Пиелонефритът вдига кръвното и съсипва бъбреците

Пиелонефрит е бактериална инфекция на бъбреците и пикочните пътища. То е широко разпространено заболяване, на второ място сред всички инфекции, след тези на дихателните пътища.

ПРИЧИНИ за пиелонефрит.

Най-честият причинител е бактерията ешерихия коли. По-рядко като причинители се срещат бактериите протеус, псевдомонас, клебсиела, ентерокок, стафилокок, хламидия и други.

Урината има антибактериални свойства, както и лигавицата на пикочните пътища, но там, където има предразположение за инфекция, първо се инфектира пикочният канал, после пикочният мехур и пикочопроводите, докато се стигне до инфектиране на бъбреците и бъбречното легенче.

ОСНОВНИ ФАКТОРИ за пиелонефрит.

Принадлежност към женския пол поради по-късата уретра, която е първата бариера пред инфекцията. Смущения в нормалното оттичане на урината, предизвикани от други бъбречни заболявания, като бъбречнокаменна болест, везикоуретерален рефлукс (връщане на урина от пикочния мехур към пикочопроводите; простатна хиперплазия (уголемяване на простатната жлеза при мъжете); стриктура (стеснение) на пикочните пътища.

Повишена концентрация на урината при намален прием на течности или значими водни загуби на организма, тъй като при разредена урина бактериите изпитват значителни трудности, поради намаление на осмотичното налягане. Това води до преминаване на вода вътре в бактериалната клетка, която в един момент отича поради увеличения си обем и дори може да се спука.

Никак не е случайно, че пиелонефритът зачестява през летните месеци, когато организмът губи много течности поради изпотяването и отделя по-малко количество и по-концентрирана урина. Други предразполагащи фактори са бременността, захарният диабет, хроничният запек и неволна травма по време на секс. Болестта започва с втрисане и силни болки.

ОСТРИЯТ ПИЕЛОНЕФРИТ протича не повече от 3 месеца, а ХРОНИЧНИЯТ може да продължи и цял живот, когато причинителят на двата вида заболявания е един и същ. Пиелонефритът може да бъде и рецидивиращ, когато причинителят му всеки път е различен.

При острия пиелонефрит началото е внезапно, с висока температура до 39-40° С, втрисане, отпадналост и липса на апетит, гадене и повръщане, болки в кръста, усилване на болките при лек удар с юмрук в поясната област, щипене и парене при уриниране, често уриниране, помътняване или потъмняване на урината, изпотяване, болки в крайниците и гърба, неприятна остра миризма на урината.

Нетипичен, рядко срещан е обривът по цялото тяло. Той не се повлиява от противоалергични лекарства, но изчезва спонтанно в процеса на лечение. Характерна особеност при по-възрастните болни е протичането на болестта без оплаквания, с по-ниска температура, почти без болки, както и по-трудното и продължително лечение.

РЕЦИДИВИРАЩИЯТ ПИЕЛОНЕФРИТ протича с редуване на остри заболявания, но всеки път с различен причинител и липса на оплаквания в периодите между отделните кризи.

Дайте мнение и Вие тук!

УСЛОЖНЕНИЯ при пиелонефрит:

  • Високо кръвно налягане (вторична хипертония), чието лечение изисква комплексен подход.
  • Анемия – намаляване на хемоглобина в кръвта.
  • Уросепсис – отравяне на кръвта с бъбречен произход.
  • Нефросклероза – изсъхване на бъбреците.
  • Амилоидоза.

При стандартните лабораторни изследвания се установява намаление на хемоглобина (анемия), висока СУЕ, установяване на гной в урината, бактерии и кръв, белтък в урината, намалена концентрационна способност на бъбреците. При установяване на висок брой левкоцити (бели кръвни телца) в кръвта е наложително да се помисли за- паранефритичен абсцес. Особено важно в случая е установяване на инфекциозния причинител на бъбречната инфекция, плюс второ изследване – антибиотикограма. По този начин се установява кои антибиотици са най-ефикасни спрямо инфекциозния причинител.

ЛЕЧЕНИЕ на пиелонефрит

“Фигурин

Отстраняване на предразполагащите фактори, повишено приемане на течности и намаляване на водните загуби при повръщане, лечение на бъбречнокаменната болест.

Агресивно и мощно лечение с антибиотици (според резултатите от антибиотикограмата). Лечение и предотвратяване на рецидивите (лигавицата на пикочните пътища много лесно се поддава на ново инфектиране и изисква продължително лечение), което става с 5-нитрокс.

Повишаване на имунната защита на организма чрез приемане на витамини, пълноценна храна, имуностимулатори, лечение на анемията, високото кръвно налягане, мерки за запазване на бъбречната функция.От пиелонефрит най-застрашени са жените и диабетиците.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА:

Билки за АЛБУМИН В УРИНАТА

  • 100 г стръкове хвощ и по 50 г шишарки хмел, стръкове пчелник и корени гръмотрън. 2 с. л. от сместа се залива с 500 мл вряща вода. Ври 5 мин. на тих огън и кисне 30 мин. Прецежда се и се пие 4 пъти дневно по 100 мл 20 мин. преди и 20 след ядене.
  • 2 с. л. шипки и ч. ч. царевични зърна се заливат с 1 л вода. Ври на тих огън 20 мин. и след изстиване се прецежда. Изпива се за 1 ден вместо вода.

Билки за ПИЕЛОНЕФРИТ

  1. По 40 г листа леска и мечо грозде, по 80 г коренища пирей и листа жиловлек и 30 г коренища дилянка. 2 с. л. от сместа се залива с 500 мл студена вода- ври 15 мин. на тих огън и се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно преди хранене.
  2. 100 г стръкове хвощ, 150 г корени кисел трън, 50 г коренища пирей и 60 г цвят невен се смесват. 2 с. л. смес се залива с 500 мл кипяща вода. Ври 10 мин. на тих огън и след изстиване се прецежда. Пие се 4 пъти дневно по 100 мл преди хранене.

Погледнете и ТОВА:

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

пиелонефрит

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Защо получаваме пиелонефрит. Симптоми. Остър пиелонефрит. Кога става хроничен. Обичайното лечение. Как действа ципрофлоксацин. А …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *