Изсуши подбел и няма да кашляш

За 100 и 1 болести: Подбелът е едно от най-старите лекарствени растения в света. Неговите лечебни свойства са били известни още в Древна Гърция.

Днес фитотерапевтите го препоръчват при кашлица и задух. С отвари и настойки от листата на подбела се лекуват ларингит с пресипнал глас, белодробна туберкулоза, бронхити, бронхиална астма. Билката се прилага и за лечение на възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, като апетитостимулиращо и подобряващо храносмилането средство. Използва се също при възпалителни заболявания на пикочните пътища. С дим от сухи листа се лекува зъбобол и астматични пристъпи.

Листата и цветовете са лековити

От ранна пролет подбелът показва златистожълтите си цветове. След прецъфтяване се появяват, листата разположени в розетка. Листата са с дълги дръжки, почти кръгли, отгоре зелени и голи, отдолу – бяло напластени. Използват се зелените млади листа и цветовете на подбела. Те съдържат много флавоноиди – вещества с лечебни свойства, етерични масла и витамини. Билката се бере сутрин, в сухо и слънчево време. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Листата се поставят с напластената страна нагоре върху лист хартия. След това се съхранява на сухо и хладно място най-много 2 години.

Дайте мнение и Вие тук!

Как се употребява

Отварата или настойката от листата на подбела лекува много добре простудна кашлица. 1 с. л. сухи наситнени листа се заливат с чаша вряла вода. След половин час настойката се прецежда и се пие по 2 ч. л. до 6 пъти на ден. В народната медицина е популярно налагането на пресни листа подбел върху мазоли, рани и циреи. А сокът от листата помага при хрема.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лек или антибиотик при зъбобол

Зъбобол. Първа помощ с лек или хапче? Антибиотик. При деца

Първа помощ. Търсене на лек: Лед. Жабурене. Карамфил. Алкохол. Кое лекарство за зъбобол действа веднага. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *