Д-р Маргарита ЕТЪРСКА, к.м.н., гастроентеролог

Стомашната язва или Профилактика на язвената болест

Язвената болест (язва) е често срещано заболяване, предизвикано от комплекс фактори, водещи до повишена киселинност на стомашния сок или до намалена резистентност на лигавицата му.

Протича с болки в горната част на корема, киселини, гадене, повръщане и често с усложнения – кръвоизливи, стеноза на пилора, перфорации, налагащи оперативно лечение.

Заболяването протича хронично-с периоди на затихване (ремисия) и периоди на обостряния, настъпващи най-често сезонно – пролет и есен.

Комплексното лечение на активната язва води до успешно отстраняване на оплакванията и стихване на болестния процес, но остава готовност за ново активиране в следващия сезон – пролет или есен.

За да предотвратим рецидивите, както и усложненията и постигнем пълно излекуване на заболяването, е необходимо след началното комплексно лечение на активната болест да се провежда редовно пролетно-есенна профилактика, 6-8 седмици в продължение на няколко години, до доказване пълното изчезване на язвата, както и на предразполагащи фактори за появата й.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОФИЛАКТИКАТА?

ДИЕТИЧНИЯТ РЕЖИМ е от съществено значение както за лечение на активната язва, така и за нейната профилактика. Той включва: приемане на храна 5-6 пъти дневно, която да е механически, химически и термически щадяща.

Избягват се храни с груба целулоза (боб, грах, леща, зеле, краставици, плодове с твърди обвивки и незрели), изключват се силно концентрирани захари (компоти, конфитюри, сладка), както и пикантни подправки, газирани напитки, кафе, алкохол.

Кулинарната обработка да бъде: варене, печене, но не пържене. Препоръчват се супи, пюрета, плодови и зеленчукови сокове, не много сладки, добре узрели плодове – без люспи и семки. В храната трябва да преобладават мляко и млечни продукти, яйца, месо, масло, както и зеленчукови и плодови сокове и пюрета.

Дайте мнение и Вие тук!

Диетата при язвено болните трябва стриктно да се спазва в сезоните на обостряне, както и при активната язва. Извън тях тя може да се разшири, с по-малки ограничения, без да се преминава на общ хранителен режим.

МЕДИКАМЕНТОЗНАТА ПРОФИЛАКТИКА се осъществява съвместно с диетичния режим. Ползват се същите лечебни средства като при обостряне, но в по-малки дози. Лечението започва преди появата на рецидива. Подходящи са медикаментите, потискащи солно-киселата стомашна секреция. Могат да се ползват и алкализиращи средства – алмагел, антиацид и др., но с по-малък успех.

“Фигурин

В помощ на лечението и профилактиката на язвената болест е отстраняване на хеликобактер пилори, ако наличието му в стомашния сок се докаже. За срок от 7-10 дни към основните медикаменти се прибавя и антибиотик. Билките могат да бъдат помощно средство в лечението и профилактиката на язвената болест.

Препоръчват се комбинации от живовляк, смрадлика, жълт кантарион, сладък корен, бял равнец и др. Помощно средство в профилактиката са и алкалните минерални води. У нас почти всички минерални изводи са алкални и подходящи. Най-вече се ползват водите на Сливенски минерални бани, Горна баня и някои извори на Хисаря.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *