Причинява ли ревматизмът порок на сърцето?

Ревматизъм, кардит и порок на сърцето. Средната продължителност на ревматичния пристъп е между 3 и 6 месеца, много рядко повече.

След първия ревматичен пристъп почти при половината от болните се развива сърдечен клапен порок.

След всеки последващ ревматичен пристъп броят на болните с оформяне на сърдечен клапен порок все повече нараства.

В зависимост от локализацията на ревматичния възпалителен процес се обособяват няколко болестни форми на ревматизма:

♣ сърдечна;
♣ мозъчна (церебрална);
♣ кожна;
♣ ставна;
♣ смесена.

Ревматичният процес се развива на пристъпи. Първият ревматичен пристъп се среща при деца и подрастващи. Той се предшества от възпаление, предизвикано от стрептококи. Две до три седмици след стрептококовата инфекция започва ревматичен пристъп.

Най-важните негови признаци са:

♣ покачване на телесната температура до и над 38 градуса;
♣ интоксикация на организма;поява на полиартрит;
♣ поява на кардит;
♣ поява на хорея минор;
♣ поява на кожен ревматизъм.

Повишената температура се нормализира след 3-4 седмици, а понякога и по-рано. Болните обилно и често се изпотяват. Ревматичният полиартрит представлява увреждане на ставите.

Дайте мнение и Вие тук!

Големите стави (коленни, лакътни, глезенни, гривнени) се подуват, стават болезнени при движение и покой, кожата върху тях се зачервява. Обикновено ставното възпаление е добре изразено около седмица, след което затихва -отокът и болката изчезват, движенията в ставите се възстановяват.

Понякога ревматичният пристъп засяга между прешленните дискове и ставите на пръстите на ръцете. Засягане на сърцето се наблюдава в около половината от болните след прекаран първи ревматичен пристъп.

Увреждането и възпалението на сърцето протичат по-дълго време и в повечето случаи се развива постепенно сърдечен клапен порок. Най-често болните се оплакват от лесна умора, обща отпадналост, сърцебиене, учестена сърдечна дейност в покой и в легнало положените, стягане в сърдечната област.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

артрит симптоми лекарства ревматоиден псориатичен

Артрит: Изпитани рецепти с билки, компреси и лекарства + симптоми

Лечение с лекарства и билки, компреси. Заместители на Пиаскледин и Метотрексат. Симптоми на артроза, ревматоиден, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *