Предозиране с аналгин: Убива кръвните клетки

Предозиране: Преди да изпиете няколко аналгина наведнъж при поредния пристъп на главоболие замислете се дали това превърнало се в ритуал действие наистина ви помага.

Ако главоболието е предизвикано от повишено кръвно налягане например, аналгинът не помага. Но големи дози от него вредят. Знае се, че приемът на аналгин пряко повлиява на дейността на костния мозък и оказва възпиращ ефект върху интензивността, с която се образуват новите кръвни клетки.

Според изследване, проведено от група американски учени, ежедневният прим на пет таблетки аналгин само за период от един месец изменя драстично състава на кръвта.

Това от своя страна оказва неблагоприятно въздействие на всички органи и системи в човешкото тяло. Ако дозите са още по-големи, може да се говори дори за смъртна опасност.

В голяма степен, предозирането на който и да е препарат поражда подобен риск. Вредна може да бъде дори аскорбиновата киселина, ако с нея се злоупотребява.

Учените припомнят, че от лекарство всеки продукт може да се превърне в отрова, ако не се спазва препоръчителната дозировка.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато става дума за аналгина, както и за останалите болкоуспокояващи препарати, под внимание трябва да се вземе и обстоятелството, че те отстраняват само последствията, но не и конкретната причина за появата на неразположението.

Изобщо не включваме в горната сметка това, че аналгинът съдържа гипс и всяко едно хапче в повече уврежда храносмилателната ви система. Предозирането с аналгин е твърде опасно, това не са бонбони! По-добре се опитайте да отстраните онази коварна причина, която ви тласка към аналгина!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

аналгин и алкохол

Правилно ли приемаме лекарствата или как действат аналгин и алкохол?

Аспирин и алкохол, аналгин и алкохол, антибиотици с мляко, транквиланти с алкохол и други подобни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *