Problemno Urinirane Pri Maje 01
Проблемно уриниране при мъже – Как да се справим с него

Проблемно уриниране при мъже – Как да се справим с него

Късна нощ е. Вие сте в леглото с любимата или вече сте потънали в дълбок и спокоен сън. Събуждате се внезапно от болезнено парещо усещане в слабините.

Отивате до тоалетната, но не успявате да изпразните напълно мехура си. Струята прекъсва и изпитвате болка. Не се притеснявайте. Не сте сами. Близо 65% от мъжете в зряла възраст имат проблем с уголемената простата, простатната хиперплазия и проблемно уриниране.

За съжаление, малко от тях се обръщат към специалист още в началото. Самото събуждане за уриниране при мъже през нощта – дори не болезнено може да е проблем. А визитите при уролог са задължителни за всеки, който изпитва симптомите на уголемена простатна жлеза. Науката вече предлага множество достъпни решения. Голяма част от тях се разпространяват на достъпна за България цена през 2022 г. и имат натурален състав. Според наличните мнения за Uromexil Forte – хапчетата са един от най-добрите продукти за проблемно уриниране и ниско либидо.

Двете оплаквания вървят ръка за ръка. Малцина са онези, които могат да изпълняват пълноценно съпружеските си задължения, когато имат проблеми с простатата. Оставете задълженията, самото удоволствие от секса е по-малко. Постарайте се да направите начина си на живот максимално балансиран. Движете се повече, наслаждавайте се на достатъчно количество сън и разнообразете менюто си.

Как да се справя с проблемното уриниране в зряла възраст? Кои са основните симптоми на уголемената простата? Има ли причини за развиването на простатит? Мога ли да се лекувам в домашни условия?

Научете всичко за проблемното уриниране при мъже тук!

Проблемно уриниране при мъжете – Симптоми

Трудността при уриниране се проявява, когато човек има затруднения при започването, контрола или поддържане на струята от урина. То се среща най-вече при по-възрастните мъже над 65 г. поради уголемената простатна жлеза. Но не само. Не сте застраховани от него, ако сте на 35 г. Страдащите от повтарящи се симптоми на простатит трябва да говорят с уролог. Така лесно ще разберат, какви точно са причините за оплакванията им. Без лечение, проблемът може да прерасне в хронично задържане на урина и възпаления. Състоянието изисква незабавна намеса.

Основните причини за възникването на проблемно уриниране при мъже са:

  • Уголемена простатна жлеза;
  • Увреждане на нервите от злополука, инсулт или диабет;
  • Анестетици при операция;
  • Инфекции на каналите;
  • Камъни в бъбреците;
  • Деконгестанти;
  • Полови инфекции;
  • Запушване, предизвикано от тумор;
  • Психо-негативни състояния;
  • Дисфункция на изпразването;

Причини за възникването на простатит

Една често срещана причина за проблемното уриниране при мъжете е доброкачествената уголемена простата. До 50% от мъжете изпитват симптоми на уголемена простата преди навършване на 60. Простатата е жлеза, уникална за силния пол. Физиологически, тя обгръща уретрата.

Самата уретра е канал, който транспортира урината и я изхвърля от тялото. Тъй като простатната жлеза се уголемява с течение на времето, тя оказва натиск. Това увеличаващо се налягане може да затрудни процеса по извеждане на течности или поддържането на струята.

“Фигурин

Също така, възпаление на простата се предизвиква и от голям брой инфекции. Проявяват се след полов контакт или настинка. Състоянието се нарича простатит. Някои проучвания определят, че бактериалното възпаление на жлезата също води до проблемно уриниране.

Страдат ли и жените от този проблем

Жените могат да развият проблеми с диуретиката и уринирането по време на бременност и след раждане. Констатацията е на учени от Националния Институт за здраве в САЩ, провели проучване през 2014 г. Препоръчително е, както дамите, така и силния пол, да правят редовни упражнения за тазовите мускули.

Някои значими рискови фактори за развитието на следродилно изпускане и задържане на урина включват:

  • По-дълга 2-ра бременност;
  • Епизиотомия;
  • Перинеално разкъсване;
  • Използване на форцепс или вакуумно налягане при раждане;
  • Епидурална употреба;
  • Бебето с тегло над 6 кг.;

Запазете Своето Репродуктивно Здраве със Здравословен Живот

Не са нужни много усилия, за да поддържате добро репродуктивно здраве и фертилитет. Отдайте си нужното време за релаксация. Не позволявайте на стреса да вземе превес. Хранете се балансирано и правете редовни раздвижващи и стягащи таза упражнения. При нужда – консултирайте се незабавно с уролог!

Дайте мнение и Вие тук!
Незадържането на урина може да съсипе самочувствието на жената

Незадържането на урина или неволното й изпускане често е в резултат на травма или заболяване на отделителната система.

Липсата на контрол върху пикочния мехур поставя човек в неудобно положение, но в много случаи проблемът отшумява чрез подходящи упражнения, конто укрепват мускулите на малкия таз.

Проблемът засяга предимно жените и обикновено се дължи на отслабени мускули около шийката на пикочния мехур (пикочен сфинктер) и началото на пикочния канал, както и на отслабване на мускулатурата на малкия таз, която поддържа матката и пикочния мехур.

Това се получава в резултат на стареене, заболяване (като инсулт), затрудняващо контрола над мускулите, или травма на нервите и мускулите. Други възможни причини са увредена лигавица на пикочния мехур и свръхчувствителност на детрузора (мускул на пикочния мехур, който изгонва урината), водеща до неочакваното му съкращаване.

Най-честият резултат от отслабването на мускулите на шийката на пикочния мехур и на малкия таз е изпускането на урина поради увеличено вътрекоремно налягане, предизвикано от смях, кашляне, кихане, вдигане на тежки предмети или скачане.

Състоянието е широко разпространено сред жените, особено по време на бременност (когато нарастващата матка притиска шийката на мехура и мускулите на малкия таз) и след раждане (когато понякога тези мускули се разтеглят или увреждат).

Възможно е хората и от двата пола да страдат от този проблем, ако са с наднормено тегло. Внезапната и непреодолима нужда от изпразване на пикочния мехур често се дължи на позата, например от седнало в изправено положение. Това може да се случи и през нощта.

Една от причините, обикновено срещаща се в зряла възраст, е повишената активност на детрузора вследствие на препълване на мехура, медикаменти (диуретици, антидепресанти, транквиланти и лекарства за високо кръвно налягане) или пък явен повод не се открива, фактори за императивно незадържане на урина са раздразването на лигавицата на пикочния мехур поради инфекция на отделителната система, прекалено концентрираната урина, заради недостатъчен прием на течности, пушенето, хранителни оцветители, захарта (при нелекуван диабет), кофеинът и алкохолът.

Според изследвания вероятен причинител са и пастите за зъби, имащи флуорид.

Вижте и ТОВА:

Парене при уриниране. Домашно лечение. Лекарства

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кръв в урината

Кръв в урината? Това е сериозно!

Кръв, белтък и левкоцити в урината. Бактерии и еритроцити. Ешерихия коли. Тъмна, мътна и стерилна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *