Болните зъби разболяват всички органи. Температура от болен зъб

Болни зъби може да бъдат знак за тежко заболяване. Ако това е свързано с висока температура, имаме всички поводи да се притесняваме.

От определено огнище в устата бактериите или отровните им вещества се пръскат продължително време по тялото чрез кръвта през лимфните възли или по продължението на нервите.

По този начин дразнителите достигат други органи и могат да причинят тежки възпаления, например на сърцето, в белия дроб, мозъка или ставите.

Често се появяват по-големи гнойни натрупвания например на очите, в черния дроб, дебелото черво или даже инфекции в гърлото и фаринкса или в свързващата тъкан могат да се дължат на бактериите. Ако те се размножават безпрепятствено в кръвта, съществува заплаха от смъртоносно натравяне на кръвта.

Изходните огнища на такива заболявания са често хронични възпаления в областта на корена на зъбите. Те могат да се породят чрез едностранен натиск върху определени зъби или чрез дълбоки кариесни ями.

Понякога бактериите се крият и в умъртвени зъби (например след лечение на корените), защото там имунната система не може да им навреди, иди се насочват към места, на които е изваден зъб.

Но без страх! Защото това обикновено не се случва незабелязано. Зъбобол, отоци, понякога дори температура и удебелени лимфни възли на долната част на устата и гърлото често са признак за такива бактериални огнища. Затова веднага трябва да отидете на зъболекар!

Дайте мнение и Вие тук!

Той може дави изпише например антибиотик или да направи коренолечение. При спешност трябва да се извади зъбът. Ако бактериалното огнище е отстранено, опасността от инфекции е уловена. Но ако вече съществува, произтичащите от това заболявания се обаждат.

Вижте и това за повече подробности:

https://www.lekar.bg/2015/03/26/%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Zub4

При гранулом на зъб – кои са правилните терапии

Гранулом и болка – защо ни се случва това (причини и симптоми). Какви изследвания се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *