Интимната хигиена е индивидуално решение

По какъв начин ще се грижи за интимната си хигиена е решение, което всяка жена има право сама да вземе. Още повече, че съставът на вагиналната микрофлора, както и киселинността на влагалището са различни при всяка дама. Два месеца след раждането на момиченцето средата във влагалището му става неутрална, като до навлизането на девойката в пубертета показателят на pH варира в границите от 4,5 до 7.

По-високите нива на pH показателят говорят за това, че средата във влагалището е по-алкална, което означава, че съществува риск от загубата на лактобацилите, съдържащи се в естествената микрофлора.

Именно лактобацилите предпазват организма на жената от действието на вредните микроорганизми, които попадат във влагалището при полов контакт или при взаимодействие със замърсена среда. За нормална се смята киселинност на влагалищната среда в рамките на 4,5.

При понижението на този показател, се смята, че жената е загубила естествения си имунитет и е възможно да развие бактериални инфекции. При подобни състояния се появява бяло течение, лигавицата се изсушава, като е възможно да се развият и далеч по-опасни състояния, каквото например е бактериалният вагинит.

Имунната защита при полово зряла жена се смята за сравнително по-устойчива, тъй като налице е по-висок синтез на естрогени. В същото време обаче, имунитетът в голямата си част се влияе от външни фактори, каквито например са половите снушения.

Въздействието на подобни външни източици на бактерии налага полагането на адекватна грижа за интимното здраве на жената, която все пак е съобразена с особеностите на тялото й.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Интимната хигиена е индивидуално решение
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *