Болка по време на полов акт се причинява и от малформации и анатомични изменения

Сексът по правило е момент на върхово удоволствие, затова всяка индикация за болка и неразположение е в състояние да развали ефекта от интимната близост между партньорите.

В подобни случаи посещението при специалист е задължително, тъй като появилата се болка може да е симптом на по-сериозно заболяване. Най-честата причина за усещането на болка при проникване на пениса на партньора е сухост на влагалището.

С помощта на лубриканти това неразположение се преодолява. Ако наличието на инфекция обаче е източник на болката, то тогава се изисква по-сериозно внимание. Половите херпеси, кандидозите, както и други зарази водят до възпаление на вулвата, а оттам и до болки.

При някои наскоро раждали жени също е налице болезнен период, който обаче отшумява без да е необходима специална терапия. Внимание трябва да се обърне на възможността болкaтa по време на полов акт да не е предизвикана от блокиране на бертолиновите жлези.

Дайте мнение и Вие тук!

Ролята на тези жлези е да овлажняват влагалището по време на акт и да предпазват вътрешните полови пътища на жената от навлизането на болестотворно микроорганизми. Ако болката по време на секс е дълбока, то тя може да се дължи и на възпаление на маточните тръби.

Разположението на тези органи е в близост до горната част на влагалището, което може да доведе до болезненост по време на секс. Причината може да се корени и в малформации и анатомични изменения на половите органи, затова консултацията с лекар е задължителна.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

крем Валтрекс и Фамвир

Еднодневна терапия за херпес с крем Валтрекс или Фамвир

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ одобри медикамента Фамвир като първата антивирусна терапия срещу …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *