Висок пулс и нормално кръвно.
Ниско кръвно и учестен пулс. Намаляване на пулса с Валидол, Амаритон, Верапамил,

Как се сваля висок пулс. Опасен ли е ускорен пулс в покой 90, 100, 110?

Висок пулс и нормално кръвно. Как се сваля ускорен пулс? Опасен ли е? Ниско кръвно и учестен пулс. Намаляване на пулса с Валидол, Амаритон, Верапамил, Изоптин, Антистенокардин и хомеопатия. Други начини

Пулсът и кръвното налягане не ни вълнуват, докато сме здрави. Но тялото старее и се износва. Всички органи се изменят, вкл. сърцето.

Визираните от нас параметри са маркери за състоянието на сърдечно-съдовата с-ма. Показват и цялостното състояние на човека, защото кръвта захранва и всяка клетка разчита на донесения от нея кислород. Тялото не благоденства, когато сърцето е болно.

Пулсът и налягането показват как работи сърцето (пулс) и каква работа успява да свърши  (кръвно налягане).

Да обясним! За една минута сърцето се свива и отпуска примерно 70 пъти. Това е пулс. Кръвта се изпомпва и тръгва към клетките. Обаче тя се движи в кръвоносни съдове. Те са тясно място и оказват съпротива. Тази съпротива виждаме в стойностите на кръвното налягане.

За да сме наясно с цялостната картина по кръвоснабдяването, ни трябват и двата вида данни – как бие сърцето и как кръвта се движи по съдовете. Например сърцето е здраво (нормален пулс), но съдовете са свити и пречат на кръвта да протича (високо кръвно).

В таблица даваме ориентировъчни стойности, приети за норма.

Норми за работата на сърцето и съдовете по възрасти и пол
ВъзрастПулсКръвно налягане жениКръвно налягане мъже
До 50 г.60 – 80116 – 137 / 70 – 85123 – 135 / 76 – 83
От 50 до 60 г.65 – 85140 / 80142 / 85
Над 60 г.70 – 90144 – 159 / 85142 / 80 – 85

Какво наричаме висок пулс?

Висок пулс значи, че сърцето бие ускорено – прави повече от нормалния брой удари за една минута. Патологично и опасно е, когато сърцето изпомпва кръв повече от 90-100 пъти в минута. Това положение се нарича тахикардия, една от видовете аритмия (аритмия е общ термин за изменен сърдечен ритъм).

Сърцето бие ускорено при почти всяко заболяване. Затова медиците първо мерят пулса, за да се ориентират дали има проблем, но той не стига за диагностика.

Опасен ли е високият пулс?

Зависи от причината за високия пулс. Случаите са три различни.

puls-01
Това е пулс
  1. Сърцето ускорява работата си при напрежение – емоционално и физическо. Спомнете си как „блъска“ в гърдите при вълнение и страх. Щом стресовият фактор изчезне, пулсът влиза в норма. Такова повишение не е опасно.
  2. Опасно е, когато сърцето ускорява работата си без натоварване. Лежите на дивана, гледате ТВ и изведнъж пулсът се учестява. В такива моменти възникват слабост, сърцебиене, задух, болка в гърдите. Те са белези за произшествие, за патологично състояние.
  3. В третата ситуация пулсът е винаги висок – постоянно, денем и нощем, той превишава 90 удара в минута. Понякога това е нормално и неопасно явление – някои хора имат тази интересна особеност. Ако повишеният пулс не безпокои, няма място за лечение. В останалите случаи той показва сериозно заболяване – това се разпознава по другите симптоми като хипертония, тахикардия, исхемия и др. Не са изключени патологични изменения на бъбреци или ч. дроб, а също и ракови образувания.

Как се сваля?

Високият пулс се нормализира самостоятелно или с лекарствена помощ. В много случаи отшумява сам с отстраняване на провокиращия фактор (стрес, умора). В други се налага лечение на заболяването провокатор.puls-02

“Демир

Екстрена помощ при висок пулс

  1. Болният се слага да легне;
  2. Дава му се успокоителен препарат – Валидол или растителен с мента и валериана;
  3. Третата стъпка зависи от това дали болният знае за проблема си.
  • Когато болният вече е имал пристъпи и знае причината, трябва да изпие една доза от лекарството, което му е изписано за купиране;
  • Когато пристъпът е първи, не се пие друго. Когато няма подобрение, се вика линейка.

Необходимо е да се разбере защо пулсът е учестен и да се реагира спрямо причинителя. По-обичайни причини за засилена работа на сърцето са инфекции с висока Т°С, дихателни болести, кръвоизливи, хормонални колебания. Наблюдава се при пристъп на стенокардия и хипертонична криза.

Валидол при ускорен пулс

При завишаване на пулса без видима причина и без предистория Валидол е разумен и безопасен избор. Той се взема при аритмии, макар че не въздейства на сърдечния мускул, а само на нервната с-ма.

Валидол помага при неврогенно учестяване на ритъма. Той е безполезен при дефекти в автоматизма на сърцето. Но с негова помощ ще сме елиминирали групата най-често срещани причини като стрес и преумора.

Валидол успокоява сърцето благодарение на плацебо ефект. Ментолът не влияе на истинската причина, но прекратява кризата, предпазва от усложнения и дава време на болния да се обърне към специалист.

Да обобщим: при висок пулс вземете Валидол. Той е безрецептурен и евтин, не пречи да го имате вкъщи. Ако няма ефект до 15 минути, вземете и втора таблетка (те се топят под езика, а не се гълтат цели). След нея картината ще е ясна.

Валидол не помогна, какво да пия?

Когато Валидол не помага, не вземайте други лекарства, а позвънете за лекар.

Широко се прокламира, че след Валидол се пробва с нитроглицерин. Това е логично. Ако се премахне психогенната причина, остава органичната, а за нея е нитроглицерин. Той въздейства на сърцето.

Но този съвет е безполезен. Пациентите без диагностициран проблем няма да разполагат вкъщи с нитроглицерин. Тези с диагностициран ще разполагат с лекарства, които са им изписани лично за тях. Първите не трябва да пият нищо, а вторите да пият, каквото им е дадено.

Погледнете и ТОВА: Мнения за Валидол при ускорен пулс, при паник атака и нервен стомах. Може ли с алкохол? Странични ефекти.

Амаритон, капсули

Голяма група лекарства са наречени антиритмични – те нормализират ритъма на сърцето. Сред тях е Амаритон.

puls-03
Има две лекарства с флекаинидов ацетат

Този препарат се освобождава постепенно и е с висока ефективност. Под негово въздействие се удължава паузата преди следващото съкращаване, сърцето се успокоява,  ритъмът се нормализира.

Амаритон помага при висок пулс, но не се взема инцидентно, нито на своя глава. Той се изписва при ускорено сърцебиене, когато други лекарства не са помогнали. Амаритон е като „тежка артилерия“, като спасителен вариант за пациенти, на които обичайните лекарства не са подействали.

Верапамил

Това лекарство има универсално въздействие за разлика от Амаритон. Амаритон влияе само на сърцето, а Верапамил – и на съдовете. Той ги разширява с което облекчава преминаването на кръвта през тях и оттам – усилието от страна на централния мускул.

Верапамил е отличен избор при комбиниран проблем с вдигнато кръвно. Той се дава при исхемия, аритмии и хипертония.

Изоптин, таблетки

Верапамил има точни аналози – това са Изокор, Изоптин и Изоптин SR. Те имат същата съставка – верапамилов хидрохлорид, и работят идентично. Разликата е в производителите, цената и дозировките.

Хомеопатия

Някои хомеопатични препарати бързо нормализират сърдечната дейност при известна причина. Например Спигелиа антелмиа се дава при висок пулс поради злоупотреба с цигари, Хамомила – при злоупотреба с кафе, Нукс Вомика – при злоупотреба с алкохол, а Туя – при прекаляване с чай.

Игнация амара е универсален препарат при неврогенно повишаване на пулса. Той веднага нормализира състоянието.

Когато причината е в хормоните, по-добре да се избира между Йодум, Натриум муратикум и Игнация.

При тахикардия поради преумора и физически травми се назначават Арника и Рус токсикодендрон.

При органични поражения на сърцето и атеросклероза по-добри са Лахезис, Натриум муратикум или Йодиум.

Още по темата ТУК: Хомеопатия при ускорен пулс и аритмия. Билки при сърцебиене и забавен пулс. Какво се прави при пулс 200?

Капки за ускорен пулс
puls-04
Капки за сърце
  • Ментови капки. Чиста тинктура от мента или в комбинация с глог и валериана – тези капки имат безопасно и забележимо действие при стрес и емоционално разклащане. Техен таблетиран вариант е Валидол;
  • Тинктура от глог. В аптеките се намират десетина наименования, някои адресирани направо към сърцето. Глогът намалява възбудимостта на ЦНС, тонизира сърдечния мускул, усилва коронарното и мозъчното кръвообращение, отстранява тахикардия;
  • Домашни капки от глог. 2 с.л. цвят и лист от глог се настойват 10 дни в 100 мл водка или 70% спирт, филтрират се и се пазят в тъмно стъкло. Дозата е 3 Х 20 – 30 капки, за 20 – 30 дни. Препоръчителни са при функционално разстройство на сърдечната дейност, при сърдечна слабост, ангионеврози, безсъние при сърдечно болни, при хипертиреоза с тахикардия, начални форми на хипертония и атеросклероза;
  • Тинктура Сърце на Биохерба. Композиция от калина, шлемник, чесън, бял равнец и валериана с ползи за сърцето и съдовете;
  • Тинктура Сърце на Вадимелис. Композиция от маточина, глог, валериана, бреза и лавандула. Редовна доза от 20 капки;
  • Здраво сърце на Чудодейка. Комбинира ч. боровинка, цариче, овчарска торбичка, смокини, кисел трън и червен пипер за кръвна циркулация, функции на сърцето и активизиране на кръвните клетки. Балансира налягането, сваля високи стойности, пречи на артериите да се втвърдяват;
  • Формула за сърце и кръвоносни съдове на д-р Биомастер. Комбинира 24 билки за поддържане на системата от сърце и съдове. Влияе на ритъма, пулса, тонуса и налягането. Поддържа кр- съдове и техните стени, както и нормалното циркулиране на кръв в тях.
  • Тинктура 80/120. Съчетава глог, хвощ, спирея, царевична коса и котешка стъпка с цел нормализиране на кръвния оборот.

Други капки за здравето на сърцето и нормализиране на пулса са Кардио, Кардиоксин, Анервина.

Още капки и народни средства ТУК: Как се сваля висок пулс? Как да намалим ускорен пулс с народни методи? Билкови лекарства за сваляне и лечение.

Други лекарства за аритмия и тахикардия

За контрол върху сърдечната честота се назначават няколко типа препарати.

Дайте мнение и Вие тук!
  1. Бета блокери – намаляват честотата на съкращения на сърцето като блокират възбуждащия ефект на адреналина. Те са най-ефикасното и популярно лекарство при тахикардия. Допълнително свалят високи стойности на съдово налягане, потискат тревога и мигрена. Такива са СЕКТРАЛ (ацебутолол), Атенолол, Бетак (бетаксолол), Бизопролол, Карведилол, Метопролол и др.;
  2. Блокери на калциеви канали – забавят сърдечната честота и се назначават при тахикардия. Те действат чрез разхлабване на гладката мускулатура в артериалните стени и пазят сърцето от поглъщане на калций. Излишъкът на калций значително усилва пулса. Тези блокери защитават сърцето от отслабване и разширяват артериите. В тази група влизат Верапамил и Дилтиазем. В повечето случаи кардиологът назначава един от двата на непрекъснат курс;
  3. Сърдечни гликозиди. Основен препарат е дигоксин. Той намалява скоростта на сърцето. Лекарите често го предпочитат като основен препарат при сърдечна недостатъчност. Той забавя предаването на електрически импулси в сърцето.

Вижте и ТОВА: Лекарства за ускорен пулс и за успокояване на сърцето. Хапчета за сърцебиене, против аритмия.

Други начини

В определени ситуации са нужни лекарства, които влияят не на сърцето, а на съдовете. Те индиректно облекчават сърцето, като свалят съпротивлението по артериите, премахват запушвания, плаки и подобряват способността на кръвта да тече.

puls-05
Запушването на съдовете с мазни плаки или съсирек кара сърцето да работи извънредно, за да преодолее съпротивата

За подобряване на кръвообращението се назначават статини, фибрати, секвестранти. Статините се пият на дълги курсове. Те възстановяват нивото на холестерола и му пречат да се отлага в съдовете. Фибратите намаляват лошия холестерол, пият се 2 месеца. Секвестантите свързват холестерола в червата и не му дават да се усвоява.

Антистенокардин

Лекарството пречи на тромбоцитите да се слепват и да правят съсиреци. Спада към групата на антитромботичните препарати. Те влияят на здравето на съдовата система и на сърцето косвено. Тромбите запушват просвета на кр. съдове и сърцето се напряга, за да преодолее пречката. Освен това те причиняват съдов инцидент, когато попаднат в централния мускул.

Хвърлете поглед и ТУК: Странични ефекти от Антистенокардин при високо кръвно и висок пулс? Колко време се пие след ковид и кога се взема? Противопоказания. За какво се пие?

Какво се прави при ускорен пулс 90, 100, 110, 200?

Пулс 90 е гранична стойност, над която са нужни мерки.

Пулс 200 е животозастрашаващо състояние. Ако се измерят 200 или 220 удара, на мига звънете за линейка. Има риск човекът да получи удар – на сърцето или мозъка.

Напрежението спада чрез провокиране на повръщане, масаж на сънните артерии, натискане на очните ябълки. Помага дълбоко вдишване и отривисто издишване.

Пулс от 60 до 100

Нормалният пулс варира от 60 до 80 удара. Над 80 или 90 удара се нарича тахикардия, под 60 удара – брадикардия (забързан и забавен пулс). Не се страхувайте, ако сутринта сте измерили пулс 70, а вечерта – пулс 80. Стойностите не са еднакви през цялото денонощие.

Пулс 100 рядко остава без симптоми.

Пациентът обичайно усеща сърцебиене, пулсиране на съдовете на шията и задух. При продължителна тахикардия се присъединяват признаци на недостатъчно кръвообращение в сърцето и мозъка като болка и тежест на гърдите, слабост, бързо явяваща се умора, световъртеж, притъмняване, безпокойство.

Учестен пулс 100 обикновено бележи заболявания на сърцето, нервната с-ма или хормонален срив. Нужно е да се потърси причината.

От 60 до 90

Пулс 60 – 90 показва, че сърцето работи оптимално. Над пулс 90 започва износване на сърдечния мускул и бързата му умора. Клетките в сърцето се подхранват в момента на отпускане. При тахикардия тези паузи са малки и сърцето се успява да вземе достатъчно кислород. Исхемията е недостиг на кръв, с нея идват риск от недостатъчност и инфаркт.

От 50 до 100

Пулс 50 е неизразена брадикардия. Тя не е отделно заболяване, а симптом. За каква патология сигнализира този симптоми – това е въпрос на диагностично търсене. Само по пулс 50 или пулс 55 не може да се прогнозира дали болестта е в сърцето, щитовидната жлеза или идва от инфекция. Понякога се случва заради прием на лекарства.

puls-06
При някои състояния като ковид е нужен контрол върху пулса, което лесно става с тези домашни уреди

Като цяло пулс 50 не е опасен. Има физиологична брадикардия – причините за нея са физическо натоварване на нетренирано лице, продължително излагане на ниска Т°С. Има брадикардия поради стареене – с възрастта има тенденция за забавяне на пулса. Причината е влошаване на способността на сърцето да се съкращава поради увеличаване на съединителната тъкан в него, забавяне на метаболизма и намаляване на потребностите от кислород в старостта. Такава брадикардия е постоянна, тя не се лекува.

Пулс 50 – 55 е патологична проява на нервни заболявания, възпаление и склерозиране на сърцето и др.

От 90 до 100 – граничен пулс

Учестяване над 90 – 100 е сигурна тахикардия, каквато съпровожда възпалителни процеси, инфекции, вирусни патологии, болести на мозъка, хормонални изменения. При тези състояния тахикардията е нормална физиологична реакция. Тя не трябва лечение, а само отдих. Но при патологична тахикардия трябва кардиолог.

Пулс 100 в покой
  • Ако постоянно пулсът е 100, 105, 106 в спокойно състояние, е нужно да се изключи заболяване на сърцето, съдовете и нервната с-ма, нарушение на хормоналния фон.
  • Ако пулсът е 106 – 109 или 110, се търсят сърдечни и извънсърдечни причини. Към първите се отнасят исхемия – стенокардия, инфаркт, постинфарктна кардиосклероза.

Пулс над 100 влошава притока на кръв към органите. Камерите не успяват да се изпълнят с кръв, пада изпомпваното количество, артериалното налягане, нарушава се бъбречната филтрация. Ако не се лекува провокаторът, с времето такъв пулс причинява по-сериозни разстройства, шокови състояния и спиране на сърцето.

Пулс 100 е проява на синусова тахикардия и на една от формите на мерцателна аритмия. Тя грози с риска от формиране на съсиреци вътре в сърцето, които с потока кръв могат да попаднат в мозъчните съдове и да станат причина за инсулт.

Високо кръвно и висок пулс

Сърцето бие бързо (висок пулс) и артериите оказват ненормално високо съпротивление (високо кръвно). В такава ситуация има риск от удар в сърцето или мозъка. Незабавно таблетки за налягането, които се успокоят и пулса.

Високо кръвно и висок пулс се съчетават при болни, които съчетават хипертония с кардиологична патология. Случва се при ендокринни болести и като следствие от предозиране на антидепресанти, психостимулатори, капки за нос със свиващо съдовете действие.

Нормално кръвно и висок пулс

Инфекции с висока температура се бележат от повишен пулс. В такива случаи кръвното остава неизменно и с нормални стойности.

Обикновено тази комбинация се случва при повишена потребност на клетките от кислород, при повишено количество хормони в кръвта или от въздействието на токсини.

Конкретни причини са физическо натоварване, емоционален стрес, невротично разстройство, инфекциозни заболявания, пушене, прекаляване с кафе и енергийни напитки, бременност.

Ниско кръвно и висок пулс

Ако това се случи за кратко, причините са физиологични. Най-ярък пример е световъртеж, притъмняване през очите, леко гадене при рязко ставане от дивана след дълго лежане. Подобни ситуации се случват при всеки. Обяснението е преразпределяне на потока кръв при бързия преход от хоризонтално във вертикално положение.

Но има и опасни състояния с ниско кръвно и учестен пулс. Такива са пароксизмалните аритмии. Без неотложна помощ има риск от плачевен край. Затова човек с повишен пулс, независимо от показателя на кръвното, трябва да си направи ЕКГ.

Други патологични причини са анемия и хронична загуба на кръв. При кръвоизливи кръвта в съдовете намалява и сърцето се напряга да компенсира. Понякога се губи кръв по съвсем безобидни причини като хемороиди, обезводняване, диария. Не така безобидна причина е предозиране на Виагра и лекарства за хипертония.

При тахикардия на фона на ниско кръвно задължително трябва да се изясни причината.

Още информация и източници на английски: Как се намалява висок пулс? * Народни лекове против ускорен пулс; * Медикаменти против аритмия, тахикардия и бърз пулс.

Причини за учестен пулс

Почти всяко неразположение тялото се отразява върху стойностите на пулса. Най-общо погледнато учестен пулс говори за:

  • Болести на сърцето;
  • Високо налягане в съдовете;
  • Диабет;
  • Прекаляване със стимуланти;
  • Стрес;
  • Щитовидна жлеза;
  • Електролитни нарушения;
  • Анемия.

Каквато и да е причината, тахикардията сама по себе си е опасност за здравето. Тя е дисфункция на сърдечната с-ма и бележи сериозни проблеми. Честото сърцебиене не позволява на камерите да се пълнят с кръв, което влошава кръвоснабдяването на вътрешните органи.

Вижте и едно видео за измерването с пулс оксиметър по-долу. 

А тук има и още нещо интересно: Работа с пулсов оксиметър, стойности и тяхното значение за количеството кислород в кръвта. Как да изберем добър апарат за сатурация?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кога се прави коронарография?

Кога се прави коронарография, къде и как? Цена. Колко време продължава?

Кога се прави коронарография? Колко време продължава? Къде и на каква цена? Видео как се …

3 Мнения

  1. Ганка Петрова

    Свекърва ми пиеше Амаритон, много сериозно лекарство и супер помага, но не е шега работа и никой да не си мисли да си го купува и да го пие без да пита!

  2. За мен лекарството е Верапамил, без недостатък! Сърцето ми биеше на пресекулки – ту мноого бавно, ту като ненормално. Това се оправи с Верапамил.

  3. Бинка Георгиева

    И на мен ми се случи, но не смея и да мисля за лекарства. Смуча валидол, купих си капки за сърце и се оправям. При мен е от нерви, знам си го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *