Високото кръвно налягане ли е по-опасно, или ниското!

Кое е по-страшно: да имаш ниско кръвно или пък да ти е високо? Най-опасни за здравето са резките промени в показателите за кръвното налягане!

Показателят „артериално налягане” е изключително неустойчив, като дори при напълно здрави хора, а и при такива, при които налице са определени заболявания, стойностите му варират в рамките на деня.

Хипотонията или ниското кръвно налягане е изучено в много по-малка степен от състоянията, свързани с повишеното кръвно налягане. Основният фактор, който се посочва като решаващ ниското налягане е настъпило нарушение на функцията, от която зависи тонуса на съдовете.

Хипотонията в част от случаите се дължи и на прекарани инфекциозни заболявания, на язва, на натравяне или на недостиг на витамини в организма. За това какво представлява хипертонията или високото кръвно налягане и кои са основните му симптоми е изписано достатъчно, поради факта, че се среща значително по-често от противоположното състояние.

Въпреки че все още учените не смеят да заключат кое точно от двете състояния е по-опасно за здравето, те изтъкват ясно обособените различия помежду им, които предполагат и различни ефекти. Сред най-честите групи, изложени на риск от хипотония, са младите хора и тези на средна възраст. Когато годините напреднат ниското кръвно налягане се заменя от хипертония.

И все пак медиците са категорични, че опасно е ниското или високото налягане по принцип, а резките промени в стойностите му.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Високото кръвно налягане ли е по-опасно, или ниското!
3.3 (66.67%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *