масло от арган
Масло от арган е естествен продукт с много приложения

Арганово масло: какво лекува и как разкрасява

Арганово масло за коса и за лице. Цена на арганово масло. Какви рискове крие употребата му? Какво не знаем за маслото на Икаров?

Арганово масло: ако все още не знаете нищо за така нареченото течно мароканско злато, време е да научите някои интересни подробности!

Арганово масло се получава от редкия дървесен вид Argania Spinoza (виж в rozali.com). Това интересно бодливо дърво вирее изключително в югозападната част на Мароко (познато е и в Мексико).

В Мароко се намира и уникалната арганова гора, съставена от 21 милиона дървета. Тя е сред уникалните световни природни обекти, застрашени от изчезване. Дърветата аргания живеят средно 200 години и могат да достигнат височина от 10 метра.

Местните жители наричат арганията дърво на живота. Арганово масло се получава от семенните ядки в плодовете на растението. Добивът му е изключително ръчен – обработката започва със смилане на ядките по древна технология, с каменна мелница.

Добивът на един литър арганово масло изисква 80 кг суровина и 20 часа труд. С това се обяснява и високата цена на литър арганово масло.

Арганово масло за коса и лице

Сравнително отскоро светът откри магията арганово масло и вече започва да се пристрастява по положителните му въздействия. Мароканците го възприемат като алтернатива на зехтина, която им осигурява здравословно хранене. То може да контролира стойностите на холестерина, да подобрява кръвообращението и да смъква високото артериално налягане (от hera.bg). В Мароко е популярно лакомството амлу – арганово масло, мед и бадеми. Освен отличен вкус, това подобие на халва има и забележителни качества на афродизиак.

Модерната козметика с арганово масло преоткрива тайните “оръжия” на мароканските жени, които са известни с великолепните си коси. С арганово масло се правят различни продукти за коса и лице; то има силни подхранващи свойства и действа като антиоксидант, забавящ стареенето на клетките и насърчаващ процесите на регенерация.

Съдържанието от мастни киселини и витамин Е му придава и лечебни свойства: освен, че е подходящо за всеки тип кожа, чудесното арганово масло облекчава симптоматиката при акне и псориазис, защитава епителните клетки от сухота, а лицето – от бръчки. Чрез арганово масло кожата на лицето и откритите части на тялото се предпазва от слънчево изгаряне.

Подхранващият ефект от арганово масло най-забележимо се осъществява при косата – предпазва я от чупене и цъфтеж, и при ноктите, за да не се нацепват.

мнения за арганово масло
Литър арганово масло се прави от 80 кг такива ядки

Ето две лесни рецепти с арганово масло за лице и коса (rozali.com):

  • Арганово масло за лице : Няколко капки чисто арганово масло се накапват върху дланите и с леки движения се разнасят по цялото лице и шията. Масажира се внимателно в застрашените от бръчки зони. Не измивайте останалото по дланите арганово масло, а внимателно го втрийте в ноктите.
  • Арганово масло за коса: Върху измита и още влажна коса разнесете с длани няколко капки арганово масло; оставете да изсъхне. Може да се направи и маска с арганово масло, при която се използва по-обилно количество – намазват се скалпът и косъма по дължина; прави се тюрбан от меко полиетиленово фолио и се оставя да престои 20-25 минути. Следва внимателно измиване на косата.

Как да се снабдим с арганово масло? На каква цена?

“Демир

Оферти за арганово масло могат лесно да се открият: течното мароканско злато върви по 15-17 лв за 50 мл. Простата аритметика показва, че литър арганово олио би струвал над 300 лв. Но кой купува такива количества! Обичайните опаковки са 50 мл – вижте zdravezavas.com.

Дайте мнение и Вие тук!

Сайтът argania.bg препоръчва арганово масло за лечебни цели, като акцентира върху облекчаването на ревматични и ставни болки, анти-ейдж ефект върху дегенеративните процеси в организма и отличните качества на чистото арганово масло за кулинарията. Офертите тук са на принципа колкото повече, толкова по-евтино. 100 мл върви по 36 лв, но литърът е за 180 лв.

Има и кулинарен вариант арганово масло – стъкленичка от 250 мл струва 47.50 лв. Във форумите могат да се намерят различни отзиви на тема арганово масло. Любопитен е детайлът за цената на оригиналното арганово масло в Мароко: там според потребители четвърт литър струва от пет до седем евро.

Не сме вещи в тази материя, но е ясно, че интересът към вълшебното или близко до това определение арганово масло ще надуе bg-цената му толкова, колкото търсенето успее.

Какво не знаем за арганово масло от Икаров?

арганово масло за коса
Арганово масло се използва широко в козметиката, но и за лечебни цели

От framar.bg предлагат 50 мл арганово масло с марката “Икаров” за козметични цели, по 9.50 шишенцето. Характеристиките на продукта са познатите; препоръчва се като съставна част в козметични изделия – кремове, маслени коктейли и сапуни – или самостоятелно.

Форумът на bg-mamma.com обаче е доста критичен по темата “арганово масло на Икаров”. Потребителски критики го определят като олио за мекици, което няма нито обещания в листовката аромат на ядки, нито прави косата мека и лъскава.

масло от арган, арганово
Арганово масло – естествен продукт с много приложения

Марката “Икаров” е добре позната – с различните комбинации от чисти етерични масла за козметични цели. Вероятно човек сам трябва да избере и опита, за да се произнесе категорично.

Разбира се, пазар като описвания няма как да мине без ментета! От ekopoint.com съветват да потърсим седем знака за това, че предлаганото арганово масло е наистина това, за което ни го продават. А те са:

    • на опаковката трябва да пише или 100% арганово масло, или 100% Argania Spinosa Kernel Oil. Присъствието на други компоненти означава, че ви пробутват маслен коктейл с неясен състав;
    • оригиналното арганово масло се продава в стъклена бутилка – кафява или тъмно синя, никога в пластмасова;
    • цената – не се поддавайте на офертата 10 лв/ 50 мл; това не може да е истинско арганово масло;
    • ароматът: оригиналът мирише леко на пуканки, миризмата е лека и приятна;
    • структурата – истинското арганово масло не се “точи”, не лепне и не оводнява; то попива веднага и прави кожата копринена;
    • утайки – не би следвало да ги има, освен ако е вариант за кулинария; но и тогава утайката е лека, замътена;
    • не купувайте, без да проверите изброените 6 признака; съветът на експертите е да се откажете дори ако издънката е само в един пункт.

Първоначално публикувано на:20.11.2014 @ 11:59

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Roza

Как излекувах розацея с турско лекарство, крем “Здраве” и др.

Турско лекарство ми помогна в лечението на розацея. В този материал описвам какво научих за …

15 Мнения

  1. даниела

    На Икаров продуктите са фалшиви,преди време си купих прасковено масло беше в пластмасово шише без абсолютен мирис наподобавяше вода

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Даниела! Не може за един отделен случай да оплюете всички продукти на Икаров и да твърдите, че са фалшиви. Можете ли да дадете доказателства на твърдението си? Човек би останал с впечатление, че сте от конкуренцията!? Специално питаме за тяхното арганово масло. Него пробвала ли сте го?

  2. Анна Тодорова

    Здравейте,
    В момента ползвам арганово масло на Икаров, продава се в малка синя пластмасова бутилка, естествено го закупих запечатано и едва след като се прибрах можех да проверя какво има в нея и какъв е аромата.
    Няма никаква миризма, дори и минимална (обонянието ми е дота силно) ….
    Сега се сещам че при закупуването ми беше предложена маска за коса с арганово масло и незнайно защо ми беше предложено да я помириша, за да знам как мирише истинският арган…
    Маслото в шишенцето няма и частици от аромата който подуших…

    • Лекар.БГ

      Ужасно! Ще се радваме да публикуваме и други мнения за прочутото арганово масло на Икаров! 🙁

  3. zdraveite , tukmo obmislqh da si vzema arganovo maslo na ikarov no sled vashite izkazvaniq se otkazah mai … ta vaprosa mi e shtom ikarov e falshivo i stavalo za mekici to togava koe e originalnoto ? bihte li posochili marka koqto garantira kachestvo ?

  4. Преди време си купувах продукти на Икаров,но откакто си взех кокосовото им масло, което наподобяваше парафин, тази фирма за мен умря. Все пак кокосовото масло е сравнително евтино и да предлагат менте, е просто жалко, представяте си за скъпото арогантно масло какво се предлага…Аз съм си взела на друга фирма, все още нямам впечатления, но ще се изкажа след време.

  5. Аргановото масло и маслото от макадамия са едни от най-добрите масла за красива коса и подхранена кожа на лицето.
    В отговор на горните коментари ще кажа, че по време на бременността ползвах маслото на Икаров срещу стрии и бях безумно доволна. От всичко, което ползвах бях най-доволна от него, защото осигуряваше дълбока хидратация на кожата ми, която беше много суха и усещах неприятно сърбене. С маслото на Икаров съхраних кожата си здрава, стегната и красива. Ползвала съм на тази марка стимулант за коса, от който не останах доволна.
    И да се върна към аргановото масло.
    Аз ползвам крем за лице с арган и макадамия, който е прекрасен, истински елексир за кожата.
    http://goo.gl/fXew98

  6. Здравейте. Аз използвам аргановото масло на Икаров и има типична за аргана миризма. Прави кожата ми мека, а косата мека и гладка. Имам също и бадемово масло и стимулант за коса, от които също съм доволна, и не само аз – моя приятелка също ползва стимуланта за коса и е доволна. Явно е въпрос на партида, кожа, коса или и аз не знам…

  7. Здравейте,
    ползвала съм антицелулитните продукти на Икаров, както и доста от чистите им масла, включително арганово. Доволна съм, както и мои приятелки ползвали продуктите им. По отношение стимуланта за коса- по мои и на близки хора наблюдения действа повече на мазни кои. Сухите и нормалните не го приемат добре.
    Направих си труда да сметна колко би излязло 1л арганово масло на Икаров по цената за 30мл (такава им е разфасовката за аргановото масло), колкото е в апрека framar. Там 30мл арганово масло на Икаров е 9,50лв, а 1л излиза почти 317лв. Поне откъм цена трябва да е истинско.

  8. Здравейте, бях наскоро в Казабланка- Мароко и се сдобих със стабилно количество козмтичен арган. Предимно поръчки за приятели. Но ми останаха две бутилчици и ако някой се интересува нека се обади. имам една расфасовка от 100мл -20лв. и една от 500мл- 100лв. Мисля, че сделката е доста добра. Гарантирам за аргана. 0884893919

  9. Кристина Цветкова

    Закупих си арганово масло на Икаров и за съжаление след това отворих мненията, защото нямаше да си го купя. Не пише, че е 100%, в пластмасова опаковка е, не мирише на нищо и е воднисто. Намазах си по ръката и остана мазно отгоре без да попива добре. Мисля, че е абсолютно менте.

  10. Емилия Петрова

    Здравейте! Ако някой наистина иска да си закупи 100% чисто арганово масло ви препоръчвам да посетите следната страница http://www.linovita.es.Това е страницата на известна испанска компания която се занимава с производство на 100% чисти и натурални масла.Цената на аргановото масло 100 мл. е 17 €.Предлага се в тъмно кафяво стъклено шише и го доставят обвито в стереоопорна опаковка за да се по държа студено.Чистото арганово масло не трябва да има никакви примеси и трябва да се пази в хладилник. Слънчевата светлина и топлината го окисляват и то става от полезно във вредно за нас.Затова трябва да се съхранява правилно. Аз на скоро си купих и го ползвам вече две седмици и наистина съм много доволна.Обикновено го използвам вечер преди лягане и сутрин кожата се чувства изключително хидратирана и копринено нежна. И това не е реклама просто моя личен опит. Страницата е на испански език но може да се преведе. Предлагат се и други масла като шипково масло,ленено масло и можете да закупите от същата страница.

  11. Вчера влязох в един билков магазин и тъй като вече се бях запознала с продукта от интернет попитах продавача в какви опаковки се предлага аргановото масло , той се изнерви още на този въпрос тъй като го предлагаше в пластмасови на въпроса ми да ли няма стъклени шишенца ми отговори като разбирам да си намеря там от където съм потърсила информация за продукта. Не мога да се оплача от грубото му отношение тъй като той е собственик на магазина .

  12. Дарина Атанасова

    Защо се допуска в аптеките да се продават” менте” продукти.Днес си закупих Арганово масло от аптеката – 30 мл. за 6.80 лв. Когато си отидох в къщи и го отворих,се оказа, че е в пластмасово шишенце,а не в стъклено и не мириши на нищо.Върху кутията пише – натурален продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *