Какво представлява химиотерапия с платина

Химиотерапия с платина е иновативен метод за лечение на ракови образувания. Химиотерапия с платина се прилага, когато другите методи за лечение не са довели до желания резултат.

Платиновата химиотерапия е съвременен и ефективен метод за лечение на онкологични заболявания. Доколкото платината е тежък метал, тези препарати са токсични за организма. При попадане в клетката тези препарати взаимодействат с ДНК и нарушават нейната структура и функции. На това се основава ефективността на въздействие на раковите клетки.

Още през 1978 година в САЩ е разработен препаратът за лекуване на рак на яйчниците цисплатин.

Впоследствие той се прилага при рак на белите дробове, при лимфом и още няколко вида рак. При лечението с този препарат обаче възникват редица нежелани странични ефекти. Най-неприятното е, че поради силното токсично въздействие се наблюдава формиране на клетъчно ниво на лекарствена резистентност.

Лечението с платина се прилага, когато лечението на туморите с други средства не е ефективно. То се прилага най-вече при рак на пикочния мехур, на белите дробове, на яйчниците и др. Понастоящем цисплатинът се замества с препарата фенантриплатин. Основното му преимущество е, че прониква много по-лесно в раковите клетки.

Последните изследвания показват възможността за прилагане на платиновата химиотерапия при все по-голям брой онкологични заболявания. Единствено в случай на остра бъбречна недостатъчност не се прилага лечение с платина.

Фенантриплатинът се оказва от 4 до 40 пъти по-ефективен от цисплатина, в зависимост от типа на атакуваните клетки.

Вижте още разтърсващи материали за лечение на рак:

  1. Какви признаци и симптоми предизвиква ракът?
  2. Рак на матката. Как да го разпознаем и лекуваме;
  3. Правилното хранене може да унищожи рака;
  4. Да убиеш рака в себе си.

Някои ракови клетки имат способността да формират устойчивост на действието на цисплатина. В тези клетки е налице серосъдържащ компонент – елемент, който деактивира цисплатина още преди да се е свързал с ДНК. Структурата на фенантриплатина е такава, че защитава платиновия комплекс от странична атака.

Химиотерапията е метод на лечение на злокачествените новообразувания с цитотоксични лекарствени вещества. Това са препарати, които са токсични за клетките и затормозват тяхната жизнена дейност. Механизмът на действие на тези препарати се прицелва в различни фази на жизнения цикъл и в различните процеси, протичащи в клетките.

Химиотерапевтичните препарати не действат на неактивни клетки, които са във фаза на покой.

Те действат на клетки в активна фаза, така наречените работещи клетки.

Клетките, които интензивно растат и се делят, са по-чувствителни към химиотерапевтичните препарати, без значение дали тези клетки са ракови или нормални.

Нежеланите странични ефекти при химиотерапията според времето на възникване са:

  1. непосредствени – проявяват се веднага или в течение на първото денонощие (гадене, повръщане, диария, хипотермия);
  2. сравнително краткотрайни – проявяват се в течение на десетина дни след терапията (диспептичен синдром, автоимунни и неврологични нарушения, токсични поражения на органите, потискане на костно мозъчното кръвотворение) и
  3. отсрочени – проявяващи се до няколко седмици след приключване курса на лечение.

За жалост има някои странични ефекти, които могат да продължат доста дълго. Това са случаите, когато в резултат на лечението с противоракови препарати е възникнало увреждане на сърцето, белите дробове, бъбреците и репродуктивните органи.

Страничните ефекти са възможни и срещани при различните пациенти, но никога не се знае предварително ще има ли такива и кои от тях ще се проявят в конкретния случай. При много пациенти химиотерапията е съпроводена само с незначителни усложнения , а при някои дори не възникват такива.

Дайте мнение и Вие тук!

Съвременната медицина има все по-голям успех в профилактиката и лечението

“Демир

на болшинството тежки усложнения, свързани с нежелателните странични действия на препаратите, използвани при химиотерапия.

Благодарение на напредъка в тази област ефективността на въздействие на химиотерапията върху раковите клетки непрекъснато нараства, а опасностите, свързани с нежеланите влияния на нормалните клетки, намаляват. Колкото и неприятни да са тези странични явления, важното е, че те са временни и не представляват опасност за живота.

За възстановяване след химиотерапия се препоръчва балансирана диета с достатъчно количество белтъчини и калории, разходки на чист въздух, леки физически упражнения. Необходимо е да се пие по 1,5 – 2 литра течности на ден, което е особено важно при лечение с платинови препарати. Полезни са сокове от моркови, домати, червено цвекло, негазирана минерална вода, билкови чайове, мляко.

Задължително вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/04/02/%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-647328/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Симптоми и признаци на левкемия

Левкемия. Симптоми, признаци и кръвни показатели. При деца и възрастни

Подробни симптоми и признаци на левкемия: остра (акутна) или хронична. Лечение със стволови клетки, химиотерапия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *