хроничен гастрит

Какво провокира хроничния гастрит?

Причините за възникване на хроничен гастрит са: нарушения в хранителния режим, дълги интервали между отделните хранения, консумирането на суха храна, употребата на гореща и груба храна, злоупотребата с подправки и т.н.

За развитието на болестта помага и неконтролираното приемане на определени лекарства, особено на тези, които съдържат салицилати и глюкокортикоиди. Хроничен гастрит може да се развие и вследствие на някои други заболявания.

При децата най-често се среща алергичният гастрит – реакция към определени вещества. Няколко минути или часове след попадането на алергена в организма детето става неспокойно и може да се появят виене на свят, конвулсивни болки или тежест в областта над стомаха, горчивина в устата, оригване, киселини, повръщане.

В случай на съмнение за хранителна алергия се препоръча воденето на така наречения хранителен дневник, с цел да се определят храните, които предизвикват заболяване. Най-често алергични реакции може да се получат след консумацията на мляко, яйца, риба, шоколад, цитрусови плодове, домати, мед, ягоди, раци, кафе и др.

При пациентите, страдащи от хроничен гастрит, се наблюдават влошаване на апетита, усещане за неприятен вкус в устата, оригвания с вкус на кисело, понякога на гнило, гадене, подуване на корема и къркорене в стомаха, склонност към диария.

Коремната болка е тъпа и се усилва след хранене, рядко се проявява като остра, със спазми. Появяват се признаци на дефицит от витамини, особено от група В (напуквания в ъглите на устата, лющене на кожата, косопад, чупене на ноктите).

Често се появява бял или жълто-бял налеп по езика с отпечатъците от зъбите по страничните му повърхности. Като цяло общото състояние на здравето е влошено.

Вижте и ТОВА, преди да продължим надолу:

https://www.lekar.bg/2018/10/18/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82/

Хроничен гастрит, това е по-лоша диагноза от остър гастрит.

Острият гастрит е следствие от остра инфекция или отравяне. Той може да се развие във всяка възраст и при правилно лечение да се излекува напълно.

Хроничният гастрит протича вяло и се обостря периодично, като често причините за това не могат да се установят, особено при възрастните. С възрастта се забавят обменните процеси и намалява активността в работата на органите и системите. Затова хроничният гастрит при възрастните хора често протича на фона на понижена или нулева киселинност.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Изтънялата, със слаба секреторна активност лигавица на стомаха лесно се травмира, а недостигът на стомашно-чревни ферменти води до задръжка на храна в него. Коремът се подува, усеща се дискомфорт в областта на стомаха и червата, а симптоми на обостряне могат да се появят дори при доброкачествена храна, но приета в излишни количества.

Дайте мнение и Вие тук!

При възрастните хора хроничният гастрит е съпроводен и с други болести на стомашно-чревния тракт – дискинезия на жлъчните пътища, възпаление на червата, реактивен панкреатит, дисбактериоза на дебелото черво.

Ако болният не се лекува и не се храни правилно, често настъпват рецидиви, което може да провокира и язва на стомаха и дванадесетопръстника. Понякога, макар и по-рядко, не е изключено да се образува и тумор.

Кои са причините за хроничния гастрит. Съществуват редица фактори, водещи до развитие на хроничен гастрит. Ето основните:

  • Нарушение характера или режима на хранене: продължителна консумация на суха храна; големи периоди между закуска, обяд, вечеря;
  • употреба на груби, дразнещи лигавицата продукти.
  • Вредните навици – тютюнопушене, прекалена употреба на алкохол. Неслучайно в медицината вече съществува диагноза “гастрит на алкохолиците и пушачите”.
  • Стресовите фактори – както хроничните, така и острите. Има случаи в медицинската практика, когато 60-годишен човек само за няколко часа развива остър ерозивен гастрит – преживял е силен стрес от това, че му ограбили дома.
  • Наследствеността. Заболявания на стомаха при бащата, майката и други близки предполагат да се наследи подобна патология и тя може да се прояви във всяка възраст.
  • Присъствието в организма на някои микроби. Става дума най-вече за Хеликобактер пилори, който се открива при почти 95 на сто от случаите на язва или ерозивен гастрит.
  • Употребата на някои лекарства – сърдечни глюкозиди, кортикостероидни хормони, нестероидни противовъзпалителни средства, аспирин и др.

От какво се оплакват болните от хроничен гастрит.

Възрастните хора с хроничен гастрит основно ги безпокоят диспепсични явления – дискомфорт веднага след ядене или половин час след това, тежест и болки в подлъжичната област или лявото подребрие, чувство за подут корем, усещане за препълнен стомах дори и след по-малка порция храна. При обостряне или употреба на неподходяща храна се появяват киселини, прилошаване, повръщане.

При страдащите от хроничен гастрит с понижена киселинност често е намален апетитът, те трудно понасят някои продукти – кафе, черен хляб, дини, ряпа, консерви. При недостиг на солна киселина в стомашния сок се намалява неговата антимикробна функция, затова често настъпват токсикоинфекции при болни с хипоациден гастрит. При употреба на една и съща, на не много прясна храна, болният с хипоациден гастрит може да попадне в болница.

Независимо че мъжете и жените боледуват от гастрит еднакво често, тежките усложнения са по-характерни за мъжете на средна възраст, както и за възрастни мъже. Не случайно ракът на стомаха е най-честата причина за онкологична патология при мъжете. Затова възрастните мъже с хроничен гастрит трябва всяка година да се изследват при гастроентеролог и да си правят гастроскопия.

Терапията на това заболяване изисква търпение и настойчивост както от лекаря, така и от пациента и неговите близки. Хроничният гастрит променя не само характера на хранене, но и начина на живот на болния.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *