Терапия на болестта на Паркинсон

Какво наричаме подходящо лечение за паркинсон и кои са видовете лекарства. Ценни съвети при откриване на симптомите на Паркинсоновата болест.

Чрез повишаване нивото на допамин в мозъка могат да се атакуват проблемите с ходенето, движенията и тремора, които са основни прояви на Паркинсоновата болест.

Вземането на допамин в чист вид, е безполезно, защото той не може да премине директно в мозъка и да се усвои от него.

Ето няколко вида медикаменти, които се прилагат при лечение на паркинсон:

Леводопа.

Едно от най-ефикасните антипаркинсонови средства представлява натурално вещество. Под формата на таблетки, то се разтваря в стомаха и се транспортира до мозъка, където се превръща в допамин.

Допаминови агонисти.

Тези медикаменти активират допаминовите рецептори и подтикват нервните клетки да реагират като на допамин.

МАО Б инхибитори.

Те блокират ензима моноамин оксидаза Б, като по този начин се повишава нивото на допамина в мозъка.

Катехол О-метилтрансферазата (КОМТ) инхибитори.

Те удължават ефекта на комплекса карбидопа/ леводопа чрез блокиране на ензима, който разгражда леводопата.

Антихолинергици.

Този вид медикаменти намалява тремора.

Дайте мнение и Вие тук!
Физикална терапия,

физическите упражнения подобряват подвижността, обема на движенията и мускулния тонус.

Хирургически интервенции. Дълбоката мозъчна стимулация е най-разпространената хирургична интервенция за лечение. Състои се в имплантиране на електрод дълбоко в мозъчните структури, които отговарят за движенията. Това лечение се прилага при пациенти в напреднала фаза на болестта на Паркинсон или при такива, които не се повлияват от медикаментозната терапия.

Много важни за болните са близкият контакт с лекуващите ги лекари и начинът им на живот.

Ето няколко съвета при симптоми на паркинсон:

  • Хранете се здравословно. Преминете на диета с изобилие на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
  • Внимание при ходене! Паркинсоновата болест нарушава чувството за равновесие, затова пациентите да не се движат бързо, да се опитват да докосват земята първо с петата и след това да отпускат тежестта на тялото върху цялото стъпало.
  • Пазете се от падане. В по-късните фази на Паркинсоновата болест пациентите падат много лесно, тъй като е засегнат центърът на равновесие и координация. Те губят баланс при леко побутване или сблъсък. Затова: болните не бива да накланят тялото си, за да достигнат нещо; да носят багаж, докато ходят.
  • Обличайте се подходящо! Загубата на финия моторен контрол прави трудно боравенето с копчета и ципове. Затова болните трябва да подбират лесни за обличане и събличане дрехи – анцузи, панталони еластични колани или със самозалепващи се повърхности.
  • Търсете съпричастност от близките си. Подкрепата на семейството и приятелите е важен фактор за психичната балансираност на болните.
  • Не пренебрегвайте алтернативната медицина. Масажите отпускат мускулатурата и действат общо тонизиращо. А тай-чи и йога подобряват гъвкавостта и баланса.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

паркинсон симптоми

Паркинсон. 10+ ранни симптоми на болестта. Изследвания, фази

Паркинсон, паркинсонизъм: що за болест? Причини за страданието; ранни признаци и типични симптоми. Психични изменения. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *