Уретритът – начини на лечение. Уретроскопия

Парене, смъдене, сърбеж и болка при уриниране най-често са симптомите на уретрит при мъжете. Уретритът е възпалително заболяване на пикочния канал.

По-често от него страдат мъжете, отколкото жените, тъй като те имат по-дълъг и тесен пикочен канал.

Заболяването се появява вследствие на заразяване с болестотворни организми при полов контакт.

Уретритът може да бъде гонореен, след заразяване с гонококи, инфекциозен, при инфекция, предадена по полов път, с трихомони, хламидия и други микроорганизми или да е вследствие на инфекция на друг орган в тялото, която да се отрази и на отделителната система.

До уретрит водят и някои алергични реакции към храни и лекарства. В този случай почти винаги в пикочния канал се намира наличие на патогенни организми, които поддържат възпалителния процес.

Заболяването може да се появи и след травма на уретрата, което се среща след провеждането на диагностични и терапевтични процедури. Какво да правим в такива ситуации? Провеждат се редица лабораторни изследвания, за да се открие точната причина на заболяването.

Извършва се тест за резистентност на съответните микроорганизми към антибиотици. Възможно е да се наложи уретроскопия на пикочния канал.

Дайте мнение и Вие тук!

Уретроскопията е специално изследване, чрез което визуално се разглежда вътрешността на пикочния канал и не само.

Назначава се подходяща терапия според причинителя и резистентността му към медикаменти. Болният се поставя на специален хранителен режим, който изключва пикантни и солени храни, за да се подпомогне оздравителният процес. В зависимост от етапа и тежестта на заболяването продължителността на терапията и дозата на лекарството е различна.

Хроничният уретрит трудно се поддава на лечение. Назначават се и препарати, които да подсилят имунната система, както и процедури – промивки с антисептици и вливания на лекарствени разтвори в уретрата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *