налепи по гърлото и по сливиците

Налепи по гърлото и гной по сливиците – домашни лекове

Как да действаме при гной по сливиците или налепи по гърлото? Кои са най-добрите билки и народни средства за случая? Това е информация, която трябва да се знае!

През зимните месеци едно от най-честите оплаквания особено при децата е възпаленото гърло с налепи. То може да е знак за гнойна ангина.
Често при подобно неразположение се появяват налепи, които затрудняват дишането и нормалното хранене.

Ако цялостното здравословно състояние е сравнително добро, за локално лечение на налепите може да се приложи някой от следните домашни лекове.

1. Медът най-често се препоръчва при налепи по гърлото.

Ако намерите прополис, както се нарича пчелният клей, можете да приготвите лек по следния начин. Прополисът се оставя в хладилника да се втвърди, след което се натрошава. Прехвърля се в малко бурканче и се смесва с домашна ракия.

Когато прополисът се разтвори, с памучен тампон се, напоен със сместа, се маже гърлото. Въпреки че вкусът не е особено приятен, сместа успешно обира налепите и премахва неприятното усещане.

2. Също така може да се приготви и компрес с пчелен мед.

Той се прави изключително лесно – на парче плат се разстила една супена лъжица мед, след което се поставя около гърлото, покрива се с найлон и леко се завързва, за да може компресът да престои цяла нощ.

3. Налепи по гърлото успешно се третират и чрез почистването им със сода за хляб.

За целта е необходимо най-добре на пръстта да се постави сода, след което с нея да се намаже цялото гърло – всички налепи. Известно време не бива да се яде или пие нещо, а след това се изсмуква хапче с успокояващ за гърлото ефект, което би трябвало да свали полипите.

Но това са само бабешките методи против налепи по гърлото.

Въпросните налепи се появяват най-вече по сливиците и ако прекалим с домашните методи, това може да предизвика допълнителното им възпаляване. Някои например ги заливат с кока-кола, което според нас е доста крайна мярка, като се има предвид колко вредна е тази напитка. Тя наистина отмива налепите по сливиците, но какво още ще отмие и разяде, един Бог знае.

Освен това можете директно да се обърнете и към лекар.

гнойна ангина налепи по гърлото и сливиците
Налепите по гърлото или сливиците може да бъдат симптом на гнойна ангина

Ако някои от методите, изброени по-горе, ви се струват твърде драстични или пък гърлото и сливиците са притеснително възпалени, тогава недейте изобщо да експериментирате, преди да сте се консултирали с УНГ лекар. Разбира се, това не означава да натъпчете детето си с всичките възможни антибиотици, но един съвет от специалист няма да ви навреди.

При лечението на налепи по сливиците и гърлото с антибиотици също може да има усложнения.

Ако лечението на гърлото с антибиотици продължи дълго, то може да доведе до нови налепи по сливиците, но вече сини. Налепите със синкав оттенък вече се дължат на нова инфекция, този път с гъбички.

Те се отделят по-лесно. Важно е да се каже, че налепите са симптом, а не болест, затова първо трябва да се определи истинската болест, а после да се назначи лечение. Така че не бързайте сами да приемате антибиотици.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Нека лекарят първо да каже дали това е гнойна ангина или нещо друго.

Още една рецепта за почти без пари против налепи в гърлото

извара налепи по гърлото
Компреси с извара също са супер при налепи по гърлото

По-долу в коментарите ще намерите историята на една дама, чиято дъщеря постоянно е получавала периодично доста тежка ангина. Както казахме и по-горе, методът със содата не действа положително, а даже и вреди.

Майката се е опитала да премахне именно със сода въпросните налепи, в резултат на което е потекло кръв, тъй като са се отворили дупки в лигавицата.

Личната лекарка й е направила голям скандал защо използва бабешки методи и не знае ли тя, че тези рани може да се инфектират и положението да стане още по-зле!

Въпреки че до тогава тя постоянно е лекувала гнойните ангини на детето си с антибиотик, този път не е имала финансовата възможност да си го позволи.

4. Затова е прибегнала към друга прословута рецепта при налепи и полипи – компреси с извара.

Използвала е домашно леко вкиснало мляко, което е сварила на извара и е правела компреси на гърлото. Щом изсъхне изварата, сменя компреса. Така на третия ден дъщерята е започнала да се храни. Давала й е също така чай с мед, заедно с това я е карала да прави гаргари с хладка вода и сода. Този метод също е спорен, защото според някои млякото образува слуз, която предизвиква кашлица с храчки.

Но хората пробват различни неща, докато успеят. А и теорията за млякото е от скоро, докато нашите баби цяла вечност са лекували гнойна ангина именно с мляко. Така че върви разбери кой е прав! Но все пак имайте едно на ум. И внимавайте да не навредите, вместо да помогнете!

От коментарите: Опасности при почистването на гърлото със сода

Почистването на гнойни налепи по гърлото със сода е често препоръчвана от народната медицина терапия. В нея има логика, тъй като хлебната сода променя киселинността на средата и патогенните микроорганизми загиват; това ограничава инфекцията и възпалителният процес затихва (edna.bg).

Третирането със сода обаче си има свои особености, които за много хора са неизвестни. Ако сте решили да приложите тази терапия на собственото си гърло, пипайте внимателно и не притискайте: лигавицата и без това е болезнена и уязвима и лесно може да се разрани. Това с особена сила се отнася за децата, които всъщност не избират как точно да се лекуват.

Има опасност нежната и възпалена лигавица да се протрие от кристалчетата на содата и нашият “цяр” да попадне в кръвта или лимфата – получава се т.н. тонзилогенен сепсис. Содата по-скоро е добре да се използва в разтвор за гаргара – ефектът ще е същият.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на налепи по гърлото с хомеопатия

налепи по гърлото
Може ли да има болно гърло с налепи без температура?

При болно гърло, особено ако е с налепи, е важно да се определи какъв е причинителят на инфекцията – от това зависи и терапията.

Така например ако възпалението е причинено от стрептококи, прилагането на антибиотици е неизбежно – този тип болно гърло, ангина е доста често срещан при децата. Ако стрептококовата инфекция не се лекува с антибиотици, има опасност от усложнения – те засягат ставите и сърцето.

При вирусни инфекции, както е известно, антибиотиците са безполезни. Затова пък хомеопатичните продукти вършат чудесна работа.

При болно гърло с налепи специалистите често препоръчват Меркуриус солубилис. Този препарат е добро решение при зачервено гърло, отекли сливици с гнойни налепи и подути лимфни възли (homeopathytoday.eu).

Върши ли работа осцилококцинум?

Обикновено специалистите хомеопати препоръчват осцилококцинум като общ продукт за укрепване на имунната система при вирусни инфекции или като профилактично средство (drmaneva.com, tophomeo.com). В зависимост от водещия симптом при заболяването – хрема, кашлица, болки в гърлото или болки с налепи, се препоръчва и втори хомеопатичен продукт.

Неговият избор зависи както от общата характеристика на инфекцията, така и от здравословното състояние на конкретен пациент. Няма стандартна схема и подборът на хомеопатичната терапия може да бъде направен само от лекар.

Все пак важи стандартното правило, че навреме приетият осцилококцинум мобилизира имунната защита и това съдейства за по-бързо преодоляване на неприятностите от болното гърло с налепи.

Опасности от употребата на антибиотик за гърло

Прекалено честото прилагане на антибиотици за болно гърло се определя от немалко лекари като ненужно – особено ако се касае за вирусна инфекция. Има най-малко два възможни негативни ефекта от прилагането на антибиотици в такива случаи. Първият е опасността от развитие на антибиотична резистентност.

Вторият е свързан с начина, по който антибиотиците въздействат върху някои патогенни микроорганизми. Има случаи, при които антибиотикът стимулира интензивното им размножаване и образуването на гнойни тапи (borbabg.com).
Не е без значение и въздействието на антибиотиците върху чревната микрофлора, особено когато се касае за детски организъм.

За какво говорят налепи по сливиците без температура?

Налепи по сливиците без висока температура са характерни за микотичната ангина (mceurope.bg). Причината за това заболяване са гъбички, обикновено от рода Кандида. При този вид ангина отсъстват някои симптоми от рода на обща отпадналост. Лечението е чрез локално третиране с фунгостатин лосион или дактарин орал гел. Може да се прилагат перорално нистатин, микомакс, фунголон.

Вижте и тези задължителни материали за болно гърло:

  1. Болки в гърлото – страх ме е да преглъщам! (Лечение);
  2. Възпалено гърло (подуто гърло);
  3. Рецепта за лучен сироп – лекува болно гърло без грешка!
  4. За болно гърло чесънът е отличен лек!

Първоначално публикувано на:18.01.2011 @ 10:24

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Видове антибиотици за гърло. За възрастни. Антибиотик при болки в гърлото, при зачервено гърло, за гнойна ангина. Панцеф или Зинат?

Антибиотик за гърло | 15+ идеи

Видове антибиотици за гърло. За възрастни. Антибиотик при болки в гърлото, при зачервено гърло, за …

32 Мнения

  1. iskam da popitam dali moje da si kapvam v nosa 4e imam nazalni polepi

  2. Здравейте, Мария Янкова. За носните полипи принципно има различни капки и спрейове като ксилометазолин и назонекс, които може да се вземат директно от аптеката. Но най-добре е да ви погледне лекар, защото стадиите са различни и лечението на носни полипи при всеки от тях е различно. Стискаме палци всичко да бъде наред и да споделите по-късно с нас отново как сте се оправила с проблема. Желаем ви успех!

  3. искам да попитам дали налепите могат да се оберат с мед и сода . като си сложим на пръста мед и сода и така направо да ги оберем .

  4. Здравейте, Алекс Михайлова! В повечето случаи можете да постъпите така и няма проблем, даже се препоръчва. Но ако налепите не минават по този начин, тогава вероятно ще има нужда от антибиотици или спрейове като Биопарокс.

    Някои си помагат и с разтвор на Тантум-верде. При по-тежки случаи се стига до инжекции с пеницилин или други лекарства.

    За по-нататъшно предпазване се използва примерно осцилококцинум. Така че вариантите са много.

    Започнете с мед и сода и да се надяваме, че гнойната ангина ще отмине по този начин!

    Не забравяйте да споделите по-късно с нас как сте решили проблема, за да може и други да се възползват от опита ви! Благодарим ви от името на читателите!

  5. ами аз опитах по този начин и се махнаха ,но при мен си е доста зле и след около 30 мин. пак се появиха. Не знам дали е вярно, но съм чувала ,че като се премахват със сода нещата се усложняват . 🙁

  6. Или Иванова

    Дъщеря ми прави доста тежки ангини ,които преди време лекувахме само с антибиотик.Веднъж опитах да и обера налепите със сода ,но се отвориха едни дупки ,от които потече и кръв.Личната ме нахока ,че отварям рани ,които може да се инфектират и да стане по-зле положението.И ТАКА…последния път ,когато имаше ангина имах 20лв ,с които трябваше да изкараме още 3 дни.Поразрових се в нета за алтернативно лечение .За наш късмет в хладилника имах вече повкиснало прясно мляко/домашно/.Сварих го на извара и започнахме компреси на гърлото.Изсъхва-сменям и така от петък вечер,събота и неделя по обяд вече можеше да се храни.В същото време чай с мед и през час гаргара с хладка вода и сода.Температурата я оставихме да си действа с нейното предназначение.Не вярвах ,че ще се излекува така,но нямахме пари за лекарства никакви.Е ,успяхме.

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, г-жо Иванова, за интересната история! Тя определено много ще обогати статията за налепи по гърлото с още една възможност за лечение! Приветстваме всякакви други идеи на читатели по различните теми, които засягаме в материалите.

  7. Много правилно постъпвате! Антибиотици се дават само в много краен случай и то не единствено във връзка с налепите по гърлото и ангината, и дано никога повече не ви се налага! Благодарим ви за споделения ценен опит, който потвърждава, че първо трябва да пробваме с извара, мед и сода и ако не стане работата, тогава да мислим за по-сериозна интервенция. Желаем ви здраве и щастливо детство на малкия боец! 🙂

  8. Аз редовно мажа малкият (5г.) с мед и сода когато има ангина, но най-много 2-3 пъти. Компреси с извара правим, но само по един на ден и то само по 2ч. Антибиотик не сме пили от 3г.

  9. Ами ако налепите се оберат със специално лекарство от аптеката?Има ли риск да стане инфекция или нещо друго?

  10. Надежда Станимирова

    Здравейте!Синът ми често страда от вирусни инфекции и преди месец боледувахме от гнойна ангина.Беше ни изписан антибиотик.След приема му налепите отшумяха.Всъщност налепът беше само един,видим за мен.Преди седмица на дясната сливица се появи жълтеникаво образование,твърдо,с неприятна миризма.Отстраних го.Днес отново има нещо на ляеата сливица,подобно на това което отстраних,но не мога да го премахна ,защото се скрива когато синът ми си отвори широко устата.Дали става въпрос за гнойна ангина отново или за нещо друго?Обтривах гърлото със сода и мед,но за сега няма резултат ,това нещо си стои там.

    • Здравейте Надежда, бихте ли споделили как се справихте с проблема. Случаят със сина Ви е сходен с този на моя син.

  11. Здравейте! От известно време имам усещането, че някакъв секрет постоянно се стича от носа към гърлото ми. Нямам хрема, носът ми не се запушва, нямам болки в гърлото, но има неприятен дъх.Днес след като разгледах хубаво, забелязах че има нещо като гнойни пъпки от двете страни.Какво би могло да бъде това и каква е причината? Благодаря.

  12. Павел Начев

    два мои “илача” – лекове
    Илач №1:

    Шест коняка по 50 мл. с шест чая билкови, шест резена лимон с мед.

    Илач №2:

    Правите си гаргара с отвара (водна чаша топла вода, две с. л оцет, малко чер пипер – две-три щипки, една настъргана чеснова скилидка).

  13. Мариела Вакова-Златева

    От около година имам стрептококова инфекция, която не се повлиява от антибиотици. Сега имам налепи като ангина, а често се появяват бели миризливи топчета, които вадя с танпон за уши. Трябва ли да си оперирам сливиците, които са целите на дупки.

  14. Мариела Вакова-Златева

    Направих си гаргара с отвара от лайка, когато истина сложих една супена лъжица мед и хлябна сода. Имах много налепи . Всичко изчезна.

    • Здравейте 🙂 аз имам от 2 месеца задух,трудно дишам,болят ме гардите постоянно,имам силно усештане за прах в гърлото,сухота в гарлото,нямам болки в гърлото иначе.но по сливиците по самото гарло имам топченца гной най-вероятно,защото не ги виждам,но с ръце ги осещам от 2 седмици съм така с гърлото 🙁 помогнете ми.благодаря предварително

  15. Искам да питам нещо можели с клечка да избутам налепите както е показано по-горе клипчето в youtube?

    • Лекар.БГ

      Можете да избутате налепите в гърлото по начина, показан във видеото, но трябва да бъдете супер внимателна да не се одраскате и да не повредите гърлото повече. Най-добре е това да бъде сторено от лекар!

      • Здравейте!
        А как да разбера какво ги предизвиква, като ги обера – пак се появяват?

  16. Мертихан

    Ами да ми кажете кое ще подейства на 12 годишно дете (Без операция)има същия проблем като преглъща има болки и има ли шанс да е от нещо друго?

  17. Димана

    Само не разбрах какво й е на Кока-Кола,че насаждате толкова крайно мнение на хората????Кока-кола не е вредна в умерено количество,както всичко останало за консумиране.Прочетете малко повече преди да пишете глупости!!!
    Иначе благодаря за информацията!

    • Лекар.БГ

      Госпожо, недейте така! Още малко ще кажете, че и биричката, и МакДоналдс в малки количества са идеални за деца! Ние пишем каквото знаем и каквото смятаме за правилно. Ако вие решите да давате кола или бира на детето си, давайте! Но все пак материалът е за налепи по гърлото. Благодарим за коментара!

  18. petranka borisova petrova

    Здравейте!От доста време периодично получавам налепи по сливиците,по точно по едната,направило си е джоб,аз ги отстранявам с мед и сода но след няколко дни отново се появяват ,дразнене и болки получавам,дори и ухото ме наболява,какво ли не съм пробвала,като тантув верде,прополки,чайове,сега пия и respigard за понсилване на имунната система,не вдигам температура,на какво се дължи това незнам,препоръчайте ми някой специалист,близко ми е Варна,защото живея в Силистра.Чакам за вашата помощ.

  19. Имам абсолютно същия проблем като този на видеото със гной по сливиците, без температура или отпадналост, и то страдам от това от малък. Какво да си купя или как да процедирам, за да се отърва от това. Благодаря за отговорите… 🙂

  20. Хриса Митрева

    Дъщеря ми имаше абсолютно същия проблем. 2.5 я скъсаха от антибиотици. свързах се с хомеопат направи и детокс от стрептококи и дотам с гнойните ангини. от 7 месеца не е правила гнойни ангини

  21. Всички те тези нелепи са само на гъбичка основа.Лабораторни изследвания на гърлен и носов секрет с антибиограма и лечение с антибиотик ,задължително с Пробиотик,най добрия е ципрофлоксацин или нистатин ,които са резистентни към почти всички видове гъбички.НАЙ упорити са от рода на Кандидата.Задължително гаргари с хлебна сода и пиене на сода ,но на Био сода без алуминий и глутен,горещи чайове от Борови връхчета и Червена детелина,гарга а с Нистатин и вътрешно.Успех !!!

  22. ГРАМОТНОТО ЛЕЧЕНИЕ НЕ Е С НАЛУЧКВАНЕ КАКТО СЕГА, А С ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРИЧИНИТЕЛЯ И КОНКРЕТНОТО ЗА НЕГО НАЙ–ЕФЕКТИВНО ЛЕКАРСТВО! 50 години бях със запушен нос. Трудно си завързвах обувките. Правих си изследване в Институт за алергия, за синузит и накрая в Мед. Академия ми определиха дата за изрязване на лигавиците на носа. Разубеди ме приятел ветеринарен лекар. Сетих се да опитам с изследване в медицинска лаборатория и се консултирах с личния си лекар, но то се разсърди. НАПРАВИХ СИ САМ: БАКТЕРИИТЕ СА:…ЛЕКАРСТВОТО Е:…ПЪРВАТА ТУБИЧКА САМО Я ЗАПОЧНАХ. Сега при хрема ползвам само солена вода.

  23. Светозар Лъчезаров

    След презокеанско пътуване със самолет се събудих с дразнене в гърлото.Проето някъде,че имало грип и още два върлуващи щама – вирусна кашлица и вирусна диария. Няма грипни симптомии реши, че е вирус. След два дни ещата се задълбочиха, макукуих си кило куркума и започнах с ленено брашно и куркума…Нищо! Увеличих дозата до три пъти дневно, но нс нощес се събудих с нетърпими болки в гърлото. Намазах гърлото със смес куркума и мед и стана по-добре.Спах. Видимо минава в бактерилна фаза. Пролазва към дробовете. От носа с стича секрет. Днес ще добавя и антибиотик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *