
        “1 с.л. смес от по 100 гр.лайка, мащерка, коприва и мечо грозде се залива с 500 мл вряла вода….”

        • Лекар.БГ

          Оправихме грешката, благодарим ви, Райна и Деси! Така наистина е по-лесно за изпълнение и няма нужда от модификации. Ще се радваме, ако и в бъдеще ни поправяте, когато бъркаме.

  4. Деница

    Здравейте! Имам бяло течение без миризма и сърбежа се появява преди цикъл? Опасно ли е това,възможно ли е да не забременея? Благодаря 🙂

  5. Здравейте Лекар.Бг искам да попитам дали от всяка билка се слага по 1 с.л и дали се пие всеки ден или е по схема . Благодаря предварително 🙂

  6. Здравейте, Лекар.бг, здравейте, дами,
    Специално при мен се случва заразяване с някакви болестотворни организми от недобра хигиена на ръцете. Липсва измиване на ръцете преди ползване на тоалетна (най-вече поради забрана да се напуска работното място, дори за естествени нужди, и бързането да се върна там, където съм оставила на колежката си и моите клиенти ). Поради това последва допир на мръсните ми ръце с половите органи – при измиване с вода или при ползване на интимни мокри кърпи. Случва се и след ползване на антибиотици. Антимикотичните препарати за перорално приложение са доста силни и ,за да избегна честата им употреба, ползвам смрадлика. Приготвям я според указанията на опаковката за вътрешни промивки. приготвям я вечерта, прецеждам и лягам да спя. На следващия ден ставам за работа, ползвам отварата и приготвям друга доза. Отивам на работа. След работа ползвам дозата, приготвена сутринта. Вечерта, преди лягане приготвям и прецеждам дозата за следващия ден и т.н. Така – 2 седмици. После 2 седмици по 1 път на ден. Предупрежденията към мен бяха, че освен вредната флора, смрадликата унищожава и полезната, но след едно лечение си правих микробиологично изследване и то показа наличието на много голямо количество полезни бактерии. Използвайте природното лечение, то няма странични ефекти.

  7. Здравейте,Лекар.Бг
    Имам течение във вид на извара и с мирис на лук. Нямам болки,само лек сърбеж. Какво може да е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *