отит

Какво представлява острият гноен среден отит?

Какво представлява диагнозата остър гноен среден отит, която току-що са ви дали?

Топографски ухото се разделя на три зони – външно ухо, към което принадлежат ушната мида и външният слухов проход, средно ухо, включващо тъпанчето и мембраната, и вътрешно ухо, което е органът на равновесието (вестибуларният апарат).

Вижте още и това: Остър и серозен среден отит. Как да действаме?

Острият гноен среден отит представлява възпаление на средното ухо, което се характеризира с попадането и развитието в него на болестотворни микроби, които предизвикват появата на гноен ексудат в ухото. В повечето случаи причинители на заболяването са бактерии като стрептококи, стафилококи,бактериум коли, пневмококи и др.

Посредством Евстахиевата тръба те лесно се предават и попадат в средното ухо, като благоприятна за разпространението им среда създават заболявания на носоглътката, възпаление на третата сливица, травми в областта, попадане на вода в ухото по време на къпане и плуване и др.

Попадането на микробите, причинители на заболяването, в средното ухо може да бъде и чрез външния слухов проход в резултат на травма, при която е настъпила травматична перфорация на тъпанчето, в следствие на което инфекцията се е предала.

В повечето случаи първите индикации за появата на заболяването са силни болки в ухото, които са по-силно изразени през нощта и имат пулсиращ характер. Често тoзи симптом e придружен от повишена температура, шум и намалени стойности на слуха в засегнатото ухо, главоболие, цялостна отпадналост.

Дайте мнение и Вие тук!

Болката става по-силна, дори непоносима при натиск в областта на ухото. Когато не се предприемат своевременни мерки, секрецията на гноен ексудат и повишеното налягане често водят до пробив на тъпанчевата мембрана. Това спукване намалява болките, а от ушния канал започва изтичането на секрети.

Състоянието на пациента се подобрява, но слухът му остава нарушен. Ако в резултат на инфекцията бъде засегнато и вътрешното ухо, може да настъпят здравословни оплаквания, свързани с нарушеното функциониране на вестибуларния апарат – световъртеж, повръщане, гадене. Добре е още при първите съмнения да се потърси медицински съвет и да се пристъпи към лечение.

В повечето случаи лечението на острия гноен среден отит се състои в прием на антибиотици. Ако състоянието го налага, може да се пристъпи и към комбиниране с носни и ушни капки, обезболяващи и температуропонижаващи средства.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

отит възпаление на ушите

Ушите на бебетата често се възпаляват

По-важните симптоми на отит са следните: повишена температура, безпокойство, липса на апетит, повръщане, диария, силни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *