Защо да се доверим на противозачатъчните?

Много жени не смеят да заложат на противозачатъчните таблетки като средство за предпазване от нежелана бременност.

Те не са наясно как точно хапчетата „антибебе” действат и в какво се заключават техните преимущества.

На първо място, приемът на противозачатъчни води до подтискане на процеса на отделяне на готова за оплождане яйцеклетка, наречен овулация. По този начин безапелационно се възпрепятства самото оплождане, тоест забременяването става невъзможно.

Друг ефект, които различните противозачатъчни хапчета могат да окажат върху женския механизъм, е да му подействат в такава посока, че да не допуснат яйцеклетката да узрее в яйчника.

Те също така затрудняват движението на попадналите във влагалището сперматозоиди поради сгъстяване на влагалищния секрет и водят до изтъняване на лигавицата на матката, което от своя страна е предпоставка за ограничаване на менструалното течение.

При правилен прием на противозачатъчните таблетки лекарите гарантират почти 100-процентова сигурност по посока на предпазване от непланувано забременяване.

Добре е преди жената да пристъпи към приема на хапчета „антибебе” да се запознае подробно и с допълнителните ефекти, които могат да окажат върху здравословното й състояние.

В повечето случаи става дума за положителни такива, които допълнително убеждават дамите, че това е най-сигурният и в същото време най-ползотворен начин за контрацепция.

Дайте мнение и Вие тук!

Много дами прибягват към приема на противозачатъчни именно заради доказаните ползи от тях.

Важното обаче е изборът и начин на прием на противозачатъчни да бъде съгласуван с лекар, а не да бъде избран в следствие на приятелски съвет или лично наблюдение.

И все пак кои са доказаните положителни страни на хапчетата против забременяване:

  1. правят междуцикълните кръвотечения по-малки;
  2. намаляват кръвозагубите;
  3. облекчават болките;
  4. спомагат за лечението на стерилитет;
  5. спомагат за лечението на акне, косопад, себорея и др.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

импланон, некспланон, етинилестрадиол

Импланон, некспланон, етинилестрадиол. Простичко за контрацептивите

таблетки, спирали, свещички или подкожно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *