Как да се отървем от пресъхването на устата? Внимателно с черния дроб!

Когато не е проблем с черния дроб, неприятното пресъхване на устата, възникващо сутрин, е напълно естествено.

То преминава само, но при някои хора това усещане остава за цял ден.

Често с този проблем се сблъскват бъбривците.

Приказването без спиране изсушава устната кухина, а това предизвиква неприятния дъх. Недостигът на слюнка може да се провокира и от небалансирано хранене, гладуване, прием на някои антидепресанти, диуретици и противоалергични препарати, а също и спрейове и капки за нос.

Продължаваме с тютюневия дим и алкохола.

Те също пресушават устната лигавица и помагат за активното размножаване на бактериите.

Ако само сутрин усещате пресъхване в устната кухина, няма нищо страшно. Проблемът ще изчезне, след като измиете зъбите си. Ако усещате недостиг на слюнка през целия ден, започвайте сутринта с овесена каша. Тя засилва слюноотделянето.

Освен това балансирайте диетата си, добре сдъвквайте храната. Пийте по-често вода. Тя поддържа нивото на течности в организма и устната кухина. И последно: не пропускайте нито закуската, нито вечерята – това също може да предизвика сухота в устната кухина.

Дайте мнение и Вие тук!

Пресъхване на устата сутрин също така е признак и за нещо ужасно: Може да имате проблеми с черния дроб. Както знаем, след тежка вечер на сутринта човек е ужасно жаден и е способен да изпие много вода.

Това е така, защото черният дроб, който регулира течностите, има проблем. Ако ви се случи веднъж, окей, разбирате, че сте претоварили черния си дроб с много пиене и той има нужда от вода, която да регулира. Но ако ви се случва по-често от веднъж, тогава това може да доведе до изсушаване и спаружване на черния дроб, което е известно като цироза и от там нататък вече дните ви са преброени.

Така че не пренебрегвайте пресъхването на устата, особено ако то е след тежка пиянска вечер. След един такъв опит имате достатъчно причини да се уплашите и да няма втори. Но ако не се уплашите, поне си направете голяма почивка – поне месец. Дайте вода на черния си дроб, за да може да се възстанови и не го натоварвайте скоро отново с такава гарантирана отрова!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

глисти

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *