Защо някои протези нараняват венците?

Изработването на долна протеза създава много трудности и поставянето й може да доведе до наранен венец. Какво да правим?

Често се случва равните долни венци да не задържат протезата и тя лесно да се изхлузва.

Трудности се получават и когато се правят две цели протези, а в устата няма и един зъб за опора.

Обикновено пациентът трябва да изтърпи неудобствата и да свикне, както се свиква с нови обувки.

Но в много случаи протезата е просто лошо направена и никакво търпение не помага, венците се разраняват.

Обикновено това се разбира след 5 – 6 дни.

Какво да прави пациентът, когато получи наранен венец от протезата или по някаква друга причина?

Най-бързо и ефикасно действа жабуренето с чай от лайка. Също така можете да си направите “компрес” от запареното пакетче на чая от лайка, като наложите с него нараненото място. След втория-третия опит венецът ви ще започне да се оправя!

След това стоматологът е длъжен да излекува наранените венци и да изработи нова протеза.

Дайте мнение и Вие тук!

За съжаление, това струва много нерви и време на пациента, докато успее да убеди стоматолога, че протезата не е годна и трябва да бъде сменена.

Ако разраняването на венеца настъпи след няколко дни, това говори, че протезата не е по мярка. А силната и бърза реакция до ден или два след поставянето говори за свръхчувствителност от забавен тип, особена реакция на организма. На мястото, където материалът допира венеца, лигавицата се зачервява, отича и лесно се разранява.

Ако стоматологът заподозре алергична реакция, протезата трябва веднага да се снеме, да се изчака да премине възпалението и протезирането да се извърши с друг материал.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *