плоскостъпие, дюстабан, супинатори
Какво е плоскостъпие, дюстабан, супинатори за деца и възрастни (стелки)

Плоскостъпие, супинатори за деца и други решения

Съдейки по статистиката, с проблема плоскостъпие (дюстабан) се сблъскват 25-30 процента от децата. Особено на 7-8-годишна възраст, когато се формира сводът на стъпалото.

Слабостта на връзките и мускулите, отговарящи за поддържане на свода на стъпалото, се среща при много ученици. Сред причините, провокиращи плоскостъпието, са неравномерното натоварване на различните участъци на стъпалото, наднорменото тегло, а също и неправилно избраните обувки (прекалено тесни или прекалено свободни, много висок ток или дебела, твърда подметка, която лишава стъпалото от естествената му гъвкавост).

Колкото по-рано забележите този проблем, толкова по-добре. При запуснатите случаи плоскостъпието заплашва не само с болки при ходене, но и със сериозни нарушения на осанката. А също и с големи проблеми със ставите( коленните, тазобедрените), които при неравномерно натоварване на стъпалото поемат върху себе си основния удар.

Развитото вече плоскостъпие се лекува много сложно.

Най-многото, което може да направи лекарят в този случай, е да спре разрушителния процес, да не му даде възможност да се развива нататък. Съвременните ортопеди разполагат с цял арсенал от всевъзможни приспособления: от специалните клиновидни подставки под петите (при различна дължина на краката) до ортопедични стелки и супинатори.

Впрочем супинаторите задължително трябва да бъдат изготвени с отчитане на индивидуалните особености на стъпалото на детето (по гипсова отливка) в специализирани протезни лаборатории. Магазинните супинатори за лечение и профилактика на плоскостъпието не са подходящи и дори могат добавъчно да деформират детското стъпало.

Специалното ортопедично лечение непременно се допълва с лечебна гимнастика и подобряващи кръвоснабдяването на стъпалото водни процедури. При плоскостъпието са много полезни плуването, ходенето боси по изорана почва, пясък, камъчета, а вкъщи – по специален ортопедичен килим (може да се купи от всеки спортен магазин). Но по-добре не ходете боси по асфалт и трамбована земя, както и с обувки с мека плоска подметка.

Изобщо, към избора на обувки за детето с плоскостъпие трябва да се подходи много внимателно. Те трябва да бъдат комфортни, с еластична подметка, невисок ток и непременно със задна част (популярните обувки тип “сабо” не осигуряват на краката надеждна фиксация.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ПЛОСКОСТЪПИЕТО?

В лечебните заведения плоскостъпието се определя с помощта на отпечатък на стъпалото, получен с плантограф. Той представлява дървена рамка, покрита с накиснато в щемпелна боя платно с подложен под него лист чиста хартия. В домашни условия плоскостъпието може да се определи по следния начин: крачето на детето се намазва с растително масло и плътно се притиска към лист хартия, а след това полученият отпечатък се оконтурява с молив.

Дайте мнение и Вие тук!

Друг сигурен начин да се разпознае плоскостъпието са оплакванията на детето от повишена уморяемост на краката, болки в мускулите на прасеца при ходене.

Още по темата за супинаторите, не само за деца, но и относно всякакви ортопедични стелки:

https://www.lekar.bg/2016/10/17/%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болки в краката, мускулите и кръста

Болки в краката, в мускулите, ставите, пръстите: Какво означават и как да ги облекчим?

Болки в краката и каква е причината за тях. Можем ли да ги избегнем? Как …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *