дихателна аритмия
дихателна и синусова аритмия

Дихателна и синусова аритмия. Аритмията не е толкова страшна!

Подробна и изчерпателна статия за явленията дихателна и синусова аритмия. Всичко, което задължително трябва да знаете за тях. По-долу имаме линк и към още по-хубав материал!

Ритъмът на съкращения на сърдечния мускул на човека обикновено е правилен и постоянен. С възрастта, честотата на тези съкращения се променя – от 140 удара в минута при новородените деца, до 72 в средната възраст и обикновено 80-84 при възрастните хора.

Сърдечният ритъм се управлява от синусовия възел, разположен в дясното предсърдие.

Електрическите импулси, породени в ядрото на синусовия възел, достигат по проводната система на сърцето до клетките на сърдечния мускул.

Аритмията е нарушение в работата на синусовия възел.

При синусовата аритмия съществува неправилен ритъм, с периоди на забавяне и ускоряване на сърдечната честота.

Причина за тези нарушения може да е нервно напрежение, преумора, тютюнопушене, прекалена употреба на алкохол, кафе, както и различни заболявания.

Аритмиите са няколко вида:

Дихателна аритмия

– нарича се така, защото е зависима от дишането. Налице е ускоряване на сърдечния ритъм при вдишване и забавяне – при издишване.

Характерна е за малките деца, а при възрастните обикновено се наблюдава след заболяване, докато приключи процесът на оздравяване. Дихателната аритмия не е опасна и не се нуждае от лечение.

При възрастните хора най-често заболяване на синусовия възел довежда до синусова аритмия. Тя може да бъде синусова тахикардия, при която се наблюдава ускоряване на сърдечната честота над 100 удара в минута, като синусовият ритъм остава правилен.

Синусова тахикардия

може да възникне при преумора, стрес, голяма физическа активност при нетренирали хора, както и прекаляване с тонизиращи напитки. Наблюдава се също при заболявания на сърцето и на щитовидната жлеза. Причина може да е и прием на някои медикаменти. Синусовата тахикардия не е опасна, когато е преходна, но непременно трябва да се обърнем към лекар, ако тя е продължителна.

Друг вид е синусовата брадихардия.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При нея синусовият ритъм също остава правилен, но сърдечната честота е под 60 удара в минута. Синусова брадихардия може да възникне при здрави хора с преобладаващо действие на парасимпатиковата нервна система , също при някои физиологични състояния , като сън. Причина може да бъде намалена функция на щитовидната жлеза, интоксикация, инфаркт на миокарда.

Дайте мнение и Вие тук!

Синусов арест- при него не се образуват импулси в синусовия възел за определен период от време.

Тогава се появява заместителен ритъм, като образуването на импулсите се поема от друга част на сърцето. Опасно е, ако се стигне до спиране на сърцето – асистолия, което може да доведе до фатален край.

Опасно ритъмно нарушение и така наречения синдром на болния синусов възел, когато пристъпи на брадикардия могат да бъдат последвани от тахикардия. Това води да задух, припадъци, лесна умора и отпадналост.
Симптомите на аритмията са различни, според вида на ритъмното нарушение. Най-характерно е сърцебиенето.

Внезапното пристъпно начало на аритмията предизвиква усещане за прескачане на сърцето, безпокойство и страх.

Пир ускоряване на сърдечната дейност, наред със сърцебиенето е налице задух, отпадналост и лесна умора. Ако се достигне до загуба на съзнанието, това е знак за животозастрашаващо състояние. При забавяне на сърдечната дейност, обикновено липсват конкретни оплаквания. При по-силно изразена брадикардия е възможно да се получи отпадналост и замайване.

Винаги, когато има съмнения за ритъмни нарушения на сърдечната дейност, най-добре е да се потърси мнението на лекар.

Лечението зависи от вида на ритъмното нарушение. Съществуват редица антиаритмични средства, които спомагат да се овладее и предотврати аритмията. Прилаганите антиаритмични медикаменти се групират според различните механизми за повлияване на миокардната клетка. Съществуват методи за лечение на аритмиите с електричество.

Прогнозата на повечето аритмии е благоприятна.

Работата на сърцето може да бъде укрепена, като се практикуват леки физически упражнения.

Храненето също има съществено значение. Консумацията на риба доставя полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Препоръчват се сьомга, скумрия, херинга, сардини, риба тон. За осигуряване на необходимите за нормално функциониране на сърцето елементи магнезий и калий се препоръчва употребата на мляко – кисело и прясно, сирене, зеленчуци, соя, морски дарове, пълнозърнести продукти, портокали.

Най-доброто лекарство за аритмия на сърцето. Кое хапче за аритмия да изберем?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Опасно ли е сърцебиенето

Тахикардия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *