Природен лек за рани

Изгаряне, порязване, охлузване, гнойни рани… Това са все неприятни наранявания, които, макар да не са опасни, могат да помрачат настроението ни.

Колкото и добри лекарства да има по аптеките, най-добрите са сред природата. Предлагаме ви няколко природни лека срещу рани.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Цветовете му се слагат в зехтин (1:2) и престояват около 20 дни. Много е ефикасно за заздравяване на рани.

АЛОЕ ВЕРА (листа)

Освен всичко друго, то помага и с пълна сила срещу наранявания. Поради съдържащите се в него витамин С, Е и цинк, алоето ускорява зарастването на раните. Най-лесно е да разрежете едно листо надлъжно и да изцедите сока му върху раната.

Компрес: Алое и кипнала вода в съотношение 1:10. Оставя се да изстине до стайна температура и се нанася като компрес.Мехлем: Алое, същото количество краве масло, свинска или гъша мас. Може да се използва за гнойни рани.

ЖИВОВЛЯК (листа)

Нарежете и стрийте в дланите си пресни листа от растението и ги наложете върху раната за 12-24 часа, като ги задържите с лейкопласт. Ако нямате свежи листа, добра работа вършат и сухи, предварително накиснати във вода.

Мехлем: Листата се смилат с пасатор и се смесват с ланолин и вазелин в съотношение 1:1:8. Мехлемът има противовъзпалително, антимикробно и заздравяващо действие.

Дайте мнение и Вие тук!

ГРАДИНСКИ ЧАЙ

Запарка от 200 мл кипяща вода и 2 с. л. листа от растението. Не се пие, а се използва за вани, компреси, леки изгаряния или измръзване.

ЛУК

Доказал е лечебните си свойства от много години. В миналото лекарите го използвали във военно време. Настържете лук и го поставете върху болното място за 8-10 минути. Няколко такива процедури ще ускорят значително заздравяването на раната.

Мехлем: 1 с. л. настърган лук, 1 с. л. козя или овча лой, 1/2 с. л. сол. Всичко се разбърква много добре и се прави компрес на раната за едно денонощие.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение със свинска мас на бавно зарастващи рани

Лечение на бавно заздравяващи рани. Причини

Какви причини за бавно зарастване на рани може да съществуват? Ще ви представим уникални средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *