възпалени вътрешни хемороиди симптоми
възпалени вътрешни хемороиди симптоми и как да действаме (лечение)

Когато хемороидите се възпалят. Симптоми на възпалени вътрешни хемороиди

Ще разгледаме темата “възпалени хемороиди”, техните симптоми и лечение.

Външните хемороиди се развиват отвън, около и до ануса и са покрити с чувствителна лигавица.

Когато в някой хемороид кръвта се съсири, той се усеща като твърда болезнена бучка, понякога се пука и прокървява с временно облекчение на симптомите.

Вътрешните хемороиди се намират вътре в аналния канал. Кървят без болка, с ясна кръв и излизат навън след дефекация. Могат да бъдат силно болезнени, ако се заклещят в аналния канал и не могат да бъдат прибрани обратно навътре.

За съжаление много от симптомите на хемороидите и най-вече кървенето се срещат и при рак на дебелото черво, и при други болести на червата . По тази причина е важно всички симптоми да бъдат изследвани от квалифициран лекар с практика в лечението на заболяванията на колона и ректума.

Но не се тревожете, няма връзка между хемороидите и рака. И в никакъв случай не разчитайте на самолечение. То може да маскира сериозно заболяване и само да отложи истинското лечението на хемороидите.

Подходящото лечение може да бъде избрано от колоректален хирург. Аналната фисура, аналните кондиломи, фистули, полипи, абсцеси и други заболявания имат различно лечение и прогноза.

Начините за лечение на възпалени хемороиди без операция са следните:

  • Лигиране (пристягане) с еластично пръстенче (банд).
  • Прекъсва се кръвоснабдяването към всеки хемороидален възел, който спонтанно отпада след около седмица без допълнителна намеса. Използва се специален ендоскопски инструментариум. Процедурата е амбулаторна, краткотрайна и не изисква упойка.
  • Инфраред или лазерна коагулация е високоефективен метод за спиране на кървенето.

Използва се термичен ефект от светлина с точно определен спектър и таймер за експозиция на хемороидалната тъкан. Напълно безболезнен амбулаторен метод.

КАК ДА ЛЕКУВАМЕ възпалени ХЕМОРОИДИ?

Лечението е според стадия на заболяването. Хемороиди първа степен – меките възелчета, които се намират в аналния канал, понякога кървят или създават дискомфорт. Лечението е:чрез използване на медикаменти; склерозиране.

Хемороидите втора степен са възли, които се подават извън ануса при изхождане, след което се прибират спонтанно. Лечението е чрез инфраред коагулация и пристягане с еластично пръстенче. Хемороидите трета степен са възли, които се прибират обратно в ануса с помощ. Лечението е чрез пристягане с еластично пръстенче и чрез инфраред коагулация.

Хемороидите четвърта степен са добре видимите възли извън ануса, които не могат да бъдат прибрани обратно навътре. Лечението е чрез пристягане с еластично пръстенче или чрез оперативно премахване.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Съществуват и други амбулаторни методи, като замразяване, изгаряне, склерозиране.

През последните 10 години след постоянни проучвания лигирането на хемороидите и инфраред коагулацията са на първо място като ефект и минимален дискомфорт за пациента.

ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ПРОФИЛАКТИКА НА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ?

Тя се състои в приемането на богати на целулоза храни, на повече течности и активни движения през деня. Избягването на пикантни, люти храни, алкохол и спазването на анална хигиена са от значение. За всеки пациент има индивидуално лечение и подход, затова не трябва да се прибягва към самолечение, което може да забави истинското лечение.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/03/01/%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се взема детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *