Лосион Зинерит. Мнения и цена.
Антибиотикът Еритромицин. Даверцин или крем "Здраве"? Действие против пъпки (акне).

Мнения за Зинерит. Цена и заместители

Лосион, разтвор или пудра Зинерит. Мнения и цена. Има ли крем, заместител на Зинерит? Антибиотикът Еритромицин. Даверцин или крем “Здраве”? Действие против пъпки (акне). Тридерм, Акнатак, Акне аут, Акнеминум, Даверцин, Крем Здраве, Фусидин

Хормоналното и възпалително заболяване акне често преминава в по-тежък стадий, защото основните лекарства просто не се справят. В тези случаи към тях се добавя антибиотик.

Съвременната фармация произвежда голям брой антибиотици, като най-ефективен в тази област се е доказал еритромицин. Той се отличава с антибактериално, противовъзпалително и антисептично свойство.

Еритромицин унищожава възбудителите на инфекциозни кожни заболявания. Основната му употреба е външно, в локална форма – разтвор или мехлем. В таблицата даваме всички регистрирани у нас препарати с еритромицин.

Препарати D10AF02 (с еритромицин)
Наименованиеформа, доза АБ на 1 г
Zineryt Зинеритразтвор 40 мг
Davercin Даверцингел 25 мг
Erythran® Еритранмаз 10 мг
Защо Зинерит е толкова популярен?

Еритромицин се справя с най-тежките бактериални инфекции, чиито причинители остават незасегнати от други антибиотици. Работи при гнойни усложнения, изгаряния, рани от залежаване. Относно акне показва ефективност спрямо всички видове прояви – папули, пустули и възли, разположени на лицето и тялото.

Зинерит е още по-ефективен от еритромицин, защото представлява активна смес на антибиотица с цинк. Той се счита за един от най-ефикасните средства за изчистване на кожата от пъпки. За няколко прилагания Зинерит подсушава, отстранява болезнените пъпки, позволява да се избегнат последващи неприятности с белези и неравен тен.

Мнения за Зинерит от БГ Мама и др.

Зинерит е обсъждан през годините във всички възможни форуми у нас. Най-активно е коментиран преди 15 г., когато се появява за първи път. Впоследствие започват да се качват разнообразни коментари. Има и суперлативи, има и недоволни – недоволни не от самото лекарство, а от продължителността на ефекта му.

Супер, много съм доволна, помага ми, кожата ми заприлича на нормална, нямам и една пъпка, помага и за белезите от пъпките, лицето ми се изчисти – в този стил са доста отзиви в женските и тийнейджърските форуми. Прокарва се мнението, че трябва търпение и по-дълъг период на обработка. Една потребителка усеща действието на Зинерит така: кожата се излющва, пада и започва да расте нова, вече без пъпки и белези.

От коментарите разбираме, че един флакон е за един месец. Всички пациенти го комбинират с някакъв препарат за почистване на лицето.

zinerit-01
Това е флакон с готов за ползване Зинерит – след смесването му вкъщи

А сега за недоволните – мнозина споделят, че Зинерит работи, докато се слага. След като се прекрати, отново излизат пъпки, а според някои – дори повече на брой от преди. Изказва се мнението, че антибиотикът действа със закъснение – не по време на обработките, а след това. В това отношение явно действието е индивидуално, защото се споделят разнопосочни резултати.

“Фигурин

Негативите от Зинерит е втора по обсъждане тема. Главният недостатък е изсушаване на епидермиса и излющването. Ако се изтърпи този момент, кожата засиява, казва потребителка на един от форумите. Други продължават да настояват, че Зинерит е временно решение, както и ВСИЧКИ останали лекарствени средства срещу акне.

В чужди форуми отзивите не са така емоционални. Отбелязва се, че Зинерит помага при разни дефекти на кожа. При някои стига еднократно обработване и пъпките се подсушават и изчезват. Ранно започналото лечение е по-ефикасно, казват ползватели. При задълбочени и усложнени патологии лечението наистина става твърде дълго.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Зинерит и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари. Помогна ли ви? Имаше ли странични ефекти? Какъв заместител бихте препоръчали?

Какво е Зинерит? Състав

Активната смес от соли на цинка и еритромицин осигурява интензивно въздействие по отношение на различни инфекциозни възбудители на акнето – епидермален стрептокок и пропионибактериум акне.

  • Действие на еритромицин против бактерии. Антибиотикът потиска размножаването на болестотворните бактерии и ги води към гибел;
  • Действие на цинка. Цинкът оказва стягащо и антисептично действие, подсушава пъпките, намалява възпалителната реакция, образува на повърхността тънка защитна плака, успокява регенерацията на клетките;
  • Как това намалява появата на пъпки (акне). Антибиотичната съставка атакува самите бактерии, докато цинкът атакува тяхната среда. Зинерит води до изчистване на порите от замърсявания и натрупване на сгъстена кожна мазнина, облекчава извеждането на излишния секрет навън. Този замърсен секрет е идеално обиталище за разрастване на патогените, които отделят токсини и провокират възпалителна реакции. Чрез тези два допълващи се метода на действие препаратът предотвратява прогреса на акне и нейните рецидиви.
Как се ползва Зинерит, пудра и солуцио

Зинерит се прилага само като разтвор. Това е фармакологично активна суспензия, която не е стабилна за дълъг период. Затова производителят предоставя отделно сухата и течната съставка. Пудрата и разтворът са в отделни флакони и се смесват преди терапията.

Картонената кутия съдържа: пластмасов съд с пудра, чийто обем е 30 мл. Това са активните вещества – смес от еритромицин и цинк ацетат. Отделно има флакон с разтворител – прозрачна течност, в чийто състав има етилов спирт и стабилизатор. Отделно са сложени апликатор за точково нанасяне и инструкция.

Стъпка по стъпка, прилагане
zinerit-04
В едното шишенце има пудра, в другото – разтворител, те се смесват в големия флакон

Преди първата процедура се приготвя разтворът.

  1. Свалят се капачките на двата флакона;
  2. Разтворителят се влива в съда с пудрата;
  3. Завинтва се капачката на пълния флакон и интензивно се разтърсва, за да се смесят компонентите;
  4. Отново се отваря флаконът и на мястото на капачката се завинтва апликаторът.

Готовият разтвор се полага точково върху кожата, така че разтворът да намокри възпалените елементи и образувания. След това флаконът се затваря плътно.

След първо използване смесеният Зенерит запазва активност за 5 седмици. След това остатъкът се унищожава и се смесва нов разтвор. Докато е годен, препаратът стои на прохладно място, да не е на слънце.

Как се слага разтворът: апликаторът се прилепва към кожата и леко се натиска флаконът. Течността излиза и напоява пъпката. Докато е прясно обработена, кожата не се мие, не се маже с други препарати, не се гримира. Ограничението е за минимум 2 часа.

След изсъхване Зинерит става прозрачен и вече не се забелязва. Това се нрави на пациентите, защото не създава допълнителни козметични проблеми.

Колко често може да се прилага?

Полагането на Зинерит се повтаря ежедневно през 12 часа. Препаратът се слага върху изчистена кожа сутрин и се полага преди сън.

Колко време може да се прилага?

Дължината на лечението е от 4 до 10 седмици. Ако дефектът бъде отстранен по-рано, терапията се прекратява. Не е нужно да се завърши в първоначално решения срок.

Прекаленото използване на Зинерит носи риска от провокиране на резистентност на микробите спрямо антибиотика и въобще към целия клас макролиди.

При използване на разтвора да се внимава и да не се допуска контакт с очите и устните. Тези зони са много нежни и е възможно да възникне раздразнение.

Възможни странични ефекти

Зинерит не подхожда за всички. Необходимо е да се откаже терапия с него, ако в организма се е сформирала невъзприемчивост към макролидите и при непоносимост към някой от лекарствените компоненти.

Признаци на алергична реакция към Зинерит могат да бъдат: нарастващо зачервяване на кожата в точките на полагане на препарата, усилване на болезнеността, нетърпим сърбеж, отичане.

При повечето хора, използващи Зинерит, отсъстват каквито и да било неприятни симптоми.

  • Изсушаване или зачервяване. В норма след използване на разтвора вероятно ще настъпи усещане за стегнатост, сухота, незначително парене. Дискомфортът е краткотраен и минава самостоятелно в разстояние на няколко часа;
  • Кога да потърсим лекар, ако имаме проблем? Тежките кожни реакции извън границите на нормалното са причина за бърза помощ, например червени обриви, зачервени подутини, мехури.
Спрян ли е Zineryt по аптеките?

Зинерит е регистриран в Изпълнителната агенция по лекарствата и се зарежда в българските аптеки. Не се продава по интернет, защото е рецептурен препарат, значи трябва да се представи рецепта за него. Пред 2020 г. вносът му спира за известно време, но сега той е възобновен.

Откъде да го купим, цена

zinerit-07
Реална потребителка на Зинерит проследява ефекта от лечението

Зинерит се продава в аптечната мрежа на средна цена от около 13 – 14 лв. Зинерит пудра, Зинерит солуцио – може да чуете за препарата и по двата начина. Знайте, че винаги се касае за едно и също лекарство, което се продава на два флакона – пудра и разтворител, а след сливането им се получава солуцио или дермален разтвор;

  • Цена на Зинерит в аптеките. Към момента го намираме само в три аптечни вериги. В Софармаси и Фрамар струва 14.24 лв, по-изгодна цена дава Ремедиум – 13.27 лв;
  • Зинерит в Турция. Препаратът не е регистриран в южната ни съседка. Като най-близък аналог се дава кремът Differin, който е местно производство. Той дава подобен ефект, но съставът му е напълно различен – в него няма антибиотик.

Заместители на Зинерит. Сравнение

Точен аналог на Зинерит в България не се продава – няма други разтвори с антибиотика еритромицин. Комбинацията между еритромицин и цинк е уникална, тя не се възпроизвежда от друг производител.

Частични заместители са кремообразните препарати с еритромицин Даверцин и Еритран. Те отстъпват на Зинерит по липсата на цинк, а също така и по количество антибиотик. В Зинерит са вложени 40 мг на единица, в Даверцин – 25 мг, в Еритран – 10 мг.

Даверцин

Подава 25 мг еритромицин на 1 г от гела. Назначението е за лечение на акне. Отбелязва се, че има единствено локален ефект. Полага се двукратно в деня, само върху подсушена кожа. Слоят трябва да е максимално тънък. Предупреждението е, че прекалено дълго лечение с Деверцин прави бактериите устойчиви.

Цената на туба от 30 г е максимално 7.06 лв.

Еритран

Подава 10 мг еритромицин на 1 г от унгвента. Назначението е акне, гнойни инфекции, импетиго, вторично инфектирани рани. При акне и импетиго препаратът е съпътстващ в обща комбинирана схема. Допуска се мазането му и 3 пъти за деня, като преди това участъкът се почиства от патологични образувания като гной, корички и др. Препоръката е почистването да бъде с олио.

Към момента препаратът не е зареден в апт. мрежа, последната цената на туба от 20 г. е 3.01 лв.

Бензоил пероксид

Това е активно съединение с кератолично (излющващо) и антибактериално действие. Активно е по отношение на бактерията, причиняваща акне. Значително снижава концентрацията на мастни к-ни и липиди на повърхността на кожата, оказва умерено излющващо действие. При системно прилагане намалява проявите на акне и комедони.

При локално полагане лекарството не попада в кръвния поток. Мотив за избора му са вулгарно агне и трофични язви.

Дайте мнение и Вие тук!
  • За акне се намазва 5% върху поразената кожа веднъж дневно в продължение на 14 – 21 дни. Нататък може да се мине на 10% крем или гел. Терапията е продължителна.
  • За тр. язви се ползват 10% от лекарството под превръзка, продължителност на терапията до 21 дни.

С лосион (разтвор) се промиват заболелите зони по 1 – 2 пъти дневно, докато не изчезнат симптомите.

У нас бензоил пероксид като единствено лечебно вещество се съдържа в гела Акне Аут БП, като концентрацията е 5%. Производителят Биотрейд го представя като гел за лечение на акне, който атакува бактериите на акнето. Гелът БП 5% е част от линията Акне Аут, но само той от всички продукти в нея използва бензоил пероксид.

Емаг доставя от Румъния гелът Akneroxid, който е монопрепарат с бензоил пероксид в количество 100 мг на 1 г. Препаратът е представен като анти акне.

Комбинирани средства с бензоил пероксид са Епидуо и Акнидазил. В Епидуо той е съчетан с адапален, а в Акнидазил – с противогъбичното миконазол.

Акне Аут (видове)

Това е патентована серия от продукти за кожа, която е податлива на акне – твърде мазна, с разширяващи се пори и черни точки.

снимка 2

В нея присъстват активен крем и лосион против пъпки, всеки на цена от 30.70 лв. Те успокояват възпалението, премахват омазняването, облекчават раздразнения. Подхождат на кожа с гнойни образувания, черни точки и враснали косми.

В серията са предвидени помощни продукти като възстановяващ и хидратиращ крем, матиращ тоник. Цената и е в диапазона 22 – 28 лв. Възстановяващият продукт е за премахване на петна и белези след лечението на акне.

Трета група продукти са за почистване – гел, сапун и пяна за измиване. Те отмиват мазнините и стягат порите.

Линията се допълва от капсули с витамини в помощ на проблемната кожа.

Акнатак

Този гел е аналогичен на Зинерит, но изпълнен с други „материали“. Вместо еритромицин, тук е вложен клиндамицин. Този антибиотик не убива, но потиска растежа на акне-образуващите бактерии. Вместо цинк, е вложен третиноин, който също отпушва порите по свой начин – чрез нормализиране на излющването на мъртвите клетки. Предпазва от задържане на мазнини и образуване на патологични огнища.

Акнатак е силно съчетание, затова се адресира към пациенти над 12 г. Освен това се слага само веднъж дневно, преди сън. За разлика от Зинерит, Акнатак се разнася по цялата кожа, а не само върху пъпките.

Цената на туба от 30 г е 45.06 лв.

Далацин

Далацин е антибиотикът клиндамицин в различни форми, удобни за различни части на тялото. Има вагинален крем, разтвор и капсули за системно приложение. Серията се цели единствено в заболяването акне.

Към момента в аптеките не са налични течните форми на Далацин, последната им цена е била 7 лв за разтвора и 24 лв за крема.

Крем Здраве

Под марката „Здраве“ на Арома излизат различни продукти, като не всички са насочени към пъпки и акне. Например традиционният крем с цинк подпомага терапията, но той е универсален и не силно действащ.

В линията Здраве има продукти, специално насочени към акне. Те са под общото име Акне стоп.

  • Активният крем е за мазна и предразположена към образуване на пъпки, специално акне, кожа. Той има профилактична роля – постоянно обновява повърхността и третира възпаленията, за да не се създаде огнище. Някои съставки имат антибактериален ефект. Вложени са специални киселини за излющване и обновяване на клетките. Като цяло продуктът успокоява и изглажда кожата. Туба от 50 мл струва 14.40 лв;
  • Мицеларната вода предоставя допълнителна грижа за мазната кожа, като нежно премахва замърсяването и регулира отделянето на себум. Флакон от 150 мл струва 4.50 лв;
  • Почистващият лосион е за ежедневно чистене с цел предпазване от обриви и възпаляване. Не изсушава епидермиса. Флакон от  150 лв е 12 лв.
Акнеминум

А ето и друг подход към проблема – отвътре. Таблетките подават нужните нутриенти за пациенти, предразположени към формирането на акне. Тези компоненти чистят и поддържат здрава кожата. Разчита се на екстракти, винамини и цинк. Дозата е 1 табл. дневно, на цена от 25 лв за месец.

zinerit-09

Тридерм

Кремът на Байер си е завоювал името на „пенкилер“ – крем за всякакви проблеми. В него има антибиотик, антимикотик и кортикостероид, които го прави почти универсален за всякакви проблеми и радикално действащ при дразнения и болки.

Антибиотикът гентамицин е ефикасен и с широк обхват, антимикотикът клотримазол също действа отлично, но спрямо гъбички. Третият компонент е силен кортикостероид  – бетаметазон, който се справя с възпаление, болка, червенина и други неприятни прояви.

Тридерм се прави като маз и крем, за възпалени пъпки е подходящ кремът. Въобще кремообразната субстанция е за ярки възпалителни процеси, а мазта се слага на хронични огнища.

Тридерм не е крем, насочен към акне. Той не лекува причините, но спомага за овладяване на бактериалния растеж и за симптомите. Затова и някои хора го предпочитат. Специалистите обаче са на мнение, че бетаметазон не се слага на акне, а клотримазолът няма място в схемата.

Фуцидин (Фусидин)

Този комплекс също като Тридерм няма да се хареса на специалистите, ако ще се ползва за акне. В него също има кортикостероид, макар и по-слаб – хидрокортизон. Втората съставка е антибиотична – фузидова к-на. Тя дава обяснение защо кремът се ползва и от страдащи от акне – фузидовата к-на е силно активна против стафилококи и Propionibacterium acnes.

Официално назначението за крема е за дерматит, екзема, чиито лезии са инфектирани.

Изотретиноин

Ново лекарство води до съществена регресия на проявите на акне при около 75% от пациентите, а при малък процент (от порядъка на 8%) се постига пълно излекуване. Това е изотретионин – производно на витамин А. Използването му като разтвор върху образуванията води до съществен регрес на всички прояви на акне, особено на комедони и прекомерно отделяне на себум.

За жалост у нас не се предлагат локални препарати с изотретиоин, но има такъв за перорален прием. Казва се Роакутан и един от най-новите решения за всякакви кожни патологии. Активната съставка е силна и категорична спрямо видовете акне, вкл. най-тежките форми.

Под влияние на изотретиноин отделянето на себум се намалява на 80%, епидермисът се обновява, вроговяването се свежда до нормата.

Роакутан е рецептурен препарат за болни от акне. Кутия с 30 бройки струва 46 лв.

Погледнете и ТУК: Мнения за Роакутан на хората в БГ Мама и във форума на Лекар, Как се ползват Третиноин и крем Изотретиноин за пъпки (акне).

Крем Кларина

Кремът е решението на Хималая за акне. Представлява комбинация от раст. екстракти, които действат на гнойни образувания, папули, пустули и други прояви на акне. Оказва изчистващ ефект, охлажда, облекчава симптомите, пази от възпаляване.

Производителят го препоръчва в съчетание с друг свой продукт за перорален прием –  Пурим. Таблетките също комбинират природни екстракти с цел премахване на патогени. Оказва добър ефект при кожни патологии, които се проявяват със сърбеж и възпаляване. Препоръчва се при дерматит, паразити, акне, розацея.

Кремът на Хималая и таблетки за ½ месец са на еднаква цена от 4.20 лв.

Напишете и вие в нашия форум ТУК какъв е бил опитът ви със Зинерит и кои негови заместители сте ползвали! Кое в крайна сметка ви помага против акне! Пишете! Нека да бъдем полезни на хората!

Вижте и това:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Roza

Как излекувах розацея с турско лекарство, крем “Здраве” и др.

Турско лекарство ми помогна в лечението на розацея. В този материал описвам какво научих за …

3 Мнения

  1. Антоан

    Хубаво, ама на някой да не му хрумва да слага зинерит без да е питал лекаря си, защото не е шегичка, доста е силно, не слушайте, че на някой не помогнало…

  2. Спрях млечните и глутена и мажа само Акне аут, имам сериозно подобрение, продължавам!!!

  3. Евгения

    Акне, дерматит, екзема, искат попълване на липсите от витамините В, Д, С, Е, А, мед, цинк, пробиотици също, препоръчвам Дерминакс и Сноуборн Скин. Не се плашете от цените, за тая работа ефтино няма!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *