Синехия. Зачервяване на срамните устни при деца, сърбеж

Трябва ли малкото момиче да става обект на специалистите от областта детска гинекология? Вижте отговорите и вариантите!

Има ли смисъл да се посещава гинеколог още в ранна детска възраст. Отговорът на специалистите е категорично да. Това е така, защото именно в детството е най-лесно да се предотвратят бъдещи гинекологични проблеми или да се открият вече съществуващи.

Кога е необходима консултация?

♣ Посещение при специалиста е необходимо при следните симптоми:
♣ Зачервяване на кожата и слизестата обвивка на външните полови органи, сърбеж, парене, секрет.
♣ Сърбеж и парене при уриниране, бактерии и повишено количество левкоцити в урината
♣ Неправилен строеж на външните полови органи
♣ Остри или хронични заболявания в корема или промени в неговата форма и големина
♣ Херния
♣ Заболявания на майката на новороденото с хламидоза, трихомона и др.

На преглед

Гинекологът ще огледа детето и ще прецени физическото и половото му развитие. Достатъчно е да настроите момиченцето си, че трябва да каже името и възрастта си, да си покаже езика и подмишниците, корема и гърба.

Лекарят ще му предложи да легне по гръб или от навеждане напред да застане на лакти и колене. При позицията по гръб предлагайки му да заеме поза на жаба, докторът внимателно ще разтвори крачетата му и ще огледа външните полови органи.

Ако при прегледа се установи някаква патология, той ще предложи оглед с помощта на приспособления за детската възраст, които не предизвикват дискомфорт. Какъв е тоалетът на малкото момиче?

Промиването се прави с топла вода в посока обратна отпред-назад. Така бактериите от червата няма да попаднат във влагалището.

Ръцете на майката трябва да са чисти.

Може да се ползва марлена салфетка или памучен тампон. Влагата след измиването се попива. Кърпата трябва да бъде мека, чиста и индивидуална. Детското бельо трябва да се сменя всеки ден. Не се препоръчва:Да се мият външните полови органи със сапун. Това нарушава естествената микрофлора на влагалището, създава условия за развитието на болестотворна среда.

Освен това близостта на влагалището с ануса увеличава възможността за заразяване. Мастните и потните жлези при детето все още не работят. А често използването на сапун изсушава слизестата обвивка и разрушава водно-липидния слой. Всевъзможните ароматизтори, които могат да влизат в състава на сапуна или пяната, са способни да предизвикат сърбеж и зачервяване.

Гъбите не са нужни за грижата на половите органи. С тях може да се нанесат микроскопични драскотини по нежната кожа на детето.

Възможните проблеми:

Вулвовагинитите са най-често срещаното заболяване при момиченцата от предучилищна и ранна училищна възраст. Те се характеризират със зачервяване, оток на кожата около външните полови органи, секрет на половите органи. Детето изпитва сърбеж и парене. Лечението е комплексно. Включва местна терапия, спазване на лична хигиена, повишаване на защитните сили на организма с витамини. Най-честият път за заразяване е вътреутробният и следователно тази инфекция се наблюдава и при много малки момиченца.

Хелминтите (паразитни червеи, които живеят в организма) често предизвикват раздразнение. Зачервяване и сърбежа понякога са естествена реакция на организма при обща алергична реакция.

Синехия – понякога при малките момиченца (предимно до 2-годишна възраст) може да възникне срастване на малките срамни устни (синехия), което затруднява отделянето на урината и предизвиква вторичен вулвовагинит. Детския гинеколог назначава терапия, която води до постепенното изчезване на синехията. Само при пълно закриване на половите органи и при невъзможност за отделяне на урина наличието на синехия е показание за хирургично лечение.

Ендокринни проблеми – Детският гинеколог може да помогне при тях. Увеличаването на млечните жлези, порастването на коса по челото и на други открити участъци, забавеният растеж, недостиг или излишък на телесно тегло при момиченцата на възраст от 0 до 8 години – това са признаци на заболявания изискващи задължително и непременно обръщане към специалист.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Синехия. Зачервяване на срамните устни при деца, сърбеж
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *