кръгов косопад на петна алопеция
кръгов косопад на петна алопеция ареата, гнездов косопад

Кръгов косопад. Домашно лечение на окапване (опадане) на косата на петна и кръгове

Кръгов косопад, това е един от многото видове косопад, който се лекува. Вижте как става това лечение.

Известно е, че за разлика от андрогенно обусловения косопад, който засяга предимно и най-тежко мъжете, огнищният или кръгов косопад се наблюдава при жени и мъже от всички възрасти и раси, но най-често се проявява през детството.

Според статистиката от това заболяване страдат приблизително 2% от населението в света, а пресметнато за България – около 150 000 души.

На езика на медицината кръговият косопад се нарича алопеция ареата и продължава да бъде една от големите загадки, с чието решение до този момент не е успяла да се справи дори и модерната медицинска наука.

Важно е да се има предвид, че този тип косопад днес вече не се счита за симптом или съпътстващо други заболявания явление, а за отделна болест. Обикновено алопеция ареата възниква и се установява съвсем внезапно. Най-често една сутрин човек вижда в огледалото окръглен олисял участък на главата си, който в рамките само на няколко дни става напълно плешив.

При жените нерядко алопецията се открива във фризьорския салон. Така или иначе, при едни заболяването се проявява чрез едно или няколко малки, кръгли, голи петна, докато при други настъпва олисяване на големи участъци.

Алопеция ареата може да се развие и във всяка една от окосмените части на тялото, само в нея или едновременно и върху главата. Така например нерядко се засягат веждите, миглите, а при мъжете и брадата.

Независимо от размерите на алопетичните огнища характерното за тях е, че кръглите полета винаги са рязко очертани – като че ли е прекарана невидима линия.

Понякога окапва цялата коса по главата и тогава говорим за тотална алопеция. Най-тежката форма е универсалната алопеция, при която опадват всички косми по цялото тяло.Днес широко се застъпва схващането, че алопеция ареата е автоимунно заболяване.

Косопад на петна при жените и мъжете. Какво да правим при частично оплешивяване?

Дайте мнение и Вие тук!

Счита се, че от факторите, провокиращи този тип косопад, най-голямо значение имат стресът, хроничните инфекции (на сливиците, зъбите, синусите и др.), както и някои хормонални смущения.

“Фигурин

Лечението на алопеция ареата трябва да се провежда от дерматолог и е продължително, което изисква търпение.

Основният проблем се състои в това, че не съществува специфично или универсално лекарство, респективно специфично лечение. Разполагаме обаче с различни терапевтични схеми, които трябва да се съобразяват със степента на косопада, възрастта и пола на пациента.

Ще посочим някои от тези, с които обикновено се постигат добри резултати.

Средства за разширяване на кръвоносните съдове, снабдяващи с хранителни вещества корените на космите. Съществуват много ефективни препарати, някои от които са предназначени за втриване в кожата на главата, а други за приемане през устата.

  1. Имуномодулатори под формата на таблетки или колоидни суспензии.
  2. Чрез прилагане на дразнещи средства, при което се получават т.нар. контактни алергени. Идеята за този тип лечение датира от древността. Счита се, че дразненето на кожата на главата инициира растежа на косата.
  3. Външно третиране с имуностатици – кортизонови унгвенти или лосиони, което може да е успешно при малки засегнати участъци. Някои лекари се опитват също така да противодействат на косопада с подкожни кортизонови инжекции. В този случай трябва обаче добре да се помисли за страничните ефекти на кортизона и да се прецени дали не е по-добре да се примирим с косопада, отколкото да се изложим на страничните действия на кортизона. Още повече че изгледите за успех са по-скоро незначителни.
  4. Антибиотици – прилагат се при наличие на инфекция.
  5. Препарати, съдържащи цинк – при установяване на анемия (например при обилна менструация).
  6. Неспецифични дразнещи средства, включително и течен азот.
  7. Препарати, богати на минерали, соли и витамини. Тяхното действие води до общо укрепване на кожата, косата и ноктите.

В заключение ще кажем, че независимо от поднесената ви информация по никакъв начин не препоръчваме самолечението. Освен че в повечето случаи то може сериозно да навреди, практикуването му отлага във времето адекватната терапия, която е толкова по-ефективна, колкото е по-навременна.

Погледнете и ТОВА:

Алопеция ареата: Лечение и колко време трябва за целта?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

алопеция ареата

Алопеция ареата: Лечение и колко време трябва за целта?

Историята на Кайла Мартел – плешивата красавица, която се размина за малко с короната на …

3 Мнения

  1. Преди години една братовчедка имаше подобен проблем и се излекува с билков мехлем. За съжаление нямам представа какъв. Беше приготвен от билкар, който вече не е сред нас.
    Знам още, че билката чемерика помагала при подобен проблем. В този продукт, който ползвам за растеж на косата има чемерика, репей, коприва, лавандула.

  2. Здравейте, сестра ми има проблем с косопад на петна от два месеца вече. И почти не й останаха косми на главата, от какво може да й се възстанови косата, моля, ако знаете, пишете ми!

  3. Здравейте!От опита на приятели знам ,че чесънът стимулира разтежа на косата. Втривайте склидки чесън.Репеят също има такова действие.Другото,което е хрян в спирт 90% настърган,престояма 10 дни на тъмно и след това се използва за мазане.Другото е екстрат от люти чушки с репей.Дано съм била полезна.Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *