мастопатия
Проблеми с мастопатия според някои статистики има всяка втора жена

От мастопатия до рак на гърдата – има ли връзка?

Мастопатия; фиброзна и фибро-кистозна мастопатия. Причини и лечение

Специалистите казват, че наличието на мастопатия все още не означава, че непременно ви заплашва рак на гърдата – но си е предупреждение.

Това болестно състояние понякога затруднява диагностицирането на рака на млечната жлеза.
За какво всъщност става дума, когато коментираме темата мастопатия? Става дума за изменения на съединителната и жлезната тъкан на гърдата. В гърдата се образуват уплътнения, които по същество са резултат на доброкачествени болестни изменения.

Първоначлно започва разрастване на съединителната тъкан с образуване на малки втвърдявания – това е т.н. дифузна мастопатия. Развитието на болестта е към образуване на по-големи уплътнения, чийто размер може да достигне орех – това вече е възлеста мастопатия (виж tiande.ovo.bg и blitz.bg).

Мастопатия – симптоми

мастопатия
Проблеми с мастопатия според някои статистики има всяка втора жена

Съмненията за наличие на мастопатия обикновено вървят заедно със страховете за рак на гърдата. Че нещо не е наред може да се разбере по периодичните болезнени състояния на гърдите. При опипване се откриват бучки с различно “поведение” и характеристика: те могат да са кръгли и еластични, като че ли “плуващи” сред тъканта на гърдата. Могат и да са твърди и без определена форма. По-продължителното наблюдение може да установи, че размерът на бучките варира в зависимост от фазите на месечния цикъл. Има и такива случаи, при които не може да се опипа уплътнение, но болката, по-слаба или по-силна, е налице. Специалистите твърдят, че мастопатиите са поне 50 вида!

Ето кои са техните общи симптоми:

  • болка с различна интензивност, напрегнатост;
  • опипване на уплътнени участъци – фиброза на съединителната тъкан;
  • кисти;
  • разделяне на гърдите на лобове вследствие тъканните изменения;
  • изтичане на секрет от зърната, понякога с примес от кръв;
  • обща напрегнатост и безпокойство, главоболие.

Фиброзна и фиброкистозна мастопатия

мастопатия
При мастопатия съединителната и жлезистата тъкан на гърдата се разрастват

Фиброзна мастопатия е налице при описаното разрастване и вплътняване на съединителната тъкан. Доста публикации отбелязват, че това състояние се среща едва ли не при всяка втора жена; това е причината да се счита именно за състояние, а не за диагноза.

При фиброкистозната мастопатия в масата на разрасналата се съединителна тъкан се опипват кисти (в blitz.bg). Това са уплътнения с воднисто съдържимо. В този случай болковите симптоми са обичайни, те са с променлива интензивност и варират в зависимост от фазите на месечния цикъл.

Кога се развива мастопатия, какви са причините? Ето накратко по-важните:

  • наследственост;
  • хормонални нарушения;
  • възпалителни процеси в яйчниците;
  • дефицит на йод;
  • диабет;
  • стрес, депресии;
  • нередовен полов живот;
  • аборти, твърде кратко кърмене;
  • травми;
  • късна бременност;
    лоупотреба с алкохол, тютюнопушене.

Мнението на специалистите е, че при съвременното състояние на медицината една навреме открита мастопатия може да се излекува за няколко месеца – съществуват хормонални и хомеопатични препарати, витаминни комплекси и хранителни добавки с добър ефект, самостоятелно или в комбинация.

Когато ви успокоят, че няма от какво да се плашите при диагноза мастопатия – трябва да знаете, че това е вярно, но състоянието не бива да се подценява. Доста медици го считат за предраково състояние – никой не може да прогнозира с точност какво може да се случи, ако го занемарите или не спазвате някои правила.

Лечение на мастопатия

мастопатия
Лечението на една мастопатия в повечето случаи е успешно
“Фигурин

По препоръки от tiande.ovo.bg: лечението на една мастопатия започва от диетата. Ограничават се захарта и белия хляб, солта, какаото и кофеинът, колата, мазните храни. Трябва да се пият много течности и да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци, бяло месо, риба. Храната трябва да е с много фибри, за да се насърчи нормалната функция на чревния тракт.

Дайте мнение и Вие тук!

Препоръчва се прием на витамини – А, С, Е и В-комплекс, както и хранителни добавки за подобряване на антиоксидантната защита.

При образуване на отоци е добър вариант прием на витамин Р и съдържащите го храни, например цитруси, малини, шипки, френско грозде.

Консервативното лечение с медикаменти може да включва – по индивидуална преценка, диуретици, нестероидни противовъзпалителни, препарати за подобряване на кръвообращението, успокоителни (в hapche.bg). Лечебният план при всички случаи е индивидуален. Препоръчват се още хомеопатични продукти и рецепти от народната медицина. Добър вариант са билковите смеси (dar-center.com). Крайна мярка е хирургичното отстраняване на кисти.
Ето и рецепта от осем билки за стопяване на бучки при мастопатия – от lekuva.net:

“60 грама корени очиболец, 30 грама листа от градински чай, 40 грама цвят от невен, 40 грама шишарки от хмел, 30 грама корени от магданоз, 40 грама стръкове от комунига, 40 грама стръкове от жаблек и 40 грама стръкове от жълт кантарион. Две супени лъжици от сместа се слагат в половин литър вода. Варят се пет минути. След изстиване се прецеждат и се употребяват по 150 мл преди ядене, три пъти дневно.”

https://www.lekar.bg/2015/05/26/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F-2/

http://youtu.be/DVfHmXOByUg

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Muco4

Муковисцидоза: за болестта и за лечението й

Муковисцидоза – що за болест е това. Защо се случва – видове. Какви са симптомите. …

Едно мнение

  1. Vily Malinova

    Благодаря за информацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *