хроничен гастрит

Какво провокира хроничния гастрит?

Причините за възникване на хроничен гастрит са: нарушения в хранителния режим, дълги интервали между отделните хранения, консумирането на суха храна, употребата на гореща и груба храна, злоупотребата с подправки и т.н.

За развитието на болестта помага и неконтролираното приемане на определени лекарства, особено на тези, които съдържат салицилати и глюкокортикоиди. Хроничен гастрит може да се развие и вследствие на някои други заболявания.

При децата най-често се среща алергичният гастрит – реакция към определени вещества. Няколко минути или часове след попадането на алергена в организма детето става неспокойно и може да се появят виене на свят, конвулсивни болки или тежест в областта над стомаха, горчивина в устата, оригване, киселини, повръщане.

В случай на съмнение за хранителна алергия се препоръча воденето на така наречения хранителен дневник, с цел да се определят храните, които предизвикват заболяване. Най-често алергични реакции може да се получат след консумацията на мляко, яйца, риба, шоколад, цитрусови плодове, домати, мед, ягоди, раци, кафе и др.

При пациентите, страдащи от хроничен гастрит, се наблюдават влошаване на апетита, усещане за неприятен вкус в устата, оригвания с вкус на кисело, понякога на гнило, гадене, подуване на корема и къркорене в стомаха, склонност към диария.

Коремната болка е тъпа и се усилва след хранене, рядко се проявява като остра, със спазми. Появяват се признаци на дефицит от витамини, особено от група В (напуквания в ъглите на устата, лющене на кожата, косопад, чупене на ноктите).

Често се появява бял или жълто-бял налеп по езика с отпечатъците от зъбите по страничните му повърхности. Като цяло общото състояние на здравето е влошено.

Вижте и ТОВА, преди да продължим надолу:

https://www.lekar.bg/2018/10/18/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82/

Хроничен гастрит, това е по-лоша диагноза от остър гастрит.

Острият гастрит е следствие от остра инфекция или отравяне. Той може да се развие във всяка възраст и при правилно лечение да се излекува напълно.

Хроничният гастрит протича вяло и се обостря периодично, като често причините за това не могат да се установят, особено при възрастните. С възрастта се забавят обменните процеси и намалява активността в работата на органите и системите. Затова хроничният гастрит при възрастните хора често протича на фона на понижена или нулева киселинност.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Изтънялата, със слаба секреторна активност лигавица на стомаха лесно се травмира, а недостигът на стомашно-чревни ферменти води до задръжка на храна в него. Коремът се подува, усеща се дискомфорт в областта на стомаха и червата, а симптоми на обостряне могат да се появят дори при доброкачествена храна, но приета в излишни количества.

Дайте мнение и Вие тук!

При възрастните хора хроничният гастрит е съпроводен и с други болести на стомашно-чревния тракт – дискинезия на жлъчните пътища, възпаление на червата, реактивен панкреатит, дисбактериоза на дебелото черво.

Ако болният не се лекува и не се храни правилно, често настъпват рецидиви, което може да провокира и язва на стомаха и дванадесетопръстника. Понякога, макар и по-рядко, не е изключено да се образува и тумор.

Кои са причините за хроничния гастрит. Съществуват редица фактори, водещи до развитие на хроничен гастрит. Ето основните:

  • Нарушение характера или режима на хранене: продължителна консумация на суха храна; големи периоди между закуска, обяд, вечеря;
  • употреба на груби, дразнещи лигавицата продукти.
  • Вредните навици – тютюнопушене, прекалена употреба на алкохол. Неслучайно в медицината вече съществува диагноза “гастрит на алкохолиците и пушачите”.
  • Стресовите фактори – както хроничните, така и острите. Има случаи в медицинската практика, когато 60-годишен човек само за няколко часа развива остър ерозивен гастрит – преживял е силен стрес от това, че му ограбили дома.
  • Наследствеността. Заболявания на стомаха при бащата, майката и други близки предполагат да се наследи подобна патология и тя може да се прояви във всяка възраст.
  • Присъствието в организма на някои микроби. Става дума най-вече за Хеликобактер пилори, който се открива при почти 95 на сто от случаите на язва или ерозивен гастрит.
  • Употребата на някои лекарства – сърдечни глюкозиди, кортикостероидни хормони, нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин и др.

От какво се оплакват болните от хроничен гастрит.

Възрастните хора с хроничен гастрит основно ги безпокоят диспепсични явления – дискомфорт веднага след ядене или половин час след това, тежест и болки в подлъжичната област или лявото подребрие, чувство за подут корем, усещане за препълнен стомах дори и след по-малка порция храна. При обостряне или употреба на неподходяща храна се появяват киселини, прилошаване, повръщане.

При страдащите от хроничен гастрит с понижена киселинност често е намален апетитът, те трудно понасят някои продукти – кафе, черен хляб, дини, ряпа, консерви. При недостиг на солна киселина в стомашния сок се намалява неговата антимикробна функция, затова често настъпват токсикоинфекции при болни с хипоациден гастрит. При употреба на една и съща, на не много прясна храна, болният с хипоациден гастрит може да попадне в болница.

Независимо че мъжете и жените боледуват от гастрит еднакво често, тежките усложнения са по-характерни за мъжете на средна възраст, както и за възрастни мъже. Не случайно ракът на стомаха е най-честата причина за онкологична патология при мъжете. Затова възрастните мъже с хроничен гастрит трябва всяка година да се изследват при гастроентеролог и да си правят гастроскопия.

Терапията на това заболяване изисква търпение и настойчивост както от лекаря, така и от пациента и неговите близки. Хроничният гастрит променя не само характера на хранене, но и начина на живот на болния.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *