нервно-вегетативна дистония

Вегетативна дистония се провокира от стрес и нервно напрежение

Психологическите фактори са основни за развитието на вегетативна дистония.

Вегетативна дистония (вегетативно-съдовата дистония, нервно-циркулаторна дистония) е нарушение на дейността на вегетативната нервна система.

Тя изпълнява две основни функции на организма:

Запазва и поддържа постоянството на вътрешната среда на организма (телесна температура, артериално налягане, пулс, честота на дишане, изпотяване, метаболитна скорост)

Мобилизира функционалната система на организма, за да бъдат приети към променящите се условия на външната среда (физическа и умствена дейност, стрес, климатични промени).

Без преувеличение, вегетативна дистония е най-разпространено заболяване в нашето общество.

По данни на множество разследвания, които среща при около 80% от общото население на хора. Един трети от пациентите се нуждаят от болнично лечение. Въпреки че до скоро заболяването не бе популярно, то днес СЗО заявява, че състоянието се характеризира с „нетипично действие на органите“.

Вегетативната дистония се развива под влиянието на различни фактори:

  • емоционален стрес, в периодите на хормонални пренареждане на организма (период на пубертета, бременност, климакс), в случай на промяна на климатичните зони, на физически,
  • умствени и емоционални претоварвания,
  • при обостряне на неврологични и соматични или ендокринни заболявания,
  • в невротични разстройства.
  • Следва да се отбележи, че наследствено предразположение към вегетативната-съдовата дистония също съществува.

Симптомите на вегетативна дистония за физически, но причините са свързани с нервната система.

  1. Сърцебиене, изпотяване
  2. Гадене, главоболие, световъртеж
  3. Дискомфорт в стомаха
  4. Раздразнителност
  5. Безсъние
  6. Безпокойство
  7. Проблеми с храносмилането

Прилагането на рефлексотерапия активира вътрешните, скрити резерви на организма и прави възможно да се предотврати появата и обострянето на заболяването. Уврежданията, които се във вегетативната нервна система се изразява в една или само в някои системи на организма:

  • сърдечно-съдовата система – колебания на артериалното налягане, нарушения на сърдечните контракции, болки в гръдния кош;
  • дихателната система – чувство на кислород липса, задух, задушаване;
  • храносмилателната система – гадене, повръщане, киселини, запек, диария, коремни болки;
  • термо-регулативната система – втрисане, изпотяване, топли и студени вълни; в вестибуларна система – световъртеж, предварително слаби държави;
  • пикочо-половата система – често уриниране.

Тези увреждания задължително се комбинира с емоционални разстройства: тревожност, страх, тревога, повишена раздразнителност, умора, намалена работоспособност, вътрешно напрежение, промяна на настроенията, нарушения на апетита и съня.

Вижте как да намалите стреса в живота си, за да намалите и риска от развитите на вегетативна дистония:

Медитирайте

Само няколко минути медитация на ден може да ви помогне да се отпуснете. Учените смятат, че медитацията подобрява променя нервните пътища в мозъка, правейки ви по-устойчиви на стрес. Няма нужда да се опитвате да прилагате сложни техники на медитация, просто се отпуснете, затворете очи и оставете мислите си да текат свободно без да им се противопоставяте.

Дишайте дълбоко

Вземете си 5-минутна почивка и се фокусирайте върху дишането си. Седнете изправени със затворени очи, с ръка на корема. Бавни вдишайте през носа, като усетите как въздухът изпълва дробовете ви и стига до корема. След това издишайте през устата.

Дайте мнение и Вие тук!

Останете в настоящето

Отделете 5 минути, за да се фокусирате изцяло върху настоящето. Отбележете от какво сте заобиколени, наслаждавайте се на това, което правите тук и сега, не утре, не след един месец. Когато се концентрираме върху настоящето, ще бъдем много по-спокойни и уверени.

Масаж

“Фигурин

Масажът е чудесно средство за разтоварване и премахване на напрежението.

Определени храни

Храни като портокали, спанак, мазни риби, пистачос, авокадо, бадеми, сурови зеленчуци са полезни за намаляване на стреса.

При вегетативна дистония може да се прилага и медикаментозно лечение, но в повечето случаи това е ненужно. Най-добре е човек да се обърне навътре, към себе си и да „види“ какво в неговия вътрешен свят не е наред. Защото именно от там, от дълбините на съзнанието ни, тръгват всички проблеми, които, останали нерешени, създават физически такива, под формата на заболявания.

Когато разберем защо, можем да намерим и как да го променим!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

прескачане на сърцето в легнало положение, как да го спра?

Как да спра прескачането на сърцето? Има ли Ритмонорм вреда при екстрасистоли? Аритмия на нервна почва

Как да спра прескачането на сърцето? Опасни ли са екстрасистолите? Какво ако имаме прескачане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *