тонзилектомия
Какви са причините за прилагането на тонзилектомия

Кога и защо трябва да прибегнем до тонзилектомия (вадене на сливиците)

Тонзилектомия или вадене на сливици е процедура, при която се прибягва до премахване на сливиците по оперативен начин

Ако се налага да се подложите на тонзилектомия, вижте повече за процедурата – причините и хранене след операцията.
Тонзилектомия (вадене на сливици) – при подути и възпалени сливици

Тонзилектомия (вадене на сливици) е една от най-старите хирургични операции, известна отпреди 2000 години. Въпреки това, предпазването или намаляването на риска от усложнения при тази операция запазва своята актуалност и днес и изисква грамотен комплексен подход.

Наложителна ли е операция при възпалени или подути сливици?

Известни са схващанията на много от специалистите, че природата не напразно е създала тези органи и тяхното премахване трябва да се прави, когато има категорично основание за това.

Сливиците биват небни, намиращи се от двете страни на езика и назофарингеална или т.нар. трета сливица, намираща се зад носа, по горната стена на гълтача. Те са изградени от лимфоидна тъкан и са местата, където става първата среща на имунната система на организма с патогените, постъпващи от околната среда – всякакви бактерии и вируси, паразити и гъбички.

Сливиците имат най-голямо значение в детската възраст, когато имунната система тепърва се учи да разпознава различните патогени.

Показания за оперативно лечение на възпалените сливици могат да са:

  • Често рецидивиращ тонзилит –7 обостряния за една година или по 5 в две последователни години или по 3 обостряния в три последователни години;
  • Декомпенсирана форма на хроничен тонзилит;
  • Хроничен тонзилит с токсико-алергични явления, който повишава риска от сърдечно-съдови или бъбречни усложнения, а също развиване на заболявания като ревматизъм, инфекциозен специфичен полиартрит, заболявания на сърцето, жлъчните пътища, бъбреците, щитовидната жлеза, някои кожни заболявания и някои заболявания на нервната система;
  • Синдром на сънна апнея, нарушение на дишането и гълтането поради увеличения размер на сливиците;
  • Гнойни усложнения ;
Какви са причините за прилагането на тонзилектомия
Какви са причините за прилагането на тонзилектомия

При първите 4 случая операцията на сливиците се извършва в период на ремисия, при липса на остър възпалителен процес в сливиците. В случаите на гнойни усложнения операцията се извършва в острия период на заболяването, като се съпровожда с високи дози антибиотици.

При децата към отстраняване на сливиците се пристъпва преди всичко при декомпенсирана форма на хроничен тонзилит, устойчива към адекватна медикаментозна терапия или пък при всяка форма на хроничен тонзилит, съпроводена със затрудняване на дишането по време на сън. В педиатрията се прибягва до тонзилектомия и при рецидивиращи заболявания на бронхите и белите дробове, ушите и синусите, ревматизъм, гломерулонефрит или тиреотоксикоза на фона на хроничен тонзилит и др.

При достиженията на съвременната медицина тонзилектомията става възможна във все по-ранна възраст, след 2 години, както и при много възрастни хора, ако това е наложително.

Кога не се пристъпва към вадене на сливиците?

тонзилектомия

  1. На първо място при остра и хронична левкоза и хеморагична диатеза;
  2. при аномалии на кръвоносните съдове на гълтача – аневризма и др. подобни;
  3. активна форма на белодробна туберкулоза;
  4. заболявания на сърцето, бъбреците, белите дробове и черния дроб в стадий на декомпенсация;
  5. тежка форма на захарен диабет.

Не се извършва тонзилектомия и в случаите на тежки нервно-психически заболявания, които биха застрашили безопасното протичане на операцията.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Операцията за вадене на сливици обикновено се отлага до преодоляване на следните здравословни проблеми: остри инфекциозни заболявания; остри възпалителни заболявания; кариеси; гнойни възпаления на кожата; менструация; остри дерматити или хронични дерматити в обострен стадий; кетонурия при болни от захарен диабет; грипни епидемии и др.

Какво не знаем за т.нар. тонзилектомия (вадене на сливици)?

тонзилектомия Най-често прилаганият метод на тонзилектомия и чрез изрязване на сливиците с ножица или режеща примка , което може да стане както под местна, така и под обща анестезия. Напоследък почти изцяло се налага общата упойка, която дава на лекаря възможност за по-спокойна и прецизна работа.

Друг съвременен метод е електрокоагулацията, при която сливиците се премахват с помощта на ток с висока честота. При този метод кръвозагубата е много малка, но в следоперативния период могат да възникнат усложнения поради топлинното въздействие върху околните тъкани.

Прилага се и ултразвуков скалпел, метод, при който има минимално увреждане на околните тъкани и малка кръвозагуба.
Има методи, при които се прилага енергията на радиовълните. Те могат да се ползват и за намаляване обема на сливиците, без пълното им отстраняване.

Дайте мнение и Вие тук!

Прилагат се също инфрачервен и въглероден лазер.

Като цяло, ако се провежда при спазване на правилата, тонзилектомията е с относително ниско ниво на следоперативни усложнения. Раната зараства напълно до 3 седмици след операцията.

Най-често срещаните усложнения са: кръвотечения, инфекции и възпаления. Тяхната честота е сравнително малка, като рискът се намалява с правилната подготовка на пациента за операцията, прилагане на най- подходящата оперативна тактика и умело провеждане на следоперативния период.

Как да действаме при налепи по сливиците?

Тонзилектомията е едно генерално решение на проблема с болните сливици. Докато това не е извършено, при всяка гнойна ангина трябва да се справяме с неприятните налепи по тях. В тези случаи лекарствата, които се приемат, трябва непременно да са по лекарско предписание.

По принцип механичното отстраняване на налепите е опасно и не се препоръчва, поради вероятността от разпространяване на инфекцията, от една страна и от унищожаване на защитния епител на сливиците, от друга.

По принцип за отстраняването на налепите помага нанасянето на кашичка от нишадър и сок от лук, смес на мед със сода бикарбонат, лимонов сок и др., но това трябва да става много внимателно, само с тампониране, без търкане.

Как да се храним след вадене на сливици?

тонзилектомия, вадене на сливициНепосредствено след операцията трябва да се консумират течни, леки храни. Специалистите препоръчват чиста вода и ябълков сок. Постепенно може да се премине към „по-тежки“ течности като крем супи, мляко и пасирани зеленчуци на пюре. Избягвайте цитрусовите плодове и сокове, защото киселините в тях дразнят мястото, както и газираните напитки. Много важно е да останете хидратирани по време и след операцията.

Вижте и този задължителен материал за вадене на сливици:

https://www.lekar.bg/2007/09/28/%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b8/

Първоначално публикувано на:23.06.2009 @ 9:20

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *