Проблемите при младите момичета се решават бързо, но трябва да побързате с лекаря

При вторична аменорея кръвта се задържа в маточната кухина

Аменорея е липса на менструация в продължение на повече от 6 месеца. Има първична и вторична аменорея.

Първична е тогава, когато момичето е вече на 16 години и никога не е имало менструален цикъл. Но този вид се среща много рядко, най-много при 10 на сто от случаите, и по принцип показва сериозни нарушения в организма – например пороци на матката и влагалището, или пък наследствено нарушение.

При девойките се наблюдава недоразвитие на вторичните полови белези.

Вторична аменорея е липса на менструация в продължение на 6 месеца след последния редовен цикъл.

Често причина за това е нарушение в работата на яйчниците, надбъбречната жлеза, щитовидната жлеза, хипофизата. Но тя може да възникне и в резултат на травми, заболявания на матката, функционални нарушения.

Например при аборт може да бъде увреден цервикалният канал на шийката на матката, а това в някои случаи води до неговото срастване.

Нарушава се оттичането на кръвта по време на цикъл и тя се натрупва в маточната кухина. Това провокира болки, които стават все по-силни.

Лечението на вторична аменорея се състои най-напред в откриването на причините, които за съжаление водят до изчезването на менструацията. Например внезапното и рязко понижаване на теглото при жената. Ако е така, се дават специални орални противозачатъчни, които съдържат простагени, но в тях няма естрогени.

Дайте мнение и Вие тук!

Възможно е обаче вторичната аменорея да се прекрати и сама, без назначаването на терапия с хормони. В тези случаи изцяло е достатъчно да се провежда умерена физическа активност (упражнения), да се внимава с яденето, да се въведе режим и ритъм на почивка, движение и работа, както и приятен и здравословен психически и емоционален фон.

НЕДОПУСТИМО Е САМОЛЕЧЕНИЕТО!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *